Zebrahuis

17 december 2009
Nieuw Leyden is een herstructureringswijk op een oud slachthuisterrein en een stukje woonwijk in Leiden Noord. Om de wijk te revitaliseren worden hogere inkomensgroepen naar dit nieuwe stukje stad getrokken door het aanbieden van vrije (stads-)kavels. In een stedenbouwkundig plan van MVRDV staan steeds rijtjes van 9 verschillende woningen op een enkele of dubbele parkeerbak in een grid. Ons Zebrahuis staat middenin een rijtje aan een bestaande straat, de Marnixstraat, aan de rand van het plan.

Door de relatief grote diepte van de kavel (gemiddeld 20m) kon het volledige woonprogramma met potentieel 4 slaapkamers op 2 verdiepingen worden gerealiseerd. Hierdoor ontstond ruimte om binnen de voorgeschreven bouwenvelop veel buitenruimte te maken. De begane grond ligt 75cm verdiept ten opzichte van het maaiveld en is vooral utilitair in gebruik: parkeren voor 2 auto’s, berging, wasruimte en klus- / hobbyruimte.

Het niveauverschil tussen maaiveld en begane grond is uitgenut voor het maken van een dubbelhoge entreehal met trap naar de woonverdieping. De layout van de woning is verder eigenlijk heel eenvoudig: op de verdiepingen is steeds een kern geplaatst met daarin de trappen, sanitair en keuken. Daaromheen zijn de vloeren zoveel mogelijk open gehouden. De kern zorgt voor een logische indeling maar laat de ruimtes tegelijkertijd in elkaar overvloeien. Met een grappig neveneffect: je kunt ‘rondjes lopen’ op de verschillende verdiepingen.

Dezelfde kern komt terug op het bovenste dakterras en vormt de scheiding tussen het ‘ontbijtgedeelte’ aan de straatzijde in de ochtendzon en het achterterras waar tot in de late avonduren van de zon kan worden genoten. Een grote plantenbak is hier onderdeel van de kern: gevuld met veel groen geeft dit het gevoel van een tuin. Het grote dakterras heeft stenen borstweringen die privacy geven, daarnaast wordt de ruimte begrensd door 2 doorstekende elementen: de schoorsteen aan de achterzijde en een stukje schijngevel aan de Marnixstraat. Een speels balkonnetje biedt hier een extra blik op de straat.

De ruimtes rondom de kern hebben flinke functionele maten en kunnen door het eventueel later toevoegen van wanden eenvoudig worden heringedeeld bij andere bewoning of gezinsuitbreiding. De trappen in de kern zijn royale steektrappen met een dubbelfunctie: door een grote pui aan het dakterras valt licht door de trap tot in het hart van de woonverdieping. Ook de inpandige badkamer wordt door het trappenhuis royaal van daglicht voorzien.

De woning is optimaal geïsoleerd en kent een eenvoudig energieconcept: verwarming met stadswarmte en energiezuinige vraaggestuurde ventilatie. Bijzondere luiken voorkomen oververhitting in de zomer. Een extra bijdrage leveren ook de kozijnen. De bijzonder slanke hout-aluminium combinatie van IP systems maakte het mogelijk extra grote glasvlakken te maken met een lage U-waarde. De optimale daglichttoetreding via de gevel en de kern zal de vraag naar kunstlicht reduceren. Door het toepassen van een zeer efficiënte gesloten haard wordt het stookseizoen verkort: tijdens kille avonden kan de haard snel de benodigde warmte leveren. De haard is tussen de ramen van de ‘achtergevel’ geplaatst, waardoor de schoorsteen hier het gevelbeeld bepaald.

De gevel is sowieso de blikvanger van het huis. Leiden kent vele 19e eeuwse panden met opvallende witte banden in de gevel. Dit vormde de inspiratie voor de zebragevel van onze woning. Het contrast is opgevoerd door voor zwarte baksteen te kiezen als vulling tussen de banden. De witte banden zelf zijn gemaakt van een bijzondere Kroatische natuursteen, geleverd via een Franse vriendin. In Nieuw Leyden is een beperkte plastiek in de gevel toegestaan: incidenteel mag je 30cm door de rooilijn steken. In de voorgevel van de woning is deze plastiek optimaal ingezet: 2 erkers zorgen voor reliëf en bieden vanuit de woning een brede blik in de straat.

De zebragevel is doorgezet in luiken voor de ramen op de slaapverdieping. Houten luiken op een stalen frame volgen de zwart-witte lijnen en zorgen voor zonwering. In open stand klappen de luiken dubbel en dragen ze bij aan de plastiek van de gevel. Spleten tussen de planken verzorgen doorzicht en laten het licht mooi gefilterd door.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met FARO architecten bv

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van FARO architecten bv

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan