Sportpaleis Stappegoor

15 maart 2010
Van Dool uit de Lier levert en ontwikkelt 373 ovale ramen voor Sportpaleis Stappegoor Tilburg

Nederlandse primeur in het buigen van kleine ovale ramen

Bayards Build geniet een Nederlandse primeur in het buigen van kleine ovale ramen. Het bedrijf uit Lelystad ontwikkelde en produceerde 373 verschillende ovale aluminium ramen voor het nieuwe Sportpaleis Stappegoor in Tilburg in opdracht van de gevelspecialist van Dool uit de Lier. “De moeilijkheidsgraad bij het kleine raamtype, waarvan de kleinste afmeting 400 x 450 mm bedroeg, zit hem in het realiseren van een gelijkmatige doorloop van het kozijn. Hoe kleiner het kozijn hoe moeilijker het is om te voorkomen dat er een knik ontstaat in de ovale vorm. Van Dool is één van de weinige bedrijven die deze uitdaging aandurfden en bracht het buigproces met fabricage van de ovale ramen onder bij Bayards.

“Het moeilijke van het buigen van een kleine raam is om de graden van de buiging precies op elkaar te laten aansluiten, zodat een mooie egale doorloop ontstaat”, aldus Kuys. “Ovale ramen van dit kleine formaat waren nog nooit eerder in Nederland geproduceerd. Technisch een zeer boeiende uitdaging, omdat je bij kleine ramen slechts een minimale doorloopmaat hebt. “Tevens was de maatvoering erg kritisch, er was nauwelijks ruimte voor toleranties.”

Universum De 373 ovale ramen moeten het beeld van de oneindigheid van het universum symboliseren. Tevens dienen ze om perforaties aan te brengen in het gesloten volume van het gebouw en een glimp uit te stralen van de sporten die zich achter de gevel van het sportpaleis afspelen. Het Sportpaleis Stappegoor in Tilburg is een bijzonder sportgebouw, waarin de stadssporthal met commerciële ruimtes, fitnesscenter, squash, klimhal en een ijsbaan met 400 m wedstrijdijsbaan en ijshockeyveld zijn samengebracht. Het complex is voorzien van een ondergrondse parkeergarage. Het totale bruto vloeroppervlak bedraagt 26.800 m². Het ontwerp is van de hand van Bo.2 architectuur en stedenbouw uit Tilburg, die dit sportpaleis ontwierpen in opdracht van Consortium Stappegoor, dat bestaat uit: Hopman Interheem, Rabo Vastgoed en Crapts, alle gevelpartijen werden uitgewerkt en beleverd door van Dool uit de Lier. Het sportcomplex fungeert als toegangspoort tot het nieuwe stadsdeel Stappegoor, waar sport, scholing en wonen samenkomen.

Bijzondere ramen Met de ervaring van het woningbouwproject Rokade in Groningen in het achterhoofd, ontwikkelde en produceerde Bayards Build bijzondere ovale ramen in aluminium. 373 stuks, waarvan er nauwelijks een hetzelfde is. De grootste formaten hebben een afmeting van 2 meter bij 1,60 meter. Naast verschillende formaten, gaat het ook nog eens om verschillende type ramen. Want naast ramen voorzien van helder glas, zijn er ook een aantal uitgevoerd in Colorbel beglazing in verschillende tinten. Weer anderen zijn voorzien van panelen en lamellen. Op die manier ontstaat een prachtig gevelbeeld, waarbij ’s avonds het licht van binnen naar buiten zijn weg zoekt en fraai afstraalt op de omgeving. Het sterk wisselende beeld, maar tevens de toepassing van verschillende kleuren glas geeft het gebouw een fantastische uitstraling.

Verschillende uitvoeringen De ramen zijn geproduceerd van zowel T- als Z-profielen. Kuys: “Het was een enorme uitdaging om de Z-profielen tijdens het buigen perfect in hun vorm te houden. Vooraf hebben we dan ook via een aantal testen gezocht hoe tot het beste resultaat te komen.” De ramen zijn onder verschillende hoeken geplaatst en tevens in verschillende posities. Er zit nauwelijks repetitie in. Bijna alle ramen hebben een ander formaat, een ander type of een andere afwerking. Daardoor was het nodig om elk raam apart te ontwerpen. Hendrikus Kuys geeft ons een inzicht in zijn computertekeningen. Bladerend door de tientallen onderwerpen zegt hij: “Het was een zeer arbeidsintensieve klus. Maar we hebben hiermee wel bewezen iets te kunnen wat in Nederland nooit eerder is gepresenteerd.”

Van Dool regisseerde het gehele bouwteam en heeft de gehele gevel in praktijk gerealiseerd. De ramen zijn allemaal in twee delen gebogen om vervolgens als halve maan aan elkaar te worden gezet. Naast het buigen werd ook de volledige assemblage, inclusief het vullen van de kozijnen, uitgevoerd in de productiehallen van Bayards, zodat de ramen volledig prefab op de bouw werden aangeleverd. Ook gasleverancier Pilkington leverde elk glaspaneel precies op maat. Het zorgde logistiek voor een enorme puzzel, om het juiste glas in het juiste kozijn te plaatsen. De ramen werden elk voorzien van een projectnummer om daarmee precies de positie van het raam in de gevel aan te duiden. “Dat betekende dat elk raam precies in volgorde en op het juiste moment moest worden aangeleverd”, aldus Kuys: “Want een verkeerd of te laat aangeleverd raam zou het hele afbouwproces verstoren.”

“Maar daarmee was dit project voor alle partjen een enorme uitdaging. Wanneer je dan nu het eindresultaat ziet, waar iedereen erg enthousiast over is, dan geeft dan een extra voldoening”, besluit Kuys die nogmaals zijn waardering uitsprak voor zijn opdrachtgever van Dool uit de Lier.

Tekst: Bert Heijnen

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van Bayards Build

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan