Copyright: Raoul Suermondt,Den Haag
Copyright: Raoul Suermondt,Den Haag
Copyright: Raoul Suermondt,Den Haag
Copyright: Raoul Suermondt,Den Haag
Copyright: Raoul Suermondt,Den Haag
Copyright: Raoul Suermondt,Den Haag
Copyright: Raoul Suermondt,Den Haag
Copyright: Raoul Suermondt,Den Haag
Copyright: Raoul Suermondt,Den Haag
Copyright: Raoul Suermondt,Den Haag
Copyright: Raoul Suermondt,Den Haag
Copyright: Raoul Suermondt,Den Haag

Hofstede Optiek

4 augustus 2010
Hofstede Optiek bestaat sinds 1903 en is een toonaangevende zelfstandige opticien die zich wil onderscheiden van de gewone brillenwinkel en het grootwinkelbedrijf. Het bedrijf bestaat uit 1 winkel in het centrum (Hoogstraat 37) van Den Haag, op een A1-locatie. Alexander Nowotny had het laatste interieur van Hofstede Optiek in 1997 ontworpen. In 2009 hebben Norbert Hofstede en Marloes Vaessen-Hofstede opnieuw contact gezocht met Alexander Nowotny.

De aard van de opgave
Het optiekvak is tussen 1997 en 2009 erg veranderd. Vernieuwde oogmeettechnieken en ICT-toepassingen binnen de optiek, veranderde brilmode, maar ook de wens om een nieuwe huisstijl en sfeer te creëren maakten een metamorfose van de winkel noodzakelijk. Door middel van een nieuw interieur moest een totaal vernieuwde look die een brede doelgroep in het midden- en hoogsegment aanspreekt worden bereikt. De winkel moest warmte, gastvrijheid, kwaliteit, mode en vernieuwing uitstralen en geen drempel veroorzaken.

Ruimtelijke en functionele Organisatie
De langwerpige winkelruimte is visueel gestructureerd in een hoog ontvangstgedeelte, een laag adviesgedeelte en een hoog vide. De publieke functies zijn in de lange smalle ruimte lineair georganiseerd. De looproute meandert door het midden met aan weerskanten vitrines, adviesplekken, toonbank en het Visio Office. De afsluitbare zonnebrilpresentatie is aan de voorkant van de winkel en niet-afsluitbare correctiebrilpresentatie in combinatie met adviesplekken in het middengedeelte. Achter in de vide is de kassa en het Visio office voor de aanmeting van de glazen. Via enkele traptreden naar beneden zijn de ruimtes voor de oogmeting bereikbaar. De niet publieke functies (werkplekken en kantoorruimtes) zijn via een trap naar boven door een vide bereikbaar en staan in een visuele verbinding met de winkel.

Ontwerp en Effecten
De bestaande asymmetrische entreesituatie is vervangen door een nieuw natuursteen kader met een symmetrische entree die beter past bij de klassieke indeling van de gevel, het karakter van de straat en de nieuwe routing van het interieur. In het kader opgenomen zijn geabstraheerde klassieke belijningen, maatverhoudingen en gevelreliëf. De winkelpui is zonder kozijnen uitgevoerd en wordt omlijst door een bolvormige halftransparante passe-partout. Hierdoor ontstaat maximale transparantie en wordt de aandacht gefocust op het interieur. Het interieur wordt omspoeld door een goudkleurige en paarse lokkende gloed. Het bestaat uit een gelaagdheid van ronde vormen. Achter in de winkel schemeren bewegende beelden. Verleiding en nieuwsgierigheid worden gegenereerd om de winkel te ontdekken. Bij binnenkomst wordt je geraakt door een hoge en brede ruimte en vervolgens naar binnen toe getrokken door de organische vormgeving van de elementen. Alle bouwkundige wanden en plafonds zijn verborgen achter een compositie van gebogen en schuine voorzetwanden en plafonds. De voorzetwanden met geïntegreerde etalagemeubels lopen gedeeltelijk door in de plafonds. De etalagemeubels worden omlijst door uit de wanden uitgesneden spiegels. Hierdoor lijken de meubels de wanden te doordringen, de grenzen van de winkel vervagen en de ruimte toont visueel breder. De looproute en de perspectivische werking van de ruimte wordt bepaald door de positioneringen van de etalages in combinatie met de belijningen in plafond, vloer, verlichting en materiaalovergangen. Bewegende beelden en roterende zonnebrillenetalages (voor dit project nieuw ontwikkelt), het achter donker spiegelend 'spyglass' weggewerkt Visio office en digitale adviesplekken gecombineerd met zachte loungemuziek genereren een sfeer van vernieuwing en moderniteit.

Materialisering en Kleur
De gevel is afgewerkt in donkerzwart glimmend graniet. Hierin uitgefreesd is de naam Hofstede in LED verlichting. De pui is van helder glas zonder kozijnen in combinatie met halfdoorschijnend matglas. Wanden en plafonds zijn afgewerkt in naturel roestvrijstalen laminaat, zebranohout laminaat, wit schuurwerk en een donkerpaars gecapitonneerde pluchen wand (glamour velvet). De vloer is afgewerkt in 2 kleuren marmertapijt met metallic-toeslag. Een donker gedeelde voor de looproute en een wit gedeelde voor de adviesplekken.Vitrines en etalage bestaan uit helder glas of perspex in combinatie met mat acrylaat en roestvrij staal voor het expositiegedeelde en zebranohouten gesloten laden voor de gesloten kastruimtes De adviestafels zijn afgewerkt met helderglazen bladen in combinatie met roestvrij staal en een zebranohouten computerkolom. De stoelafwerking is in donkerpaars leer met een chromen onderstel.

Detaillering en verlichting
De inbouwelementen bestaan uit gelamineerde houten constructies en zijn aan de oppervlakte strak, zonder handgrepen en met verzonken glas zonder profielen uitgevoerd. De voorzetwanden/plafondelementen, vitrines en spiegels worden van elkaar en van de vloer door een koof visueel los gehouden en indirect verlicht met geschakelde LED strips. De vitrines worden direct verlicht met LED spotverlichting gecombineerd met LED strijkverlichting achter een mat perspex achterwand. In de witte schappen en de roterende displays is met flexibele ledstrips een indirect kleuraccent verwerkt die in elke gewenste kleur kan worden geconfigureerd. De deuren en de overige schappen van de vitrines zijn van profielloos glas. De vitrines hebben een gesloten sokkel met greeploze laden. Deze sokkel is voorzien van een verzonken glazen bovenkant waaronder de inhoud van de bovenste la te zien is. De etalage is van profielloos uv-verlijmd perspex en wordt aangestraald door verstelbare directe power LED verlichting. In het advies gedeelte onder het golvende houten plafond zijn druppelvormige Tobias Grau armaturen (Falling Water) toegepast, en in de vide bij de balie hangt uit dezelfde familie een kroonluchter met negen druppels.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Nowotny Architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Nowotny Architecten

Nowotny Architecten
Nowotny Architecten
Nowotny Architecten
Nowotny Architecten
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan