Muziekkwartier

26 april 2010
Het Nationaal Muziekkwartier is een multifunctioneel muziek- en theatercentrum in het hart van Enschede. Het biedt ruimte aan een zestal cultuurorganisaties. Podium Twente, Poppodium Atak, en de Muziekschool Twente hebben er hun nieuwe thuisbasis; verder maken de Nationale Reisopera, het Orkest van het Oosten en het Conservatorium ArtEZ gebruik van de accommodatie.

Het gevraagde programma past precies op de locatie en laat aan de centrumzijde stegen die naadloos overgaan in de fijnmazige structuur van de historische binnenstad. Het sculpturale dubbelgekromde koperen dak boven de publieksruimte begeleidt de route van het station naar de binnenstad en markeert het Muziekkwartier als nieuwe schakel in de ‘Cultuurmijl’ van Enschede, die de binnenstad met drie musea in de wijk Roombeek verbindt.

Theatergebouwen behoren tot de moeilijkste ontwerpopgaven; zij moeten zeer flexibel zijn om uiteenlopende voorstellingen te kunnen accommoderen, van opera en theater tot concerten en dansvoorstellingen. De verscheidenheid aan gebruikers en publiek maakt deze opgave extra complex. Waar poppubliek houdt van harde muziek en een intieme sfeer, wil operapubliek zien en gezien worden. Hoe maak je voor zo een divers publiek een gebouw waar iedereen zich thuis voelt en niemand last van elkaar heeft, terwijl je toch de voordelen van gezamenlijke huisvesting optimaal benut?

Om dit te bereiken is in het ontwerp een heldere zonering in drie delen gemaakt: een logistieke zone (backstage), een speelzone (zalen) en een publiekszone (foyers). Het backstagegebied is helder en - waar de artiesten verblijven - huiselijk. Goede verbindingen tussen kantoren, kleedruimtes, bergingen en expeditie zorgen voor een efficiënte ondersteuning van de meest complexe producties. De expeditie grenst direct aan de podia en kan drie zalen tegelijk bedienen, waardoor meer ruimte overblijft voor het opbouwen van sets.

De speelzone bestaat uit een operazaal met 1001 zitplaatsen en twee popzalen voor 700 en 300 personen. De operazaal beschikt over een groot podium met achter- en zijtonelen en is naast opera ook geschikt voor toneelvoorstellingen, dans- en muziektheater. De rode stoelen, in een verlopende tint, en de toepassing van donker eiken voor de zaalwanden verlenen de zaal een warme, klassieke uitstraling, De schelpvormige opstelling van de stoelen geeft de zaal ondanks zijn royale omvang een intieme sfeer. De artiesten voelen zich zo omringd door het publiek.

De popzalen hebben een meer besloten sfeer. De multifunctionele grote popzaal kan op dezelfde avond worden omgetoverd van concertzaal voor versterkte muziek tot uitgaanstempel voor danceparty’s. Ook kunnen er kleine theatervoorstellingen plaatsvinden. De zaal is donker, warm en toch ruig, door een combinatie van geperforeerde beplating van cortenstaal, geprofileerde prefab betonpanelen en een zwarte kunststof vloer. De kleine popzaal heeft een intieme clubsfeer door kerouing parket en houten wandbekleding in combinatie met geprofileerde prefab betonpanelen. De doos-in-doos constructies zorgen voor afdoende geluidsisolering zodat de zalen onafhankelijk van elkaar geprogrammeerd kunnen worden. Ook het popcafé heeft een podium en is akoestisch afgeschermd van de rest van de zalen. Boven de poppodia ligt een houten dek dat als schoolplein dient voor de muziekschool en over enkele jaren via een brede trap verbonden wordt met het direct ernaast gelegen stationsplein.

De drie foyers kunnen naar behoefte worden losgekoppeld of aaneengeregen. Met een uitgekiend lichtsysteem kunnen de foyers per ruimte en per avond totaal van karakter veranderen. Zo biedt de theaterfoyer een romantische en feestelijke omgeving op meerdere niveaus. De foyers van de popzalen zijn daarentegen donkerder en meer introvert. De foyers zijn onderling verbonden door de achterwand met een kunstwerk van Petra Blaisse. Het besloten karakter van de popfoyers wordt versterkt door het koperen dak dat zich over de gevel vouwt; de operafoyer is met zijn glazen gevel transparanter en biedt zicht op het toekomstige Willem Wilminkplein.

De muziekschool is ondergebracht in de “rug” van het gebouw, die zich uitstrekt langs het spoor, en is op twee manieren bereikbaar; via de transparante tussenzone die fungeert als scheiding tussen het popgedeelte en het operagedeelte, en via een eigen toegangsplein. Dit plein ligt bovenop de popzalen en wordt bereikt via een luie trap die het plein visueel verbindt met het station. Het plein zal ’s zomers fungeren als openluchtzaal en voegt daarmee nog een unieke ruimte toe aan het centrum van de stad.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Ector Hoogstad Architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van Ector Hoogstad Architecten

Ector Hoogstad Architecten
Ector Hoogstad Architecten
Ector Hoogstad Architecten
Ector Hoogstad Architecten
Ector Hoogstad Architecten
Ector Hoogstad Architecten
Ector Hoogstad Architecten
Ector Hoogstad Architecten
Ector Hoogstad Architecten
Ector Hoogstad Architecten
Ector Hoogstad Architecten
Ector Hoogstad Architecten
Ector Hoogstad Architecten
Ector Hoogstad Architecten
Ector Hoogstad Architecten
Ector Hoogstad Architecten
Ector Hoogstad Architecten
Ector Hoogstad Architecten
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan