Stadhuis Waalwijk

21 juli 2010
Het nieuwe stadhuis van Waalwijk is een gebouw met twee gezichten. Open en uitnodigend naar de inwoners, krachtig en dynamisch naar passanten op de A59. Dat komt voort uit de locatie: een strook grond langs de snelweg, direct aan het stadscentrum.

Om de ‘snelwegstrook’ de allure te geven van een stadhuislocatie en aansluiting bij het centrum te realiseren, was allereerst een duidelijke stedenbouwkundige context nodig. Met die aanpak kreeg EGM architecten de opdracht voor het ontwerp van een stadhuis dat de gemeentelijke dienstverlening vanuit vijf verschillende locaties op één plek concentreert.

Een stadhuis is wezenlijk onderdeel van een democratische gemeenschap. Een plek voor politiek debat. Voor dienstverlening. Vanwege die betekenis en rol is ingezet op een sterke binding met de omgeving: het stadscentrum en de snelweg. Vanaf die snelweg, de A59, bieden diagonale zichtlijnen een blik op de contouren van Waalwijks oude centrum.

Op de voorgrond het nieuwe stadhuis, met aan de snelwegzijde een hoektoren, een speelse knipoog naar de koepel van de monumentale kerk Sint Jan de Doper. De zes verdiepingen tellende kantoortoren springt enigszins uit en is iets scheef, wat de dynamische uitstraling van het gebouw versterkt.

Aan de stadszijde (grenzend aan de nostalgische, groene Winterdijk) sluit het nieuwe stadhuis met een geringe bouwhoogte  van drie verdiepingen aan op de centrumbebouwing. De grote, centrale stadshal in het gebouw wekt door het vele daglicht dat via glasstroken in het dak en de glazen gevel binnenvalt, de indruk van een plein. Vanaf de Markt, via het voorplein, tot in de stadshal rijgt zo een reeks van pleinruimtes stad en stadhuis aan elkaar.

De transparantie van het ambtelijke en politieke werk wordt – behalve door het vele glas en de te openen ramen in de gevels in de stadshal – het sterkst gesymboliseerd door de plek van de raadszaal: op de eerste verdieping achter een grote glasgevel. Zo is van buitenaf het politieke debat zichtbaar, dat op haar beurt inspiratie kan halen uit het zicht op de stad. Zoals het Kropholler Raadhuis een huis van de gemeenschap was, wil ook het nieuwe stadhuis dat zijn.

Op de ‘overloop’ en in de stadshal bestaat de gelegenheid om recepties en exposities te organiseren , die het stadhuis extra levendigheid geven. En zoals bij het Kropholler Raadhuis de beelden van een koe en een os verwijzen naar de veeteelt en de roemrijke leerindustrie, heeft in het nieuwe stadhuis de met leer beklede wand tussen publiekshal en raadszaal dezelfde symbolische betekenis. Het is een wand die uitnodigt om ‘gebruikt’ te worden. Toevoegingen, bijvoorbeeld kunstuitingen, kunnen het gebouw verrijken, laten leven en nog meer verbinden met de lokale samenleving.

Het tapijt in de raadszaal is speciaal voor deze ruimte ontworpen en geïnspireerd op het kenmerkende slagenlandschap ten noorden van de Langstraat, de ader die de kern van de gemeente Waalwijk verbindt. De ambtelijke werkgebieden zijn ingericht als een activiteitsgerichte werkomgeving. De bijzondere inrichtingselementen zijn exclusief voor het gemeentehuis ontworpen.

Het duurzaam ontwerpen van EGM architecten zit in tal van aspecten: de toepassing van betonkernactivering voor verwarming en koeling,   koude- en warmteopslag in de bodem en het compacte bouwen rondom de stadshal, wat het oppervlak van de buitengevels beperkt. Maar ook door de ‘lichtstroken’ (een tweede horizontale raamstrook op elke verdieping), waardoor het daglicht diep en gelijkmatig tot in de werkvertrekken doordringt. Naast energiebesparing bevordert dit ook het welzijn van werknemer en bezoeker. De lichtstroken zijn medebepalend voor het herkenbare uiterlijk van het gebouw met zijn horizontale stroken glas en metselwerk, die de twee gezichten van het gebouw vormen.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met EGM architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan