Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts

De Grote Hof

12 april 2010
In De Grote Hof speelt Rapp+Rapp met domeinen, met semi-openbare voortuinen, collectieve pleinen en parkeerplaatsen voor de deur. De buitenruimte in en om de vijf hoven kent allerlei verschillende gradaties van openbaarheid, waarbij een verrassende, maar effectieve organisatie van het publieke en het private domein is ontstaan.

Vier min of meer vierkante hoven zijn aan weerszijden van een hoger gelegen, langwerpig middenhof geplaatst. De hoven liggen op maaiveldniveau, net als de parkeergarage waarop het middenhof is gesitueerd en waaraan het de verhoogde ligging dankt. Het complex ligt als een autonoom eiland in haar omgeving. Letterlijk, want om het terrein is een watergang aangelegd die een harde grens vormt tussen de omgeving en de woonwijk.

Op het niveau van de afzonderlijke woningen wordt het gevelbeeld aan de buitenkant niet bepaald door voordeuren en brievenbussen. Door de woningen op de hofpleinen te oriënteren, is de mogelijkheid geschapen om aan de buitenrand van het complex een private zone te creëren. De omkering zorgt voor een ratjetoe aan schuurtjes, afrasteringen en bestratingen aan de buitenkant, maar dat moet op den duur bijeen worden getrokken door de groene haag, die de klaverbladvorm van de bebouwing nauwkeurig volgt.

In de hoven, die alleen bereikt kunnen worden via enkele smalle doorgangen of vanuit de parkeergarage, vormt de plotselinge beslotenheid een sterk contrast met het open terrein rondom het complex. De vier hoven zijn onderling niet verbonden, maar hebben elk een directe trapverbinding met het vijfde, centraal gelegen middenhof. De opzet verleent het complex een hiërarchische ordening. De verhoogde ligging en de hogere bebouwing geeft het middenhof een fysieke superioriteit over de andere hoven. In het middenhof is met enkele doeltreffende middelen een indrukwekkend, bijna sereen effect bereikt.

De wanden van het langgerekte hof worden gedefinieerd door gebouwhoge, ranke betonnen kolommen die als lamellen voor de voorgevels van de woningen zijn geplaatst. De gevels erachter zijn opgetrokken uit witte baksteen en bevatten enkel raampartijen en openslaande terrasdeuren; de voordeuren bevinden zich in de onderste bouwlaag op maaiveldniveau, oftewel in de parkeergarage. Het is parkeren voor de deur, maar dan anders.

De kolommen vormen de enige barrière tussen de woningen en het collectieve hofplein. Het effect is wonderlijk effectief. De schijn van private ruimte, opgewekt door het lamelleneffect van de kolommen, biedt blijkbaar genoeg privacy om de openbare ruimte met open vizier tegemoet te treden.

Hofcompositie
De hofcompositie van het ontwerp is niet bedacht om een originele organisatie van de diverse domeinen te faciliteren. In de stedenbouwkundige randvoorwaarden voor De Venen werd gevraagd om een invulling die zou refereren aan de Hollandse hofjestraditie. Dat uitgangspunt leek moeilijk te verenigen met het idee dat de wijk geheel vrij en autonoom in het landschap zou komen te liggen. Bovendien vormde de organisatie van de private en openbare domeinen een uitdaging, aangezien de hoftypologie vanouds een collectieve woonvorm is met weinig privacy.

Rapp+Rapp zag een oplossing voor de paradoxale opgave door de gevraagde hoftypologie naar een nieuw schaalniveau te tillen. In plaats van te kijken naar de door bebouwing ingeklemde hofjes zoals die bestaan in oude binnensteden, werd typologisch uitgeweken naar de Vlaamse kartuizer kloostercomplexen. De hoftypologie bood de mogelijkheid om de buitenruimte ten volle te benutten om een kwalitatief hoogstaande woonomgeving te creëren met een zorgvuldige balans tussen openbare en private ruimte. De architectonische afwerking kan zich daarmee meten. Het perfectionisme van de architect straalt ervan af: subtiele toonverschillen in de baksteengevels, metselverbanden die tot op de laatste steen zijn uitgewerkt en ‘onzichtbare’ detaillering, zoals de weggewerkte hemelwaterafvoer in de spouw. De Grote Hof is uitgekiend vanaf de stedenbouwkundige opzet tot in de kleinste details.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Rapp+Rapp

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Rapp+Rapp

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan