Villa Mulder

21 juni 2011
Villa Mulder, architectonische vrijheid met een vleugje Rietveld

In de Utrechtse wijk Rijnsweerd, op de plaats van een jaren 60 bungalow, is in het voorjaar van 2010 een bijzonder architectonisch bouwwerk ontstaan: Villa Mulder. ASNOVA architects BV is er trots op dat zij deze villa mochten ontwerpen en bouwen.

Begin 2009 vroeg opdrachtgever Dhr. Mulder ons om voor hem een villa te ontwerpen op basis van zijn schets die slechts de vorm had van een patiovilla. Het moest een maatkostuum worden, een plek waar hij zich thuis voelt, kan ontspannen, sporten en werken. We kregen volledige architectonische vrijheid met als enige eis: oplevering van een wind- en waterdicht gebouw binnen een jaar. Dhr. Mulder liet ons vrijelijk experimenteren met het onorthodoxe gebruik van verschillende materialen.

Mede dankzij het snelle schakelen met onze opdrachtgever en een sterke aannemer in het bouwteam, mag het resultaat er zijn. De patiovorm maakt de indeling van de woning – met grote woonkamer, kantoor aan huis, kleed- en fitnessruimte, hoofdslaapkamer, keuken, logeerkamer, sauna, badkamer en garage – bovendien zeer praktisch. Datzelfde geldt voor de wand van de verkeersruimte, die langs de volledig glazen binnenmuur loopt. Hierachter liggen de diverse functionele ruimten verscholen. De hoofdslaapkamer kan overdag aan de woonkamer worden toegevoegd door middel van een eenvoudig te roteren binnenwand met een draaihoek van 90 graden. Het is een innovatieve oplossing, waarmee storende kozijnen en deurpartijen niet aanwezig zijn en ruimten desgewenst vergroot of verkleind kunnen worden. In het knooppunt van de rechtervleugel is een stalen trap geplaatst. Deze verbindt al zigzaggend de kelderruimte (garage) met de begane grond en eindigt op de eerste verdieping, waar de fitnessruimte en logeerkamer zich bevinden.

Het meest in het oog springend element aan villa Mulder zijn de stenen lamellen van het zwevende deel. Geen natuursteen, maar ''gewone'' MBI betonstenen. Ze zijn ingezaagd, op een stalen T-profiel verlijmd en vervolgens als elementen aan de hoofddraagconstructie bevestigd. Leverancier MBI is zo enthousiast over deze wijze van hernieuwd gebruik van hun product, dat zij in overleg met ons, bezig zijn dit als een handelsproduct in de markt te zetten. Specifieke Rietveldkenmerken zijn de lijnenstructuur, de verbijzondering van het trappenhuis, de niveauverschillen en de verhoudingen van volumes ten opzichte van elkaar. Vanaf het ontwerp tot en met de oplevering was ASNOVA architects BV actief betrokken bij de totstandkoming van villa Mulder. Als opdrachtgever moet je lef hebben om een architect zoveel vrijheid te geven. Wij zijn daarom erg trots op het getoonde vertrouwen en natuurlijk op het eindresultaat.

Neem contact op met ASNOVA Architects

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Aanhef
v
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
OJMAR, S.A.
Performance in Lighting
Aluprof Nederland
Sempergreen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND
Intal BV
Cladding Point B.V.
Q-railing
Tata Steel IJmuiden BV
Häfele Nederland
Bolon - Brandt Design Flooring
SLV Nederland
Grijsen Park & Straatdesign
ROCKWOOL B.V.
Sedus Stoll B.V.
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
MOSO International BV
Triflex BV
TRILUX - Simplify Your Light
Sika Nederland B.V.
Baars & Bloemhoff
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Ruys Vloeren B.V.
Tektoniek
AGROB BUCHTAL GmbH
Desso BV
Caparol
Arpa Nederland BV
ASSA ABLOY Entrance Systems
Gerflor Benelux
Hi-Con | Bruil prefab
Forbo Flooring
Tarkett Nederland
Sto Isoned bv
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
ROCKPANEL Group
Optigroen Dak-en Gevelbegroeiing
Metaglas B.V.
Holonite B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
Faay Vianen B.V.
Verosol Nederland B.V.
Forster
Derako International B.V.
ODS Jansen
Boon Edam Nederland B.V.
Renson
Gispen
Van Besouw Tapijt
OWA Benelux BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
EeStairs | trappen en balustrades
Kingspan Unidek B.V.
AGC Glass Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Reynaers B.V.
Saint-Gobain Glass Nederland
VELUX Nederland B.V.
Trespa International BV
ROCKFON / ROCKWOOL B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan