Inspiratie
Copyright: GROUP A
Detail
Copyright: GROUP A
Stoel van Matthias Weber
Copyright: GROUP A
Nieuw design
Copyright: GROUP A
Detail
Copyright: GROUP A
Nieuw design
Copyright: GROUP A
Inspiratie
Copyright: GROUP A
Detail
Copyright: GROUP A
Stoel van Matthias Weber
Copyright: GROUP A
Nieuw design
Copyright: GROUP A
Detail
Copyright: GROUP A
Nieuw design
Copyright: GROUP A

HERONTWERP 'XHOSA' CHARITY CHAIR

14 februari 2011
Afgelopen winter besloot het Duitse tijdschrift AIT, als reactie op het WK voetbal in Zuid-Afrika, een ontwerpinitiatief op te starten te dat een bijdrage zou leveren voor de lokale bevolking. Voor dit initiatief, het 'Charity Chair' project, zijn 100 architecten en interieurarchitecten uit heel Europa, waaronder GROUP A, gevraagd een herontwerp te maken van de 'ONO' stoel van Matthias Weber.

De nieuw vormgegeven stoelen zullen dit najaar in Berlijn op een veiling worden verkocht, waarbij de opbrengsten volledig gaan naar het Guga S´Thebe cultureel centrum en AIDS weeshuis in de Langa Township in Kaapstad. Voorafgaand aan deze veiling worden de stoelen vanaf 10 juni tentoongesteld op een reizende tentoonstelling die start op de AIT-ArchitekturSalon in München, en daarna onder meer Hamburg, Londen, Rotterdam en Kortrijk aandoet.

De opdracht was om de witte houten stoel een geheel nieuw uiterlijk te geven, waarin de doelstellingen van het initiatief terug kwamen. De ingrepen die GROUP A heeft gedaan bij 'herontwerpen' van de stoel –die we voor de gelegenheid 'Xhosa' hebben genoemd- komen voort uit de werkwijze van ons bureau. Wij geloven in geintegreerde oplossingen die zowel praktisch als mooi zijn, oplossingen die de schaalniveaus overschrijden.

Een stoel staat nooit op zichzelf. Stoelen staan aan een tafel, in een combinatie met andere stoelen, naar elkaar toegekeerd. Om de onderlinge 'band' die stoelen hebben te versterken, en om het contrast tussen de binnenwereld van de de stoelen end e buitenwereld te benadrukken, heeft GROUP A ervoor gekozen het binnenvlak van de stoel een andere uitstraling te geven dan het buitenvlak. Daarom zijn delen van de stoel bekleed met stof, wat als aanvullend effect heeft dat de stoel ook tactieler wordt. Om binnen- en buitenwereld een relatie te laten aangaan perforeren we de stof - om zo te laten zien wat er onder de stof zit - en perforeren we de stoel - om de achterzijde van de stof te laten zien. Waar de perforaties samenvallen gaan binnen– en buitenwereld een relatie aan, en ontstaat een nieuw patroon.

De patronen die we hebben gebruikt voor de perforaties zijn geinspireerd door patronen uit de traditionele Xhosa gezichtbeschildering. Deze patronen worden nog steeds wijd toegepast in Zuid-Afrika, onder meer in de Langa Township. Door deze patronen in ons ontwerp toe te passen leveren we niet alleen een bijdrage aan de levens van de inwoners van de Langa Township; de inwoners van de Langa Township zelf leveren op hun beurt een bijdrage aan het ontwerp van onze Charity Chair, door ons te inspireren met hun rijke culturele erfgoed.

In onze aanpak streven we naar dezelfde doelstellingen als het Guga S'Thebe cultureel centrum en AIDS weeshuis, die dit culturele erfgoed gebruiken om eigenwaarde van de bewoners te versterken. Beide instellingen hebben een positieve invloed op de levens van de bewoners van de Langa Township, en we zijn blij dat we hieraan een bijdrage mogen leveren. Ook willen we met de Xhosa laten zien dat een goed ontwerp een maatschappelijke functie kan vervullen, zonder dat concept en vormgeving ervoor hoeven in te boeten.

We willen graag fotograaf Stanislav Solntsev bedanken voor het gebruik van het beeld van het Zuid-Afrikaanse meisje met de gezichtsbeschildering. Foto: www.stanislavsolntsev.com

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met GROUP A

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Bekijk ook eens de vernieuwde website van ons zusterbedrijf Archello
Ga naar Archello
Nee, bedankt