Map
Copyright: GROUP A
Exterieur
Copyright: Digidaan
Interieur
Copyright: Digidaan
Interieur
Copyright: Digidaan
Interieur
Copyright: Digidaan
Interieur
Copyright: Digidaan
Exterieur
Copyright: Digidaan
Exterieur
Copyright: Digidaan
Map
Copyright: GROUP A
Exterieur
Copyright: Digidaan
Interieur
Copyright: Digidaan
Interieur
Copyright: Digidaan
Interieur
Copyright: Digidaan
Interieur
Copyright: Digidaan
Exterieur
Copyright: Digidaan
Exterieur
Copyright: Digidaan

STATIONSRENOVATIE METRO OOSTLIJN

11 februari 2011
Visie stationsrenovatie Metro Oostlijn

Met de stationsrenovatie Metro Oostlijn worden de 16 nog oorspronkelijke Oostlijn stations gerenoveerd. Hiervan liggen 5 stations ondergronds (in het Centrum en in Oost) en 11 stations bovengronds (in Amsterdam Zuidoost, Duivendrecht en Diemen). De stationsrenovatie is onderdeel van het grotere project Renovatie Oostlijn. De perrons van de bovengrondse stations zijn al gerenoveerd en vallen buiten dit project.

Aanleiding
De Oostlijn is in de jaren 70 ontworpen als “totaalontwerp”: architectuur (in ‘brutalistische’ stijl), kunst, stationsmeubilair,  bewegwijzering, logo’s, lettertypes en metrostellen werden speciaal voor de nieuwe metro en in één keer ontworpen. Door het karakter van totaalontwerp was het stationsontwerp kwetsbaar voor verandering. Nieuwe ingrepen weken af van de licht-, materiaal- of kleurstelling. Ad-hoc aanpassingen hebben de strakke architectonische compositie ter discussie gesteld. Het resultaat is verrommeling. Ook is het overzicht binnen de stations en de vindbaarheid van de toegangen vaak gering, waardoor de (ervaring van) sociale veiligheid te wensen overlaat.

Uitgangspunten ontwerp
Het uitgangspunt voor het ontwerp is het gebruiken en versterken van de brutalistische, “ongepolijste”, basis van de Oostlijn, het DNA. Het ruw beton wordt transparant gecoat en aangelicht, zodat het oorspronkelijk karakter wordt versterkt. Tegelijkertijd wordt deze basis aangevuld met nieuwe, hedendaagse, materialen. Nieuwe vides creëren zichtbaarheid en overzicht. Een uitgewerkt lichtplan verbetert de vindbaarheid en versterkt de ruimtelijke werking. Een heldere strategie voor de inrichting van de stations creëert rust en samenhang en een goede basis voor de komende 30 jaar.

Samenhang
Er is veel variatie tussen de verschillende stations. Tegelijkertijd vormen de stations duidelijk één samenhangend ontwerp, door de vormentaal, het materiaalgebruik en overdimensionering en herhaling. De entreegebouwen van de ondergrondse stations staan niet op zich, maar maken deel uit van dit grotere geheel. De ontwerpvisie is uitgewerkt tot een ontwerp voor alle 16 stations. De samenhang wordt in stand gehouden door een consequent gebruik van materiaal, detaillering en verlichting. Liftenschachten worden opengemaakt, zodat de sociale controle en de uitstraling verbetert. Nieuwe verlichting wordt toegevoegd. Vides worden gemaakt of vergroot waar in de bestaande situatie het overzicht te beperkt is.

Toepassing materialen
Het ongepolijste béton brut wordt schoongemaakt, transparant gecoat en aangelicht met strijklicht, om de typische oppervlaktestructuur te laten spreken. Nieuwe materialen als glas en tegelwerk zijn “gepolijst” om te contrasteren met het ongepolijste karakter van het béton brut. Omdat een monochroom kleurgebruik onderdeel is van de ontwerpvisie (bewegwijzering, mensen, metro, reclame en kunst zorgen voor kleur), is het contrast gezocht in de glansgraad, iriserende effecten en verfijning. Het tegelwerk heeft een hoogwaardig “witte” glazuur en iedere tegel heeft een individuele tekening met een iriserend effect dat optreedt bij een bepaalde lichtinval. De karakteristieke ronde hoeken in de verdeelhal worden uitgevoerd met speciaal ontwikkelde gebogen tegels. Het tegelwerk komt in de plaats van de MBI-stenen wanden. De detaillering is zo opgezet dat het tegelwerk altijd in hetzelfde vlak als het beton ligt, om randjes en lelijke overgangen te voorkomen. Alle oppervlaktes die reizigers fysiek aanraken zoals leuningen en zitmeubels zijn uitgevoerd in hardhout.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met GROUP A

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Bekijk ook eens de vernieuwde website van ons zusterbedrijf Archello
Ga naar Archello
Nee, bedankt