Woon Werkproject Oosterdel

29 juni 2011
Woon-Werkproject Oosterdel bevindt zich in het dorpscentrum van het historische Broek op Langedijk gelegen aan het Oosterdelgebied, ook wel bekend als het Rijk der 1000 eilanden. Het project bestaat uit twee gebouwen: het woonzorghuis Oosterheem en het werkgebouw d’Oostkant. Deze gebouwen en het Oosterdelgebied zijn sterk met elkaar verbonden. De bewoners van het woonzorghuis verbouwen groenten en kruiden op de eilanden in het Oosterdelgebied. Deze eilanden zijn met bootjes te bereiken vanaf de kade bij het werkgebouw. In het werkgebouw kunnen de landbouwproducten worden verwerkt en opgeslagen. Een houten brug vormt een fysieke verbinding tussen het werkgebouw en het woonzorghuis.

Het woonzorghuis biedt ruimte aan twee groepen van 6 zorgvragers. Voor elke zorgvrager is een eigen zit-slaapkamer met sanitair gerealiseerd. De twee groepen hebben elk een eigen woonruimte gelegen aan een gemeenschappelijke keuken. Tevens zijn in het woonzorghuis twee appartementen voor zorgverleners gelegen.

Het uitgangspunt voor het ontwerp van het woon-werkproject was om behalve maatschappelijk en functioneel ook de vormgeving van de gebouwen te verbinden met de bestaande historische context. Met een vrije en zorgvuldige vertaling integreert deze nieuwbouw met respect in de bestaande historische omgeving. De nieuwbouw sluit qua schaalgrote aan bij de omliggende bebouwing, maar heeft tegelijkertijd ook een eigentijdse en bij de zorginstelling passende verschijningsvorm aangenomen. De vier aan elkaar geschakelde kappen staan haaks op het water, de toeristische waterverbinding tussen de Broeker Veiling en het Oosterdelgebied. Hierdoor is enerzijds een relatie met de tegenoverliggende bebouwing ontstaan en anderzijds is het gebouw hiermee ook gezichtsbepalend voor de waterverbinding geworden.

De verticale houten gevelbeschieting is uitgevoerd in houten delen die van breedte verschillen, en maakt daarmee een abstracte knipoog naar de kenmerkende eilandenstructuur van het Oosterdelgebied.

Eervolle vermelding

In juni 2010 heeft dit project tijdens de prijsuitreiking van de Hedy d’Ancona Prijs een eervolle vermelding ontvangen. De Hedy d’Ancona Prijs is een prijs voor excellente zorgarchitectuur en wordt tweejaarlijks uitgereikt. De prijs richt zich specifiek op gebouwen in de zorgsector waarbij stedenbouw, tuin- en landschapsarchitectuur, architectuur en/of interieurarchitectuur het zorgconcept ondersteunen.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met 9graden architectuur

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van 9graden architectuur

9graden architectuur
9graden architectuur
9graden architectuur
9graden architectuur
9graden architectuur
9graden architectuur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan