De Haagsche Zwaan

17 maart 2011
De Haagsche Zwaan reikt hoog over de Utrechtsebaan heen naar het tegenoverliggende TNT-gebouw van Van Gool. Samen vormen ze een slanke, hoge poort over de snelweg. De Zwaan loopt naar de weg enigszins taps toe, wat de indruk van het uitreiken versterkt. In tegenstelling tot de meer gesloten overbuurman is het volume geheel transparant opgebouwd van staal en glas. Het is het architectonische antwoord op de stedenbouwkundige vraag van de gemeente Den Haag naar een tweede poort over de Utrechtsebaan, in de vorm van een ‘leunend’ kantoorgebouw van staal en glas. De eerste poort wordt gevormd door het kantorencomplex Haagse Poort (Kraaijvanger Urbis, Rob Ligtvoet).

Op het hoogste punt kraagt de Zwaan 12 meter uit, de laatste 1,5 meter daarvan bevinden zich recht boven de snelweg. De enorme krachten die met de uitkraging gepaard gaan, zijn zichtbaar gemaakt in de diagonale trekstangen aan de buitenzijde van de langsgevels. De lange diagonale lijn van de trekstang vormt visueel een geheel met de vorm van de entree (omgekeerde V). Die entree is onder de overkraging gesitueerd. De open vorm is mede ingegeven door het omvangrijke kabelnetwerk dat zich ter plekke in de ondergrond bevindt.

In het interieur vertaalt de vorm van het gebouw zich in het verschuiven van de kern per verdiepingsvloer. Toch zijn de vloeren eenduidig en flexibel indeelbaar en bedraagt de verhouding tussen BVO en VVO een gunstige 87 procent.

De locatie ligt ingeklemd tussen een kleinschalige woonomgeving, de snelweg en een druk verkeersplein. Geprobeerd is om het grootschalige kantoorgebouw goed in te passen in de kwetsbare woonomgeving. Zo is de oorspronkelijke hoogte van de plint van het gebouw verlaagd tot het niveau van de aangrenzende woonblokken. Hiervoor zijn ondergronds extra parkeerlagen aangelegd. Een blinde garagemuur aan de woonstraat is vermeden door tussen de gevel en de parkeergarage een vijf meter brede kantoorstrook te bouwen. Verder zijn in de transparante plint een lobby en voorzieningen ondergebracht voor gebruikers, bezoekers en de omgeving. Dit maakt de straat levendiger en bevordert sociale controle.

Met zijn indrukwekkende geometrie vormt de Haagsche Zwaan een landmark bij de entree van het Beatrixkwartier. Door extra aandacht te besteden aan vormgeving en functionaliteit van de plint is het grootschalige gebouw stedenbouwkundig aanvaardbaar ingebed in de kleinschalige woonomgeving waarin het staat. Ondanks de uitzonderlijke geometrie en de complexe stedenbouwkundige inpassing beantwoordt het gebouw volledig aan zijn kantoorfunctie.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met ZZDP Architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van ZZDP Architecten

ZZDP Architecten
ZZDP Architecten
ZZDP Architecten
ZZDP Architecten
ZZDP Architecten
ZZDP Architecten
ZZDP Architecten
ZZDP Architecten
ZZDP Architecten
ZZDP Architecten
ZZDP Architecten
ZZDP Architecten
ZZDP Architecten
ZZDP Architecten
ZZDP Architecten
ZZDP Architecten
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan