Barrestaurant

21 november 2011
Alweer enige tijd geleden opende Barrestaurant in Ouderkerk aan de Amstel haar deuren. Barrestaurant is gevestigd in een Rijksmonument aan de Amstelzijde in Ouderkerk aan de Amstel. Voordat Barrestaurant zich er vestigde was het pand in gebruik door restaurant Praq, hiervoor als restaurant de Oude Prins en daarvoor als herberg de Oude Prins. Volgens de lokale overlevering zou Napoleon Bonaparte er hebben overnacht toen hij op weg was naar Amsterdam.

Door de eeuwen heen is er veel gewijzigd aan het pand. Muren zijn doorgebroken, uitbouwen zijn weer opgebouwd en de constructieve stabiliteit was discutabel. Voordat het pand in het vizier kwam van Unlimited Label, de opdrachtgever en eigenaar van Barrestaurant, was er uitvoerig overleg tussen Unlimited Label en VEDD Architecten bna. Unlimited Label is tevens eigenaar van Strand Zuid bij de RAI, Caffé PC aan de PC Hooftstraat en Café Esprit aan het Spui. Unlimited Label wilde een restaurant starten, waarin de sfeer zich het best liet omschrijven als Nieuw Bruin®; een nieuwe eigentijdse informele sfeer met de gezelligheid van een oud bruine kroeg. Daarnaast diende het restaurant-gebeuren naadloos aan te sluiten bij het bar-gebeuren.

Uit een locatie- onafhankelijke studie kwam een aantal kenmerken naar voren;
Op barkrukhoogte dineren zorgt voor een informele sfeer. Door de tafels aan de bar te plaatsen wordt de barman betrokken in het dineren. Doordat de tafels inklapbaar zijn, kan de ruimte zowel als restaurant en als barruimte gebruikt worden. Doordat een zijde van de bartafels open is, ontstaan zichtlijnen over de bar naar andere tafels, waardoor contact met andere tafels mogelijk is. De barman kan tevens bijvoorbeeld voorgerechten uitserveren. Aan de kop kan de bar gebruikt worden voor het bereiden of afmaken van gerechten. Hierdoor ervaren restaurantbezoekers bij binnenkomst direct een eet- sensatie.

Toen het pand in beeld kwam, is met deze kenmerken een interieurontwerp gemaakt. Ten aanzien van het exterieur diende zich ook een aantal punten aan. In de jaren 50 was naast het rijksmonumentale gedeelte een uitbouw geplaatst die nogal afwijkend was ten opzichte van het oude gebouw. De grote luchtbehandelingsunits bovenop de uitbouw droegen hieraan bij, evenals de asymmetrische entree. Uiteindelijk is een totaal integraal plan gemaakt.

Om de constructie van het monumentale pand te waarborgen, werd het volledig ingekast en ondersteund door 20 nieuwe heipalen. Daarnaast is de eerste verdieping van het pand in gebruik genomen voor horecadoeleinden. Hiervoor werd de bestaande balklaag versterkt met nieuwe balken in dezelfde afmetingen als de bestaande balken, dit om de eenheid van het plafond niet te verstoren en niet teveel staal in te brengen in een rijksmonument. Een volglazen trap verbindt de twee verdiepingen. Om de bestaande uitbouw beter te laten aansluiten bij het bestaande pand, is de uitbouw voorzien van een nieuw zinken schijndak, waarachter de luchtbehandelingsunits zijn geplaatst. De entree is meer symmetrisch in de uitbouw geplaatst en voorzien van volglazen deuren. Het meest in het oog springend in het interieur is de 30 meter lange carré-vormige bar waaraan gegeten kan worden. Deze bar is uitgevoerd met een Carrara marmeren blad. De wanden die van buiten naar binnen kijkend zichtbaar zijn, zijn opnieuw opgemetseld met antieke veldbrandstenen; overige wanden zijn wit geschilderd. Hierdoor ontstaat van buiten naar binnen kijkend het gevoel van een warm interieur en ervaart men binnen niet een te kasteelachtig interieur. Het restaurant herbergt 150 plaatsen à la carte en 2 zalen op de verdieping voor besloten evenementen. Buiten zijn twee terrassen aanwezig; een aan de Amstel en een terras aan de achterzijde.

Opdrachtgever : Unlimited Label
Architect : VEDD Architecten bna,
Aannemer : Compier en zn Constructeur : Tentij bv Historisch onderzoek : Bureau Archisto, Feyoena Grovestins
Interieur : Horstermeer Interieur
Meubels : Oud en Teak, stoelen en barkrukken Satelliet
Terrasontwerp: Henk Janssen, Oud en Teak
Foto’s interieur : Photorepublic

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Tom Valks Architecten bna

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Tom Valks Architecten bna

Tom Valks Architecten bna
Tom Valks Architecten bna
Tom Valks Architecten bna
Tom Valks Architecten bna
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan