Twuyverhoek

17 december 2009
Twuyverhoek, Sint Pancras,

Twuyverhoek is de recente uitbreiding van St. Pancras, één van de kernen binnen de gemeente Langedijk, ingeklemd tussen Alkmaar en Heerhugowaard. Het is een bijzondere locatie in het HAL-gebied, waar vooral grote uitbreidingen worden gerealiseerd zoals de Stad van de Zon. St. Pancras is nog steeds een dorp, al rukt de nieuwbouw van Alkmaar Daalmeer snel in haar richting op. En het wil ook een dorp blijven, daarom moest de uitbreiding Twuyverhoek het dorpse karakter niet verzwakken maar juist versterken. Om dat te bereiken hebben we goed naar het huidige dorp gekeken. Daarbij is gekozen voor een open planproces, waarin ruimte was voor onderzoek naar lokale architectuur en stedenbouw en een goede wisselwerking tussen de schaalniveaus landschap, dorpsuitbreiding en woonhuis. Om in korte tijd een inspirerend plan te kunnen maken is gestart met twee workshops, waarin de woningontwerpen en het stedenbouwkundig plan gelijk op gingen.

Context van Twuyverhoek Plangebied Twuyverhoek ligt oostelijk van St. Pancras en ten zuiden van Broek op Langedijk, net niet meer op de strandwal maar ook nog niet aan de dijk. Beide noordzuid lopende linten bevinden zich op circa een kilometer van elkaar en op dezelfde hoogte als waar St.Pancras eindigt, begint Langedijk. Beide linten vormen een soort bajonet met de Twuyverweg als verbinding. Aan de zuidzijde van deze weg ligt de nieuwe dorpsuitbreiding. De locatie grenst langs twee zijden aan de bebouwde kom en langs twee zijden aan het open landschap. De westrand bestaat uit een brede vaart langs de achtertuinen en parkstroken van de bestaande bebouwing. De zuidrand wordt gevormd door een smallere sloot langs de ijsbaan en de voorlaatste uitbreiding van St. Pancras. De noordrand loopt langs de sloot langs de Twuyverweg en de oostrand volgt de contour van de Dijkstalweg. Hieraan liggen ook een te handhaven boerderij en woonhuis.

Dorps concept Kenmerkend voor een dorp is de mix van boerderijen, landarbeidershuizen, winkelpanden, middenstandswoningen en villa’s voor de betere stand. Rijenwoningen komen betrekkelijk weinig voor, het kleine vrijstaande woonhuis voert de boventoon. Dit betekent niet dat dorpen ruim zijn opgezet. Vanuit een zekere boerenslimheid is de bebouwing vaak compact, de openbare ruimte beperkt en zijn de sloten smal en de taluds steil. Mengen is dorps en voor het overige geldt: niet alleen rij maar ook niet alleen vrij. Belangrijk is verder de noordzuid richting van St. Pancras, als echo van de strandwal. Twuyverhoek krijgt haar eigen noordzuid gerichte hoofdstructuur in de vorm van een ruime lus die eindigt in een parkstrook langs de ijsbaan. Tussen deze lus en de bestaande Dijkstalweg is een peilscheidingskade aangelegd die de overgang naar het veenweidelandschap een gelaagd karakter geeft.

Informele structuur De locatie heeft een regelmatige, rechthoekige vorm. De lengte in noordzuid richting bedraagt bijna 500 meter en de breedte in oostwest richting verloopt tussen de 350 en een kleine 400 meter. Vier oostwest lopende sloten doorsnijden de locatie en blijven behouden. De sloten zijn 5 tot 10 meter breed en de tussengelegen akkers 60 tot 100 meter. Deze verkaveling is ontstaan bij een naoorlogse ruilverkaveling. De Twuyverweg vormt de belangrijkste verbinding tussen St. Pancras en Langedijk en maakt deel uit van een regionale route. Hierop is de auto ontsluiting aangetakt. De Dijkstalweg is toegankelijk voor auto’s maar is smal en als recreatieve route meer geschikt voor langzaam verkeer.

Verkaveling Een dorp kent twee gebruiksvormen met bijbehorende gezichten. De formele gebruiksvorm toont het dorp zoals het graag gezien wil worden met mooie voorgevels, verzorgde tuinen en geschrobde straatjes, de pronkzijde. De informele gebruiksvorm wordt gekenmerkt door rommelen op het eigen erf, tuinhuisjes en achterom naar de buren lopen, de ons-kent-ons zijde. De pronkzijde van Twuyverhoek is vertaald in een ruimtelijke envelop voor het openbaar gebied. Hierin bevinden zich de waterpartijen en oevers, de woonpaden met voordeuren, de bruggen, de speelplekken en een beperkt aantal parkeervakken. Hier ligt de opgave van het dorp als ruimtelijke verschijningsvorm. De ons-kent-ons zijde vormt de contramal van de pronkzijde. Achter de voorgevels wordt gewoond, getuinierd, geklust, geparkeerd en dergelijke. Hier ligt de opgave van het dorp als functionele gebruiksvorm. Door de combinatie van de noordzuid gerichte hoofdontsluiting en het bestaande slotenpatroon ontstond een grid, waarbinnen de woonvelden zijn aangelegd. De velden zijn direct ontsloten vanaf de hoofdroute en leiden naar de binnenplaatsen van de velden waarop men parkeert en kinderen spelen. De noord- en zuidkant van een veld grenst altijd aan water, met aan de zuidkant overwegend tuinen aan het water en aan de noordkant een ‘postbodepad’.

Karakteristiek De gevels staan gestaffeld ten opzichte van de rijbaan en zorgen voor een gevoel dat de wijk niet in één keer is gebouwd, maar net zoals een dorp is gegroeid in de tijd. Overhoeken worden benut voor een verbreding van het profiel, een enkele boom en soms een parkeerplaats of ze vormen de kleine kavels voor de starterswoningen die alleen langs de hoofdontsluiting voorkomen. Vanuit het dorpse stedenbouwkundig concept zijn de verschillende ontwikkelaars en architecten verspreid over het plan terecht gekomen, net als alle 45 vrij uit te geven kavels voor zelfbouwers. Dit bracht een complexe bouwinfrastructuur met zich mee maar de bijkomende ongemakken werden voor lief genomen. De inrichting van de bouwplaatsen was ondergeschikt aan de doelstelling een dorps plan te maken, met allerlei typen woningen door elkaar gemengd.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met FARO architecten bv

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van FARO architecten bv

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan