Recycled island

9 april 2010
Bewoonbaar plastic eiland in de Stille Oceaan.

In alle zeeën en oceanen drijft een gigantische hoeveelheid plastic afval, wat de gezondheid schaadt. WHIM architecture, een architectenbureau in Rotterdam, onderzoekt momenteel de mogelijkheden om van deze drijvende afvalberg een nieuwe duurzame leefomgeving te maken.

Plastic afval
Al tientallen jaren komen er grote hoeveelheden plastic in onze wateren. Door cirkelvormige oceaanstromingen blijft dit afval ronddrijven in gebieden, waar de mens nauwelijks komt. Nu alweer 10 jaar geleden is de eerste grote concentratie van dit plastic ontdekt in de Stille Oceaan. Tussen Hawaï en San Francisco drijft ongeveer 44 miljoen kilo plastic afval in een gebied van ongeveer de grote van Frankrijk en Spanje samen.

Door het geleidelijk versnipperen van dit plastic in het oceaanwater en de giftige stoffen die hieraan hechten, vormt de vervuiling niet langer een bedreiging voor alleen vogels. Met name de albatros verwart het plastic met natuurlijk voedsel. Ook vissen zien inmiddels het plastic aan voor voedsel en zo komt het, tezamen met de giftige stoffen, nu ook in onze voedselketen terecht. Ondanks dat de schade hiervan steeds meer geconstateerd wordt en het recycleproces van kunststoffen een steeds grotere rol gaat spelen, wordt het opschonen van de Oceanen helaas nog steeds gezien als een te kostbaar probleem. Niemand wil de verantwoordelijk voor de vervuiling nemen. Het gaat hierbij om een internationaal probleem, waarbij het plastic afkomstig is van diverse landen en terecht gekomen in internationale wateren.

Waardevolle nieuwe woonomgeving
WHIM architecture geeft momenteel nieuwe waarde aan het afval door diverse wereldproblemen aan elkaar te koppelen. Landaanwinning lijkt op dit moment de grootste economische drijfveer voor het opschonen van de Oceanen van de plastic vervuiling. Door het ter plaatste recyclen kan een nieuw drijvend eiland gemaakt worden, dat plaats gaat bieden aan een nieuwe duurzame woonomgeving.

Overal ter wereld verdwijnen steeds meer eilanden door de stijgende zeespiegel en worden kustgebieden geteisterd door tsunamies. Het ‘Recycled island’ zal onder andere een veilige nieuwe woonplaats bieden voor duizenden klimaatvluchtelingen. Hiernaast moet het eiland de natuurlijke balans van de oceaan herstellen.

De nieuwe woonomgeving moet een voorbeeldproject gaan worden in het creëren van duurzame steden. Het opbouwen van een nieuwe stedelijke enclave biedt ongekende kansen. Op de geografisch aangename locatie wordt een eiland bedacht met een grootte van 10.000km2, dit is ongeveer gelijk aan het eiland Hawaï. Recycled island zal zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn met zeewierplantages en de realisatie van vruchtbare grond door bijvoorbeeld composttoiletten. Elektriciteit zal met name verkregen worden uit zonne- en golfslagenergie.

Potentie
De initiatiefnemer, architect Ramon Knoester, is op dit moment op zoek naar samenwerking met diverse deskundigen van het recycleproces van plastic tot aan oceanologie om het project realiseerbaar te maken. In januari 2010 heeft het Stimuleringsfonds voor Architectuur het project ondersteunt met een subsidie.

Met het voorstel wordt een nieuwe potentie van de plastic vervuiling getoond, het opschonen van de oceanen gestimuleerd en het creëren van duurzame en gezonde leefomgevingen uitgebreid.

Meer informatie over het project is te vinden op www.recycledisland.com

Neem contact op met WHIM architecture

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Aanhef
v
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
OJMAR, S.A.
Performance in Lighting
Aluprof Nederland
Sempergreen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND
Intal BV
Cladding Point B.V.
Q-railing
Tata Steel IJmuiden BV
Häfele Nederland
Bolon - Brandt Design Flooring
SLV Nederland
Grijsen Park & Straatdesign
ROCKWOOL B.V.
Sedus Stoll B.V.
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
MOSO International BV
Triflex BV
TRILUX - Simplify Your Light
Sika Nederland B.V.
Baars & Bloemhoff
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Ruys Vloeren B.V.
Tektoniek
AGROB BUCHTAL GmbH
Desso BV
Caparol
Arpa Nederland BV
ASSA ABLOY Entrance Systems
Gerflor Benelux
Hi-Con | Bruil prefab
Forbo Flooring
Tarkett Nederland
Sto Isoned bv
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
ROCKPANEL Group
Optigroen Dak-en Gevelbegroeiing
Metaglas B.V.
Holonite B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
Faay Vianen B.V.
Verosol Nederland B.V.
Forster
Derako International B.V.
ODS Jansen
Boon Edam Nederland B.V.
Renson
Gispen
Van Besouw Tapijt
OWA Benelux BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
EeStairs | trappen en balustrades
Kingspan Unidek B.V.
AGC Glass Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Reynaers B.V.
Saint-Gobain Glass Nederland
VELUX Nederland B.V.
Trespa International BV
ROCKFON / ROCKWOOL B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan