Noordbuurt

1 november 2010
Noordbuurt is een van drie buurten die samen het Steigereiland vormen, de ‘kraamkamer’ van IJ-burg, waarbinnen ruimte wordt geboden aan experimentele woonvormen zoals drijvend wonen, collectieve initiatieven en individueel opdrachtgeverschap. De DRO van Amsterdam heeft een stedenbouwkundig plan met strikte randvoorwaarden opgesteld waarin de verschillende onderdelen van het Steigereiland een geheel eigen karakter krijgen.

Naast de groene Zuidbuurt en de drijvende Waterbuurt zal de Noordbuurt zich presenteren als een stenige, door een dijk omringde enclave die associaties oproept met de vroegere Zuiderzeedorpen. Het lijkt een massieve monoliet, waaruit smalle straten zijn gesneden. Op sommige kruisingen onstaan informele pleintjes met groen. De buurt heeft een hoge dichtheid en bevat een programma van sociale huurwoningen, koopwoningen in de midden- en luxe sector en nieuwe, collectieve woonvormen.

De tien gesloten bouwblokken zijn letterlijk verspreid onder drie architecten: DKV architecten, VMX architects en Marx & Steketee. Een nauwe samenwerking tussen de architecten was een vereiste voor het realiseren van een homogeen beeld. Korte zichtlijnen en een doorlopende onderbouw van twee lagen, waarop hier en daar hogere accenten zijn geplaatst, benadrukken het intieme, dorpse karakter van de buurt.

DKV heeft drie bouwblokken ontworpen, waarvan er twee aan de dijk liggen met luxe dijkwoningen die hun voordeur aan de dijk hebben. De extra hoge woonkamer heeft een groot venster op het water waardoor het uitzicht als het ware wordt ingelijst. De blokken zijn verder ingevuld met eengezinswoningen. In een hoger bouwdeel is de woongroep ‘Shravan’ voor oudere Surinamers gehuisvest. Zij hebben een gemeenschappelijke ruimte en in het binnengebied een tuin. Op de dijk is alleen langzaam verkeer toegestaan, de autoroute loopt over de binnenterreinen van de bouwblokken erachter. Een ‘groene’ woongroep zal zijn intrek nemen in het bouwblok midden in het dorp. De rest van dit blok wordt ingenomen door woon/werkappartementen, eengezinswoningen met prive-tuinen en een collectieve speelvoorziening op het binnenterrein.

De blokken zijn uitgevoerd in donkerrode, gesinterde baksteen waarin vlakken zijn uitgespaard met glas en aluminium. De detaillering is abstract. In de buurt van de hogere bouwdelen springt het blok iets terug, waardoor patios achter de straatwand onstaan die in de stenen straten als groene enclaves werken De woningentrees zijn opgenomen in nissen, waarin een ‘plantenbank’ zorgt voor de afscherming tussen openbaar en prive gebied. De binnenterreinen zijn als groene hoven uitgevoerd, waarin de gevels zijn ontworpen in hout.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met DKV architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van DKV architecten

DKV architecten
DKV architecten
DKV architecten
DKV architecten
DKV architecten
DKV architecten
DKV architecten
DKV architecten
DKV architecten
DKV architecten
DKV architecten
DKV architecten
DKV architecten
DKV architecten
DKV architecten
DKV architecten
DKV architecten
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan