kantoor WillemsenU

25 maart 2011
Hoe de natuur nog natuurlijker wordt Een gebouw dat in perfectie harmonie is met zijn omgeving. Een natuurlijke omgeving die in perfecte harmonie is met het gebouw dat er zich in bevindt. Kortom: een kantoorgebouw dat niet alleen samensmelt met de natuur om zich heen, maar dat de natuur door zijn aanwezigheid een extra dimensie geeft. Dat was wat Frank Willems voor ogen had toen hij voor een nieuw kantoorgebouw voor WillemsenU schetsen ging maken. Een wat klein, enigszins verwaarloosd en onopvallend park, geklemd tussen de drukke rondweg van Eindhoven en het spoor, bleek de ideale plek te zijn om zijn droom gestalte te geven.

De sobere esthetiek van het gebouw is wat opvalt. En, net als in de natuur, is dat wat eenvoudig lijkt het resultaat van een perfecte balans van de meest kleine en ingewikkelde details. In alle aspecten en tot aan het laatste detail straalt het gebouw een harmonie uit: een alles omvattende harmonie.

Het is bijna alsof de bomen hun takken uitstrekken om zo de met hout bedekte muren van het kantoorgebouw te voelen. De grote, verdiepinghoge ramen onderstrepen het abstracte karakter van het op palen steunende gebouw en laten het door de bomen gefilterde zonlicht de binnenruimtes vullen. Door het heldere daglicht worden de bomen en het gebouw als het ware samengesmolten. Bovendien komt de dynamische verhouding tussen natuur en het gebouw nog meer tot leven in de altijd veranderende weerspiegeling van de lucht en de bomen in de ramen.

De stevige, grote stammen van de eikenbomen in het parkje lijken een spiegeling van de acht palen die de daarboven zwevende doos ondersteunen. Door het gebouw op deze manier als het ware de lucht in te tillen is het zicht op het parkje niet alleen behouden, maar het lijkt alsof het gebouw zelf een bomenkruin vormt.

Binnen buiten en buiten binnen De grote ramen die vrijwel vlak in de muren liggen geven het gevoel dat de krachten in het gebouw klaar zijn om naar buiten te vloeien, net als de knoppen aan de bomen. De acht pilaren die het drie verdiepingen hoge gebouw ondersteunen, zijn duidelijk zichtbaar door de ramen heen. Het voelt bijna alsof de bomen het gebouw in zijn verplaatst.

Het open, sobere karakter van het parkje vloeit naadloos over in de sobere esthetiek van het interieur van het gebouw. Grote, transparante elementen, natuurlijke materialen, glas, het gebruik van veel glad – bijna zacht ogend – beton en een aantal in het oog vallende details zijn een sobere spiegeling van de lucht en de bomen die door de ramen heen komen zetten. Net zoals in de natuur, waar dingen zich onderscheiden van elkaar door hun unieke eigenschappen, onderstreept de afwezigheid van deur- en raamkozijnen, plinten en verdere afwerkingen de unieke ‘look en feel’ van elk van de zorgvuldig gekozen, duurzame materialen.

Voor de mensen die in het gebouw werken is het vrije uitzicht naar buiten een dagelijkse bron van inspiratie. Ondanks het feit dat het parkje aan een van de drukste wegen van Eindhoven ligt, heerst er een serene rust in het gebouw. Bovendien geven de groene, ruisende bomen buiten, binnen een natuurlijk ritme aan.

Voor de weggebruikers op de rondweg zijn de struiken en bomen van het parkje een welkome groene oase in een anders weinig inspirerende omgeving. In het najaar laat het gebouw zijn aangezicht zien. Met het vallen van de bladeren valt ook het gebouw ‘bloot’. En in de donkere, koude winterdagen geeft de warme gloed van de LED-verlichting die door de ramen naar buiten straalt een behaaglijk gevoel: binnen en buiten.

Kunst – als natuurlijk element Twee toonaangevende kunstenaars werden gevraagd een object te maken dat zou passen in het gebouw. Hun opvallende, kantoorhoge vlucht vogels is toegepast als LED- lichtelement in het trappenhuis. De illusie wordt gewekt dat de vogels in het trappengat opstijgen.

Natuurlijke duurzaamheid
Net zoals bomen die in de winter hun sappen opsparen en in de zomer koelte geven onder hun lommerrijk groen, maakt het duurzame koeling- en verwarmingssysteem in het gebouw gebruik van de winter kou en zomer warmte met een warmte- en koudeopslag installatie.

De FSC-gecertificeerde houten gevel is volledig demontabel. Dit betekent minimale afval wanneer het gebouw in de toekomst veranderd zou worden. De rubber vloerbedekking in het kantoor van WillemsenU is gemaakt van oude autobanden.

In 2010 is het kantoor genomineerd als BNA GEBOUW VAN HET JAAR

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met WillemsenU bureau voor hedendaagse architectuur

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van WillemsenU bureau voor hedendaagse architectuur

WillemsenU bureau voor hedendaagse architectuur
WillemsenU bureau voor hedendaagse architectuur
WillemsenU bureau voor hedendaagse architectuur
WillemsenU bureau voor hedendaagse architectuur
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan