De Zwaan

18 september 2009
In Rotterdam staat het gebied, dat begrensd wordt door Zwaanshals en Rotte, tussen Noordplein en de begraafplaats Crooswijck, de ROTEB lokatie, voor de tweede maal aan de vooravond van een ingrijpende verandering.

Aan het begin van de 20e eeuw worden drie zaagmolens uit het begin van de 18e eeuw verplaatst naar een gebied buiten de stad en krijgt het terrein een nieuwe verkaveling en inrichting. De Zaagmolendrift en het gebied direct ten noorden ervan worden als woongebied ingericht. Het gebied ten zuiden van de drift wordt vanaf de nieuwe Zaagmolenbrug ontsloten door de aanleg van het eerste stukje Zaagmolenkade (1921) en wordt gebruikt door de Gemeente Reiniging. De vuilnisschuiten meren af in de haventjes en aan de kade om hun lading te lossen. Tussen 1930 en 1940 wordt de woonbebouwing gerealiseerd aan de Zaagmolendrift en aan de Zaagmolenkade, terwijl de ROTEB, de gemeentelijke reinigingsdienst, het noordelijk deel van de locatie blijft gebruiken.

Nu de ROTEB zich heeft teruggetrokken van deze locatie dient zich opnieuw een fundamentele herontwikkeling aan. De grote blokmaat biedt, tezamen met de bepalende topografische kenmerken, ruimte voor culturele functies, stedelijke woonbebouwing en mogelijk zelfs voor karakteristieke en dynamische openbare ruimten met een heel eigen kwaliteit. Bij de herbestemming van dit gebied zal gestreefd worden naar een natuurlijke inbedding en worteling in de stedelijke- en met name historische context.

Momenteel worden op deze plek aan de Zaagmolendrift en de Zaagmolenkade woningen en bedrijfsruimten gebouwd. Het binnenterrein wordt een parkeergarage met daarop een evenementendek. De begane grond van de loods zal onderdeel worden van de parkeergarage. De verdieping met het karakteristieke boogdak staat als het ware op het evenementendek en wordt benut door een verscheidenheid aan kunstenaars. Deze creatief-industriële bedrijfjes, die in ateliers en studio’s van verschillende afmetingen gehuisvest worden, zullen hun bijdrage aan de fysieke openbaarheid kunnen leveren middels de gemeenschappelijke expositieruimte, het nieuwe evenementendek en de nieuw te realiseren doorsteek tussen Rotte en Zwaanshals. Deze doorsteek heeft tegelijk een belangrijke verbindingsfunctie tussen twee stadsdelen.

Als een test van de nieuwe welstandsnota worden de externe gevels uiterst terughoudend, enigszins kameleontisch vormgegeven in twee verschillende expressievormen. De binnenwereld aan het evenementendek krijgt in tegenstelling hiertoe een uitgesproken en eigen materialisering: transparant rood gebeitst hout.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Marx & Steketee Architecten BV

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Marx & Steketee Architecten BV

Marx & Steketee Architecten BV
Marx & Steketee Architecten BV
Marx & Steketee Architecten BV
Marx & Steketee Architecten BV
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan