Basisschool de Zonnewende

2 augustus 2010
De dynamiek van onderwijs. Scholen zijn al lang geen aaneenschakeling van dezelfde klaslokalen meer. Niet alleen onderwijs is sterk onderhevig aan veranderingen ook de rol van de ouders van de kinderen op school en zelfs die van het gezin is aan het veranderen. Kinderen waarvan beide ouders werken, moeten bijvoorbeeld de mogelijkheid hebben langer op school te kunnen blijven, of wellicht iets eerder naar school worden gebracht. Daarnaast heeft het digitale tijdperk en alles dat daaruit voortvloeit zijn invloed op het onderwijs zelf.

De onderwijsvisie wordt zo nu en dan aangepast of bijgesteld om de nieuwe ontwikkelingen bij te blijven. Dit zijn slechts een paar aanwijzingen van veranderingen die hun weerslag hebben op de organisatie en het functioneren van de school en het schoolgebouw.

Al deze veranderingen zijn verwerkt in de nieuw te bouwen basisschool aan de Ravelijn. Zo is er een programma samengesteld dat bestaat uit een gymzaal, een buitenschoolse opvang, en een zestien klassige basisschool. Een dergelijke verscheidenheid aan functies vergroot niet alleen de flexibiliteit voor de toekomst, maar maakt ook verschillend gebruik mogelijk.

De ontsluiting van de verdieping van het gebouw is zo ontworpen dat deze hele etage ook bereikbaar is van buitenaf. De eerste verdieping kan in de toekomst worden ingevuld met wijkgerichte functies. Op deze manier levert eventuele leegloop van de school de wijk een extra voorziening op. De gymzaal dient als speellokaal voor de school en kan tevens worden verhuurd aan derden. Hetzelfde principe geldt voor de buitenschoolse opvang: deze kan zelfstandig functioneren tijdens schooluren, maar tevens na de lessen gebruikmaken van de faciliteiten van de school.

Dit alles betekent dat het gebouw na schooltijd grotendeels open blijft en naast het primaire gebruik als basisschool tevens een wijkfunctie vervult. Het speellokaal vormt met zijn paneeldeuren van twee verdiepingen hoog het hart van het gebouw. Door het openen van deze enorme deuren verandert de centrale hal in een theater en het speellokaal in een podium. Een grote vide die het gebouw in zijn geheel in tweeën deelt maakt dat dit podium vanuit alle hoeken te zien is. Deze hoge vide door het gebouw verleent als het ware inzicht in de verschillende gebouwdelen en maakt duidelijk welke verschillende gebruikers zich door het gebouw bewegen.

Dit alles maakt dat dit gebouw grote veranderingen aan kan en flexibel genoeg is om wijzigingen qua gebruikers en programma in de toekomst mogelijk te maken, op deze manier belichaamt de school de dynamische eigenschappen van het basisonderwijs.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met VOM architectuur en techniek

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan