Houtrust

13 juli 2011
De twee woongebouwen die DKV op de plek van de vroegere Houtrusthallen in Den Haag heeft ontworpen zijn als één samenhangend ontwerp op te vatten. Ze vormen een architectonisch ensemble waarin eenheid en verschil zijn gecombineerd. Beide gebouw bestaan uit een aantal in hoogte verschillende bouwdelen, tezamen vormen ze een doorgaand, afwisselend, stedelijk silhouet. De contouren van de gevel veranderen, maar de invulling is nauw verwant. Een belangrijk middel om het ensemble te binden is de inrichting van de openbare ruimte, waaraan de beide gebouwen staan.

Als kader voor de verwantschap geldt een krachtig natuurstenen raster met een diepliggend negge-detail. Dit principe is in beide gebouwen rondom doorgezet. De maatsystematiek is erop gebaseerd dat de hoofdvorm van de gebouwen alle verschillen in steden-bouwkundige randvoorwaarden, programma en hoogteverschillen goed in zich op kan nemen. Tegelijkertijd vormt het raster een kader voor de individuele expressie van de bewoners, wat het gebouw een aantrekkelijke levendigheid geeft.

Bij de systematiek van het raster is in de lengterichting sprake van een dubbele maateenheid in de langsgevels en een enkele maateenheid in de dwarsgevels. Hiervoor is met reden gekozen. De kopgevels van beide gebouwen zijn kort en in het geval van de vleugel aan de Houtrustweg ook laag. De kleinere maateenheid leidt tot een fijnmaziger gevelindeling die past bij de schaal van de kopgevels. Tegelijkertijd krijgen bij overhoekse beschouwing beide gebouwen een overtuigende hiërarchie in oriëntatie. In de hoogterichting blijft de eenheid behouden, het aanzienlijke hoogteverschil in het maaiveld is opgevangen in de hoge plint. Om te benadrukken dat de gebouwen volumes zijn met een wisselend silhouet eindigt het raster bij de dakrand met een dubbele maatdikte die de hoogtecontouren versterkt, iets wat op vergelijkbare wijze op de hoekpunten van ge-bouwen ook wordt bereikt door overhoekse verdubbeling van de stijlen.

Bij de geveldetaillering is uitgegaan van een zuivere materialisatie van het raster. Door het natuursteen door te zetten in de negge van de stijlen en regels krijgt het raster een dikte waardoor het zich als massa in de gevel manifesteert. De vlakken van het raster worden bij woonvertrekken ingevuld met glazen schuif-vouwpuien over de hele breedte, bij de loggia’s is dit een glazen borstwering die in positie en belijning is afgestemd op de puien. De dakvlakken zijn bewust mee ontworpen, waar de appartementen direct op uitkomen is een combinatie van privé-terrassen en sedumdak gemaakt. Het op een na hoogste niveau is niet direct bereikbaar, maar wel in het zicht en heeft daarom een groen sedumdak.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met DKV architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van DKV architecten

DKV architecten
DKV architecten
DKV architecten
DKV architecten
DKV architecten
DKV architecten
DKV architecten
DKV architecten
DKV architecten
DKV architecten
DKV architecten
DKV architecten
DKV architecten
DKV architecten
DKV architecten
DKV architecten
DKV architecten
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan