Hillesingel

29 september 2010
De woningen langs de Lange Hilleweg voegen zich qua volume, materialen en kleuren naar de bestaande wijk, maar de grafiek in de gevel is duidelijk van nu.

De Lange Hilleweg is een oude singel, die de Rotterdamse wijk Bloemhof doorsnijdt. Veel van de oorspronkelijke bebouwing in dit vooroorlogse tuindorp is in de afgelopen decennia vervangen door nieuwbouw. Het groene karakter van de singel is echter behouden en de oevers zijn recent heringericht.

Ook de woningen van het project Hillesingel dragen bij aan de vernieuwing van de wijk. De singelwanden van drie bestaande bouwblokken zijn vervangen. Met stadswoningen en herenhuizen in drie lagen en een cluster van beneden- en bovenwoningen van vier lagen, past de bebouwingshoogte goed bij het profiel van de singel. Een vrijgekomen kavel in één van de zijstraatjes is in de planvorming meegenomen. Een aangepast woningtype in twee lagen koppelt hier de nieuwbouw aan bestaande bouw.

De plattegronden zijn helder en efficiënt. De verblijfsruimten bieden maximaal uitzicht op de singel. In deze volkswijk is gekozen om alle woningen van een ruime, afsluitbare woonkeuken te voorzien. Door de verdiepingen van de herenhuizen terug te leggen, wordt in dit type de mogelijkheid geboden om direct bij de bouw of in een later stadium de woning uit te breiden.

Voor elke woning is een parkeerplaats gereserveerd in de compacte overdekte stallingen, die achter en onder de stadswoningen zijn geschoven. Om de daardoor ontbrekende tuin te compenseren, hebben deze woningen een groot dakterras.

In de gevels vallen de betonnen banden op, die de ingangspartijen markeren. Per woningtype zijn twee varianten ontworpen. Daarmee is een afwisselend ritme gemaakt, dat de lange singelwand verlevendigt. Vanaf de overkant van de singel valt de grafiek van lichtgrijze, betonnen banden in rode baksteen op. Wandelend op de stoepen langs de huizen wordt juist de ritmiek voelbaar, doordat de banden 15 centimeter uit het metselwerk steken. De betonnen banden worden tot kaders bij de kopgevels, waar de gazen invulling uitnodigt tot groene straatwanden. Het gaas wordt ook toegepast bij de franse balkons in de singelgevels.

De bewoners van de Bloemhof zijn over het algemeen niet erg kapitaalkrachtig. Toch bestaat ook hier vraag naar grondgebonden woningen, maar voor duurdere woningen is geen markt. De plek aan de singel vereiste echter woningen in minimaal drie lagen en de kosten van het parkeren op eigen terrein dienden in de verkoopprijzen te worden meegenomen. Door een aantal woningen als beneden/bovenwoning uit te voeren, het maken van goed bruikbare en efficiënte plattegronden en het toepassen van één bijzonder, maar repeterend gevelelement (de betonnen banden) is het toch mogelijk gebleken het project te realiseren. Overigens niet nadat de opdrachtgever de koop ook voor lagere inkomens mogelijk maakte door middel van een bijzondere financieringsconstructie, een voorloper op de modellen die sinds de economische crisis in zwang zijn geraakt.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Joke Vos Architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Joke Vos Architecten

Joke Vos Architecten
Joke Vos Architecten
Joke Vos Architecten
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan