Bernhoven

3 augustus 2011
Het nieuwe ziekenhuis Bernhoven komt in Uden, centraal in het verzorgingsgebied van de organisatie. Het ziekenhuis Bernhoven is opgenomen in het nieuwe stedenbouwkundig plan voor Uden-Noord.

Het meest in het oog springende karakter van dit plan is de bebouwde strip, die in Oost-West richting loopt, totaal 128 m’ breed en 475 m’ lang. Het westelijk deel van deze strip is gereserveerd voor het nieuwe ziekenhuis. Aansluitend op het ziekenhuis, is ruimte voor andere functies gerelateerd aan het ziekenhuis of de gezondheidszorg. De bouwvlek van het oostelijk deel van de strip, 128 m’ bij 200 m’ is gereserveerd voor woningbouw. Vanuit de stedenbouwkundige randvoorwaarden is bepaald dat de buitenzijde van de strip als metselwerk uitgevoerd dient te worden. De gemetselde buitenzijde dient opgedeeld te zijn in maten van maximaal ca. 60m’. In het oorspronkelijke stedenbouwkundig ontwerp is de strip gedacht in een U-vormig gebouw met een groen binnengebied. Het ziekenhuis is opgebouwd uit meerdere volumes conform het vastgoedprincipe om gelijke functies in één gebouw onder te brengen en gebouwen, qua flexibiliteit, materialiseren en exploitatie af te stemmen op specifieke of algemene functies. Binnen het stedenbouwkundig plan is dit uitgewerkt met gemetselde volumes voor het Hot Floor gebouw en het onderzoeksgebouw aan de westzijde, met daar tussen het entreegebouw in een meer open structuur. Aan de noordzijde is het hotelgebouw met twee gelijkwaardige gemetselde bouwdelen verbonden door een 15 m’ terugliggend bouwdeel dat doorloopt als techniekruimte. De gemetselde volumes zijn ca. 20 m hoog. Achter de entree is een 12 m’ hoog gebouw voor consultomgeving uitgewerkt met groene gevels en een groen dak, daarachter aan de oostzijde van het terrein ligt het vrijstaande facilitair en medisch ondersteunend centrum eveneens met groene gevels. Het binnenterrein is ontworpen als een groene binnenwereld.

Organisatie
De ziekenhuisorganisatie is opgebouwd uit meerdere gebouwen die onderling verbonden zijn.De algemene verpleging, moeder en kind, fysiotherapie en HAP/SEH zijn ondergebracht in het hotelgebouw. Hier staat verzorging centraal. In de Hot Floor vinden de belangrijkste behandelingen van het ziekenhuis plaats, de radiologische onderzoeken, de behandelkamers, de intensive care, de dagbehandeling en de operatiekamers. In het centrale deel is de entree met de publieksomgeving, met receptiebalie, kiosk, stiltecentrum, brasserie en restaurant en de consultomgeving, in twee verdiepingen, waar patiënt en arts elkaar ontmoeten in universele spreekonderzoekkamers, die een flexibel gebruik mogelijk maken. Aan de zuidzijde is het onderzoeksgebouw voor de orgaanfunctie onderzoeken, afnamelab en de dialyse. Oostelijk van het ziekenhuis staat het vrijstaande facilitair en medisch ondersteunend centrum. Via een gang in het souterrain is dit gebouw verbonden met het ziekenhuis. De bevoorrading wordt aan het oog van patiënten en bezoekers onttrokken. Een deel van de zuidstrook is nog onbebouwd en gereserveerd voor zorggerelateerde functies. Aan de westzijde is de hoofdentree van het ziekenhuis. De ontsluiting vindt plaats vanaf de Nistelrodeseweg. Aan de noordzijde zijn de personeelsentree, de ambulance ingang voor de Spoed Eisende Hulp en de patiëntenentree voor de Spoed Eisende Hulp en de Huisartsenpost.

Materialisering
De buitenrand van het gebouw wordt in overeenstemming met het masterplan uitgevoerd in metselwerk. Het ziekenhuis krijgt een robuuste gevel van baksteen, met een ruwe textuur en een genuanceerde rood- bruine kleur. De voegen zijn in kleur meegenomen en versterken het robuuste karakter. In het metselwerk zijn openingen opgenomen in verschillende maten. De bedskamers in het hotelgebouw hebben ramen met een Frans balkon overeenkomstig het hotelmatige karakter van deze functie. Voor de overige meer utilitaire delen is een verticaal raam gekozen.

De gevels in de buitenrand hebben een klassieke opbouw:

Plintzone: een continuüm met een repeterende maat van verticale raampartijen en penanten.

Middenzone: een functionele positionering van verticale ramen en Franse balkons.

Bovenzone: een continuüm met een repeterende maat van openingen met roosters.

Alle openingen in de gevels zijn als gaten opgevat en uitgewerkt als weggedetailleerde kozijnen en zonweringen.

Ter plaatse van de entree is het metselwerk opengewerkt met poorten en gaten zonder kozijnen. De gevel is zowel op de begane grond ter plaatse van de entree als op de verdieping bij het restaurant in een vrije vorm naar achter geplaatst. De overdekte entree biedt bezoekers en patiënten de mogelijkheid om droog in en uit te stappen in een houten wereld van kolommen, puien en gevelbekleding.

Op de tweede verdieping boven de entree is de gevel van IC achter het metselwerk geplaatst. Het entreedeel wordt hiermee in zijn totaliteit verbijzonderd. Bovenop het metselwerk komt de naam Bernhoven in vrijstaande grote stalen letters evenwichtig verspreid over de gehele schijf. De techniekopbouwen en de terugliggende vlakken van het hotelgebouw worden uitgevoerd in Accoya (een verduurzaamde houtsoort). Voor een egale kleur op de verschillende vlakken is gekozen voor een lichtkleurige afwerking, whitewash. De geeft m.n. aan de noordzijde een optimale lichtreflectie in de tussenhoven.

Deze houten gevel gaat aan de binnenzijde/zuidzijde van het hotelgebouw van de techniekopbouw over in de hele gevel, waardoor de techniekruimte volledig in het volume van het hotelgebouw is opgenomen. In het middengebied zijn de noord- en zuidgevels van het consultgebouw en het facilitaire gebouw begroeid met verschillende soorten klimplanten langs een fijnmazig gaas voor een waterdichte gevel.

De oostgevel van de consultomgeving en de westgevel van het facilitaire gebouw krijgen onbegroeid gaas. In de toekomst kunnen hier uitbreidingen gerealiseerd worden. Het milieuplein aan de oostzijde krijgt een metselwerk muur die alle logistiek en goederen en afval afwikkeling aan het oog onttrekt. De oost-west binnengevels van de Hot Floor, het verbindingsgebouw van het beddenhuis hebben een horizontale gevelopbouw met lage midden en hoge raampartijen afgewisseld met transparante gekleurde kunststof beplating. Deze verspringende horizontale kunststof beplating zien we terug voor de puien in de patio’s van het consultgebouw en het beddenhuis.

Samenvattend wordt Bernhoven in het groen gerealiseerd door:

- een groene omgeving

- strakke compositie in de strip

- flexibele huisvesting in min of meer zelfstandige bouwdelen

- groene en duurzame uitdrukking

Overige
Specifieke functies, die niet tot de (patiëntgebonden) kern van het ziekenhuis behoren, zoals apotheek, laboratorium en magazijn, vinden hier hun plek. Deze functies krijgen een pek aan de ‘rand’ van het complex, dichtbij de goedereningang, met goede logistieke verbindingen naar de hotfloor en het hotel.

Het moet mogelijk zijn in de toekomst het ziekenhuis te laten groeien of krimpen zonder dat dit tot grote ingrepen in de structuur van het gebouw leidt. De verwachting is dat de hotfloor, het hotel en de poliklinieken het meest groeien. De opzet van het structuurontwerp houdt voor deze gebouwdelen rekening met een mogelijke uitbreiding van dertig procent.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Gortemaker Algra Feenstra architects

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Gortemaker Algra Feenstra architects

Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan