Ronald McDonald Huis

1 november 2010
Aan het H.A. Kooijkerplein in Groningen, vlak achter het UMCG, is het nieuwe Ronald McDonald Huis gebouwd. Hier kunnen ouders, broers en zussen logeren van kinderen die worden behandeld in het Beatrix Kinderziekenhuis. Het deel van het voormalige zusterhuis van het UMCG dat jarenlang door de Stichting Ronald McDonald Huis werd gehuurd en fungeerde als verblijfplek voor ouders van zieke kinderen, voldeed niet meer. Geborgenheid en privacy werden daar node gemist. Midden in de woonwijk Oosterpark tekende De Zwarte Hond het nieuwe Ronald McDonald Huis dat voldoende ruimte biedt voor beide. Het gebouw bestaat uit 24 gastenkamers, enkele woonkamers, een grote gemeenschappelijke keuken, bibliotheek, wasruimte en een kantoor voor het management en de vrijwilligers.

Het ontwerp is zo bijzonder omdat het, ondanks de schaal en de verschillende functies die het herbergt, echt een woonhuis is. Met een geborgen, speelse sfeer. De indeling van het huis is heel helder. En net als de woningen in de straat onderdeel van de buurt. Door de gekozen kleuren en materialen en de eveneens door De Zwarte Hond ontworpen meubelen zijn in het huis gezellige en tegelijkertijd praktische gasten- en woonkamers ontstaan.

In de kelder is de parkeergarage gerealiseerd. Hierdoor staat het huis op een sokkel en heb je van binnenuit een mooi uitzicht op de straat, de groene Gorechtkade met de Singel en de omliggende huizen met achtertuinen. Via de entree en de ruime hal met aanliggende kantoorruimte kom je het Ronald McDonald Huis binnen. Meteen sta je in het trappenhuis. Als je doorloopt in de vide die de collectieve kant van het huis van licht voorziet. Aan deze zuidkant zijn grote raampartijen aangebracht om zoveel mogelijk licht en ruimte het huis binnen te laten.

Door de vele doorkijken en uitzichten is er een natuurlijke relatie met de woonwereld om het huis heen. Aan de zuidkant zijn steeds de collectieve ruimten als gezamenlijke keukens en eetkamers, woonkamers en stilteplekken gesitueerd. Aan de noordkant liggen beneden het kantoor en de wasruimte, op de verdiepingen de gastenkamers. Doordat collectief en privé in de plattegrond zo helder zijn gescheiden, is altijd duidelijk waar je je bevindt en voel je je, ook al ben je te gast, snel thuis. Familieleden en kinderen kunnen in de gastenkamers rust vinden en hun eigen gang gaan. De kamers hebben een eigen badkamer met douche en toilet, een garderobekast, een zitje en een werkplek om bijvoorbeeld te internetten. In de achterwanden van de bedden zijn prikbordjes verwerkt voor het ophangen van foto’s. Op het dak is naast een grote speelkamer een dakterras gemaakt, bereikbaar via openslaande deuren. Vanaf hier heb je uitzicht op het Beatrix Kinderziekenhuis. Zo is familie heel dichtbij.

Het Ronald McDonald Huis op de hoek van het Kooijkerplein en de Gorechtkade ligt tegenover een nieuw appartementengebouw in dezelfde stijl, eveneens ontworpen door De Zwarte Hond. Nijestee is opdrachtgever. Als twee sfinxen liggen de gebouwen op de hoeken van de Gorechtkade en het Kooijkerplein. Zo vormen ze een eigenzinnige beëindiging van de straatwand en passen door hun bakstenen uiterlijk en verspringende gevel toch goed in hun omgeving. Een onzichtbare as verbindt de wijk met het centrum van de stad. Als je langs het Ronald McDonald Huis en het woongebouw van Nijestee kijkt zie je in de verte de Martinitoren staan. Met dit Groningse Ronald McDonald Huis is een welkome, gastvrije logeerplek gerealiseerd.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met De Zwarte Hond

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan