MFA & GGZ Zeeheldenbuurt

20 oktober 2009
Tilburg is in grootte de zesde stad van Nederland. Schapendorpen groeiden in de loop der eeuwen aaneen tot een aanzienlijke wolstad, die zich de laatste decennia ontpopte tot een moderne universiteit- en industriestad. Bij deze transformatie hoort een revitalisering van verouderde woonbuurten, waaronder de Zeeheldenbuurt. Het bureau De Zwarte Hond maakte hiervoor een stedenbouwkundig plan, dat voorziet in het scheppen van gevarieerde woonmilieus rond een nieuw hart, pal naast de vertrouwde kerk. Om dit hart betekenis te geven is er een door Atelier PRO ontworpen Multifunctionele Accommodatie (MFA) aan toegevoegd en is het stratenpatroon ter plaatse verbreed tot een brink.

De Multifunctionele Accommodatie vormt met de kerk, de naastgelegen pastorie en het voormalige zusterhuis een stedenbouwkundig en functioneel geheel. De belangrijkste buurtwegen komen erop uit en even zo vele zichtlijnen zetten het in de kijker. De Accommodatie is L-vormig en samen met het zusterhuis en een muur omsluit ze een groene hof. Deze is weliswaar omsloten, maar doorzichten en grote openingen tussen de gebouwen, ware reuzevensters, bieden vanbuiten spannende doorkijkjes naar de achterliggende groene speeltuin. Op vele manieren kan het spel van zien en gezien worden er zo gespeeld worden.
Er stond nogal wat op het programma van de MFA: een zeer compleet wijkcentrum, peuterzaal, een basisschool met dertien klassen, woningen en voorzieningen voor mensen met een beperking bij het wonen, werken en vrijetijdsbesteding en zelfs een psychiatrisch gezondheidscentrum (GGZ). Dit hele scala aan functies is in het gebouw gerangschikt als in een dorp, waar ieder zijn weg weet te vinden naar de eigen stek en onderwijl allerlei mededorpsbewoners tegenkomt.

Architectonisch is de combinatie van zelfstandige functies en gemeenschappelijkheid vormgegeven door het gebouw vanbinnen en vanbuiten uit te hollen en ‘aan te vreten’ en door vervolgens deze witte holten en inkepingen te verbinden met een vernuftig gangen- en trappenstelsel. Hierdoor wemelt de MFA van onvermoede ruimtelijke hoeken en gaten. De binnenkomer is de totaal transparante foyer bij de hoofdingang: hier betreedt men een openbaar binnenplein. Vanhier lopen ‘straten’ en ‘stegen’ naar links en rechtdoor, naar boven en naar beneden richting eigen plek. Gangen gaan over in bredere ruimten en versmallen of verhogen zich dan weer. Bruggen verbinden verschillende functies: de gebruikers zijn nooit alleen op weg, maar ieder heeft wel een eigen bestemming. Onderweg ondervinden de voetgangers een door het zijlicht en uitzicht belichte ruimtelijkheid, die een weldaad is voor de ziel.

(fotografie: Petra Appelhof)

Neem contact op met atelier PRO architekten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Aanhef
v
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
OJMAR, S.A.
Performance in Lighting
Aluprof Nederland
Sempergreen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND
Intal BV
Cladding Point B.V.
Q-railing
Tata Steel IJmuiden BV
Häfele Nederland
Bolon - Brandt Design Flooring
SLV Nederland
Grijsen Park & Straatdesign
ROCKWOOL B.V.
Sedus Stoll B.V.
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
MOSO International BV
Triflex BV
TRILUX - Simplify Your Light
Sika Nederland B.V.
Baars & Bloemhoff
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Ruys Vloeren B.V.
Tektoniek
AGROB BUCHTAL GmbH
Desso BV
Caparol
Arpa Nederland BV
ASSA ABLOY Entrance Systems
Gerflor Benelux
Hi-Con | Bruil prefab
Forbo Flooring
Tarkett Nederland
Sto Isoned bv
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
ROCKPANEL Group
Optigroen Dak-en Gevelbegroeiing
Metaglas B.V.
Holonite B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
Faay Vianen B.V.
Verosol Nederland B.V.
Forster
Derako International B.V.
ODS Jansen
Boon Edam Nederland B.V.
Renson
Gispen
Van Besouw Tapijt
OWA Benelux BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
EeStairs | trappen en balustrades
Kingspan Unidek B.V.
AGC Glass Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Reynaers B.V.
Saint-Gobain Glass Nederland
VELUX Nederland B.V.
Trespa International BV
ROCKFON / ROCKWOOL B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan