Maalderij Concordia, Ede

8 juni 2011
Herbestemming Maalderij Concordia (rijksmonument) tot kantoorgebouw

Leesbare geschiedenis
De maalderij, gebouwd in 1937 en in 1955 uitgebreid en opgehoogd, is één van de weinige rijksmonumenten in Ede. Het complex stond al jaren leeg en was rijp voor sloop. Veel plannen voor herontwikkeling van het maalderijcomplex waren gestrand. Aan AAARCHITECTEN werd de vraag gesteld de mogelijkheden van het complex te onderzoeken. Aanvankelijk wilde de gemeente Ede de silotoren aftoppen en terugbrengen in de situatie van 1937. Wij hebben de huidige situatie weten te behouden, zodat de geschiedenis leesbaar blijft.
Ons voorstel voor het herbestemmen was gebaseerd op het behouden van het unieke karakter en het robuuste beeld. Om die reden bleek het herbestemmen van de maalderij tot een kantoorgebouw met een loftachtige sfeer programmatisch het best passend.

Daglicht versus uitzicht
Door een deel van de maalderij aan de achterzijde te slopen komt de molen vrij te staan. Een nieuwe glazen gevel op de plek van het gesloopte deel voorziet het interieur van zo veel mogelijk daglicht en biedt tegelijkertijd zicht op de molen. De nieuwe transparante gevel is voorzien van een stalen voile met horizontale persroosters, welke als zonwering en zeembalkon dienen. De ruimte tussen de molen en de nieuwe gevel vormt een plein en buitenterras voor de gebruikers van het complex.

Behoud van het robuuste beeld
Ook het concept van het interieur is gebaseerd op behoud. Door een slimme compartimentering van het bestaande pand kon de bestaande staalstructuur met houten balklagen worden behouden.

De verschillende bouwlagen zijn zowel ruimtelijk als functioneel met elkaar verbonden, door op specifieke plekken delen van vloeren weg te halen. Dit voorziet in daglichttoetreding in de lager gelegen bouwlagen. Hierdoor kon de vrij gesloten buitengevel van het robuuste metselwerk gebouw worden behouden. Waar het daglicht niet toereikend was, zijn door de kozijnen achter de huidige gevel te plaatsen, terughoudend vormgegeven gevelopeningen gemaakt als willekeurige gaten in de gevel. Op de tweede verdieping vormt een nieuw glazen volume de enige toevoeging op het dak van het deel uit 1937. Dit penthousekantoor sluit aan op een dakterras. Door gaten te zagen in de wanden van de silotoren en het plaatsen van een nieuwe stalen trap worden alle bouwlagen via de silo met elkaar verbonden.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met AAARCHITECTEN bv

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan