Copyright: Arjen Schmitz Photography
Copyright: Arjen Schmitz Photography
Copyright: Arjen Schmitz Photography
Copyright: Arjen Schmitz Photography
Copyright: Arjen Schmitz Photography
Copyright: Arjen Schmitz Photography
Copyright: Arjen Schmitz Photography
Copyright: Arjen Schmitz Photography
Copyright: Arjen Schmitz Photography
Copyright: Arjen Schmitz Photography
Copyright: Arjen Schmitz Photography
Copyright: Arjen Schmitz Photography
Copyright: Arjen Schmitz Photography
Copyright: Arjen Schmitz Photography
Copyright: Arjen Schmitz Photography
Copyright: Arjen Schmitz Photography

Kadegebouw

12 mei 2010
Het Kadegebouw is ontworpen door Liesbeth van der Pol (Dok architecten, Amsterdam).

Aan het begin van het Steigereiland in IJburg staat een markant woon- en werkgebouw van 200 meter lang en vijf verdiepingen hoog. Enerzijds refereert het vanwege zijn typische kenmerken en ligging - pal aan het water - aan een oorspronkelijk kadegebouw. Anderzijds is het de eigenzinnige interpretatie van een pakhuis aan het water. In de extra hoge plint is ruimte voor bedrijven en horeca, de appartementen bevinden zich op de verdiepingen erboven.

Het gebouw toont aan de straatzijde een grootstedelijke, robuuste kant. Staande op een stoere voet van donkere betonnen steunberen, verwijst het naar de havensfeer en de aanmeerpalen in het water. De opbouw is lichter en transparanter en reikt naar de lucht. De vier poorten in het gebouw begeleiden de overgang naar de waterzijde. Aan de kant van water en uitgestrekte luchten toont het gebouw een lichtere kant, met verspringende terrassen, witte kaders en een lichtgrijze invulling. Zo vindt de ‘ranke’ kolos ook aan deze zijde een aansluiting bij de omgeving en de achterliggende waterwoningen.

Wonen en werken aan het water
De plint van het gebouw is open en uitnodigend, met ruimte voor bedrijven, ateliers en horeca. De verdiepingen bieden gedifferentieerde woonruimte in de koop- en (sociale) huursector aan gezinnen, tweeverdieners, singles en ouderen. Deze rijke mix van functies zorgt voor veel levendigheid en draagt bij aan een sterke sociale structuur.

Het gebouw heeft een ingenieuze ontsluiting via 12 stijgpunten, waarbij op elke verdieping slechts twee appartementen uitkomen. De 83 koop- en huurwoningen verschillen per verdieping in grootte, van 50 tot 126 m2. De plattegronden zijn flexibel indeelbaar door keuken en badkamer onder te brengen in de kern van de woning. Grote glasvlakken bieden een weids uitzicht en zorgen voor lichtinval tot diep in de appartementen. Op de hoogste verdieping bevinden zich acht penthouses, dubbelgroot, met een oppervlakte van 126 m2. Alle woningen hebben royale, woningbrede terrassen tot wel 40 m2 en Franse balkons. Wonen aan het water krijgt aan de kopse kant van het gebouw een extra dimensie. Deze kopwoningen, gelegen op iedere verdieping, kijken aan alle kanten uit op de bedrijvigheid van het havengebied in wording.

De bedrijfsruimten op de begane grond hebben extra verdiepingshoogte. Deze ruimten zijn casco opgeleverd, flexibel indeelbaar, en transparant en licht door een vrije gevel aan beide zijden. Alle bedrijfsruimten hebben een terras aan het water, omlijst door een wit hekwerk.

Materiaal verwijst naar de haven
Bij de keuze en verwerking van de materialen speelt de sfeer van de haven een prominente rol. Zo verwijzen de gepigmenteerde, ruw betonnen penanten in de plint naar basaltblokken, en zijn de wit geschilderde blokjes aan de bovenzijde geïnspireerd op de witte toppen van de dukdalfen (afmeerpalen) die verderop in het water staan. Op subtiele wijze verbinden de witte blokjes de onderbouw met de bovenbouw. Bij de kop van het gebouw staan imposante scheepstoeters die niet alleen dienen als nautisch ornament, maar ook fungeren als ventilatie schachten van de ondergelegen parkeergarage. De vier poorten in het gebouw zijn herkenbaar aan de namen van de steigers, A t/m D, vertaald in blauwe neon letters en met elkaar verbonden door een ritme van blauwe neon lichtjes op de penanten.

Het Kadegebouw heeft een betonnen draagstructuur met een bijzondere balkconstructie in de kelder die de liftschachten boven de rijbaan in de kelder ondersteunt. Door deze bijzondere draagconstructie is een zo groot mogelijk aantal parkeerplaatsen gerealiseerd, niet alleen voor de bewoners van het Kadegebouw maar ook voor de bewoners van de nabijgelegen waterwoningen waardoor de buitenruimte zo autoluw mogelijk blijft. In het ontwerp is rekening gehouden met uitbreiding in de toekomst. De parkeerkelder heeft gedeeltelijk een dubbele hoogte zodat de mogelijkheid bestaat om individuele parkeerliften te plaatsen waarbij twee auto’s op een plateau boven elkaar worden gestapeld. In de plint zijn fietsenbergingen opgenomen waarvan de bewoners van de waterwoningen gebruik kunnen maken.

Duurzaamheid
Differentiatie in typen woningen, zowel (sociale) huur- als koopwoningen, bedrijven en horeca levert een grote verscheidendheid aan bewoners en gebruikers op. Deze menging van wonen en werken draagt bij aan de levendigheid en veiligheid in de buurt en geeft het Kadegebouw een duurzaam karakter. Bovendien speelt de flexibele indeling van de woningen in op de veranderende woonwensen van huidige en toekomstige bewoners waarmee tevens een lange levensduur van het gebouw gegarandeerd is.

Vanwege de hoge geluidsbelasting, veroorzaakt door auto- en tramverkeer op de naastgelegen hoofdweg, is gekozen voor een gesloten, gebalanceerd ventilatiesysteem dat de warmte in de woningen afzuigt en hergebruikt. Het systeem is individueel regelbaar en vermindert het energieverbruik aanzienlijk. Het gebouw is aan de geluidsbelaste zijde extra geïsoleerd en heeft aan deze kant een zwaarder glaspakket.

Neem contact op met Dok architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Aanhef
v
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
OJMAR, S.A.
Performance in Lighting
Aluprof Nederland
Sempergreen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND
Intal BV
Cladding Point B.V.
Q-railing
Tata Steel IJmuiden BV
Häfele Nederland
Bolon - Brandt Design Flooring
SLV Nederland
Grijsen Park & Straatdesign
ROCKWOOL B.V.
Sedus Stoll B.V.
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
MOSO International BV
Triflex BV
TRILUX - Simplify Your Light
Sika Nederland B.V.
Baars & Bloemhoff
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Ruys Vloeren B.V.
Tektoniek
AGROB BUCHTAL GmbH
Desso BV
Caparol
Arpa Nederland BV
ASSA ABLOY Entrance Systems
Gerflor Benelux
Hi-Con | Bruil prefab
Forbo Flooring
Tarkett Nederland
Sto Isoned bv
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
ROCKPANEL Group
Optigroen Dak-en Gevelbegroeiing
Metaglas B.V.
Holonite B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
Faay Vianen B.V.
Verosol Nederland B.V.
Forster
Derako International B.V.
ODS Jansen
Boon Edam Nederland B.V.
Renson
Gispen
Van Besouw Tapijt
OWA Benelux BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
EeStairs | trappen en balustrades
Kingspan Unidek B.V.
AGC Glass Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Reynaers B.V.
Saint-Gobain Glass Nederland
VELUX Nederland B.V.
Trespa International BV
ROCKFON / ROCKWOOL B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan