Stad van de Zon, fase II

17 februari 2010
Stad van de Zon is de eerste volledig CO2-emissie neutrale ‘Kyoto’-wijk ter wereld. In een carré van 700m bij 700m 1600 energiezuinige woningen aangelegd. Dit is bereikt door de zonnepanelen (de meeste zijn op de daken geplaatst) en drie windturbines. De wijk omvat een 175 hectare groot recreatie gebied met bos, natuur en water. Een 90 hectare groot bos is bewust aangeplant om CO2 vast te leggen. De supervisor van dit plan was Ashok Bhalotra van stedenbouwkundig bureau KuiperCompagnons. Er waren meerdere architecten bij dit plan betrokken. Ons bureau heeft in deze bijzondere wijk ontwerpen gemaakt voor circa 390 woningen in verschillende categorieën.

Voordat we begonnen met het ontwerpen van dit project heeft ons bureau meegedaan aan een door de gemeente georganiseerd pv-atelier. De bedoeling was om creatieve ideeën aan te dragen voor de toepassing van PV op wijkniveau en op woningniveau. Dit was voor ons heel inspirerend en behulpzaam omdat we, vanuit een fris en onbevangen positie de mogelijkheid kregen om ideeën te genereren voor de toepassing van PV. Er zijn heel veel ideeën bedacht; zonnepanelen opgenomen in de gevel, op het dak, horizontaal of verticaal, in het openbare gebied… een aantal ideeën waren op dat moment te ambitieus maar ander ideeën waren wel haalbaar en werden dan ook toegepast.

Op 23 september 2009 was de grote opening van deze levensloop- en klimaatbestendige, maar vooral duurzame en naar de toekomst gerichte wijk.

In de tweede fase van Stad van de Zon hebben wij een visie neergelegd voor 119 laagbouw woningen en 74 appartementen. Dit plangebied ligt in de noordoost hoek van het carré. Net als in de eerste fase is hier als thema de “zon” van toepassing geweest. Aan de buitenkant van dit plan zijn de “veste” woningen uit de eerste fase doorgezet. Dit zijn robuuste drielaagse woningen met glazen erkers die ritmisch verspringen in de gevels en vormen een stevige wand langs het water. Door erkers te laten verspringen ontstaat er mogelijkheid voor de bewoners om te kunnen kiezen tussen beneden of boven wonen. We hebben ons laten inspireren door weefpatronen van textiel uit zonnige landen, waaronder India. Het resultaat is bakstenen gevels waarin op eenl abstracte manier geglazuurde stenen in felle kleuren ingemetseld zijn die doen denken aan de decoratie van een Indiase sari. Bij deze woningen zijn de zonnepanelen op het dak geplaatst en zijn niet zichtbaar.

In de uiterste hoek van dit plan waar de “veste” woningen vanaf twee kanten bij elkaar komen is er een bijzondere hoekoplossing bedacht. Twee stevige metselwerk wanden met weefpatronen zijn gevlochten door elkaar en markeren deze mooie plek.

In de “veste” wand aan de west zijde ligt het complex “Wintertuin”. Het gebouw behelst 30 senioren appartementen rondom een centrale binnenplaats die op de eerste verdieping ligt. Op het maaiveld onder deze binnenplaats zijn de bergingen en parkeergelegenheid van dit complex te vinden. De binnenplaats is niet overdekt en optimaal bezond. Naast deze gemeenschappelijke buitenruimte is iedere woning voorzien van een eigen buitenruimte. Bij dit ontwerp is gekozen voor metselwerk en glas aan de buitenzijde om een stevige doch uitnodigende uitstraling mee te geven. Weefpatronen in het metselwerk hebben hier ook hun plaats gevonden. Op deze manier sluit dit gebouw zich goed aan bij de rest van het plan. De gevels rondom de binnenplaats zijn voorzien van gepotdekselde delen om hier een gemoedelijke, huiselijke sfeer te scheppen.

Aan de zuidrand ligt het appartementengebouw met 41 appartementen. Dit gebouw vijf verdiepingen hoog is kenmerkend door verspringende balkons die soms aan elkaar gekoppeld zijn. Zo ontstaat er een beweging in de gevel die schuin omhoog loopt en verwijst naar de achterliggende wijk.

In het binnenterrein van dit plangebied zijn 56 goedkope woningen gesitueerd. Voor deze woningcategorie hebben wij twee types bedacht. De compositie van bakstenen vlakken in twee kleuren en houten delen is kenmerkend voor deze gevels. Door dezelfde materialen en kleuren te gebruiken ontstaat er onderling een grote samenhang. Bij deze woningen zijn zonnepanelen op een stalen constructie boven het plat dak geplaatst. Als de bewoners nog een dakopbouw willen maken, kan deze achter de zonnepanelen geplaatst worden en blijft het beeld onveranderd.

Aan de oost rand van dit plan in een schuine lijn tussen de “veste” woningen en de hemelboog van de carré liggen 22 woningen in drie losse blokjes. Aan de voorzijde van deze drielaagse woningen spelen glas, donkerblauwe panelen, houten delen en balkons een leuk spel wat resulteert in een abstracte compositie van “lichte” materialen omkaderd door metselwerk. Aan de noordzijde van de carré zijn 8 eilanden gesitueerd. Op ieder eiland staat een vrijstaande woning die met een brug is verbonden met het vaste land. Bij het ontwerpen van deze losse objecten in het water hebben wij veel aandacht aan alle gevels geschonken omdat ze allemaal even belangrijk zijn. Er zijn drie materialen toegepast: baksteen, hout en glas. De metselwerk vlakken worden doorbroken door de vlakken bekleed met houten latten die steeds van dichtheid veranderen en die soms voor het glas doorlopen.

Op deze manier zijn deze gevels heel plastisch en gelaagd geworden. Door de combinatie van bruintinten van steen en hout stralen deze woningen warmte uit. Het dakterras op de 2e verdieping is overdekt met een pergola waarin de zonnepanelen geïntegreerd zijn en optimaal georiënteerd.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Architectenbureau Boparai Associates b.v.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Architectenbureau Boparai Associates b.v.

Architectenbureau Boparai Associates b.v.
Architectenbureau Boparai Associates b.v.
Architectenbureau Boparai Associates b.v.
Architectenbureau Boparai Associates b.v.
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan