Gemeentehuis

6 februari 2003
Door een samenvoeging van gemeentes ontstond in 1997 de vraag naar een onderkomen voor de medewerkers van de gemeente Schouwen-Duiveland. Aan de rand van de historische stad Zierikzee werd een driehoekig perceel gevonden voor de nieuwbouw. Voor deze gevoelige locatie, die als het ware de overgang vormt van stad naar land, werd een sculptuur in vijf driehoekige segmenten gemaakt. Door per segment voor een andere bouwhoogte te kiezen, vormt het nieuwe gemeentehuis geen dominant element in het historisch silhouet van Zierikzee, maar voegt een gelijkwaardig en eigentijds element toe.

De basisvorm van het gemeentehuis bestaat uit vijf driehoekige segmenten, die over elkaar heengrijpen. Elk segment heeft een eigen hoogte en een eigen functie. Vijf identieke ‘bloembladen’ zijn spiraalsgewijs gevouwen tot een gestileerde lelie, waarbij elk bloemblad telkens een verdieping erbij kreeg. Het hoogste segment heeft de maximale bouwhoogte van vier verdiepingen. In de gevel zijn de segmenten van elkaar te onderscheiden door de vorm, maar kregen ze toch een uniforme bekleding met titanium.

De overgang van stad naar land is met materialen vormgegeven, waarbij in vorm, kleur en textuur subtiel invulling is gegeven aan de te verwachten tegenstelling van cultuur versus natuur. De keuze voor titanium in de gevel kwam voort uit de keuze voor een zware constructie (die nodig was voor het vernuftige energiesysteem van het gebouw), het programma van eisen, waarin duurzaamheid een heel belangrijk aspect was. Daarbij heeft titanium de eigenschap dat het de kleuren van de omgeving weerspiegelt in het oppervlak, een belangrijk architectonisch criterium. In de gevel zijn verder western red cedar gebruikt (voor de kozijnen), baksteen (voor de plint van het gebouw) en op de gesloten dakdelen is een sedumpakket aangebracht.

In het interieur is de openheid van de verschillende bouwdelen opvallend. Elk segment kreeg een eigen vide, waardoor optimaal gebruik kan worden gemaakt van het daglicht. Zeer opvallend in de stoffering van het gebouw is het tapijtkunstwerk van Marcel Kronenburg: “Zee van Ruimte”. Terwijl de zee rond Schouwen-Duiveland spoelt, tekenen golven van kleur de vloer van het gemeentehuis. In verschillende kleurnuances en met per verdieping wisselende patronen zijn tapijttegels neergelegd, die de verschillende ruimten met elkaar verbinden. Bij het bedrijfsrestaurant maakte Kronenburg een draaikolk op de vloer.

De basis van het verwarmingssysteem van het gemeentehuis is zogenoemde betonkernactivering, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de accumulerende werking van de betonconstructie. Een buizenstelsel – vergelijkbaar met traditionele vloerverwarming - is in de vloeren meegestort. Het water door deze buizen wordt continu rondgepompt, waarmee pieken en dalen in de warmtehuishouding worden opgevangen en een stabiele luchttemperatuur wordt bereikt. In de kantoorruimten zijn plafondelementen gehangen, die plaatselijk voor stralingswarmte of –koelte kunnen zorgen. In deze elementen zijn ook verlichting en akoestische voorzieningen geintegreerd. Bovendien spelen ze een rol bij de daglichtreflectie.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met RAU architects

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van RAU architects

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan