Regiokantoren Enexis

5 januari 2011
Enexis beheert het energienetwerk in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland. Met de ontwikkeling en realisatie van drie nieuwe regiokantoren in Maastricht, Venlo en Zwolle stapt Enexis een nieuw tijdperk in. De ontwikkeling van een intelligent elektriciteitsnet (het smart grid, onder meer geschikt voor het intelligent opladen van elektrische auto’s) gaat daarin samen met de bouw van duurzame huisvesting.

Nieuwe werken

De regiokantoren bieden onderdak aan de bedrijfsonderdelen die verantwoordelijk zijn voor aanleg, beheer en onderhoud van de energienetwerken. In het ontwerp van atelier PRO zijn de bedrijfshal en de werkplaatsen verbonden met het kantoordeel. De programmaonderdelen maken gebruik van dezelfde entree waardoor de ‘witte boorden’ en de ‘blauwe boorden’ in het gebouw elkaar ontmoeten. Het kantoor is flexibel indeelbaar en geheel volgens de principes van ‘het nieuwe werken’ ingericht: geen persoonsgebonden werkplekken maar een activiteitsgerelateerde werkomgeving met verschillende sferen en functionaliteiten.

Hoge score op duurzaamheid

De gebouwen voldoen aan zeer hoge eisen van duurzaamheid: ze worden energieneutraal en gebouwd met een modulair en demontabel constructiesysteem. Gestreefd is naar energieneutrale nieuwbouw met een EPC van 0, gecertificeerd met een BREEAM Excellent score. Regiokantoor Maastricht heeft het eerste energieneutrale BREEAM Excellent ontwerpcertificaat in Nederland gescoord. Dit betekent dat het voldoet aan de hoogste duurzaamheidseisen. Het kantoor staat op nummer 3 van de 10 meest duurzame BREEAM-NL-gebouwen.

Kunst wordt gevel

De sculpturale gevels zijn geïnspireerd op een kunstwerk van de Delftse kunstenaar Jan Schoonhoven en gemaakt van een composiet op basis van biologische grondstoffen. De gevels zijn door hun vorm zonwerend en voorkomen dat het extreem goed geïsoleerde gebouw te veel opwarmt door directe zoninstraling maar garanderen wel voldoende daglicht en uitzicht. De gevel is een biomassareservoir dat aan het einde van zijn levensduur volgens de principes van C2C voor een groot deel kan worden hergebruikt. Van het restant kan groene stroom worden opgewekt.

Groene long

Het centrale atrium in het gebouw werkt als een groene long: een getemperd buitenklimaat waaruit verse ventilatie lucht wordt aangezogen. In de winter werkt de groene long als een wintertuin, in de zomer wordt het glasdak geopend en is het een binnentuin. De planten in de groene long zuiveren in combinatie met besproeiing het fijnstof uit de ventilatielucht.

Energieneutraal

Door het relatief grote dakvlak van de bedrijfshal wordt voldoende energie op het dak opgewekt door PV-cellen. In combinatie met een WKO-systeem met bodemlussen, klimaatplafond en andere besparende maatregelen ligt een daadwerkelijk energieneutraal gebouw binnen handbereik.

(beelden: Jeroen Musch)

Neem contact op met atelier PRO architekten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Aanhef
v
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
OJMAR, S.A.
Performance in Lighting
Aluprof Nederland
Sempergreen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND
Intal BV
Cladding Point B.V.
Q-railing
Tata Steel IJmuiden BV
Häfele Nederland
Bolon - Brandt Design Flooring
SLV Nederland
Grijsen Park & Straatdesign
ROCKWOOL B.V.
Sedus Stoll B.V.
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
MOSO International BV
Triflex BV
TRILUX - Simplify Your Light
Sika Nederland B.V.
Baars & Bloemhoff
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Ruys Vloeren B.V.
Tektoniek
AGROB BUCHTAL GmbH
Desso BV
Caparol
Arpa Nederland BV
ASSA ABLOY Entrance Systems
Gerflor Benelux
Hi-Con | Bruil prefab
Forbo Flooring
Tarkett Nederland
Sto Isoned bv
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
ROCKPANEL Group
Optigroen Dak-en Gevelbegroeiing
Metaglas B.V.
Holonite B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
Faay Vianen B.V.
Verosol Nederland B.V.
Forster
Derako International B.V.
ODS Jansen
Boon Edam Nederland B.V.
Renson
Gispen
Van Besouw Tapijt
OWA Benelux BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
EeStairs | trappen en balustrades
Kingspan Unidek B.V.
AGC Glass Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Reynaers B.V.
Saint-Gobain Glass Nederland
VELUX Nederland B.V.
Trespa International BV
ROCKFON / ROCKWOOL B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan