Exterieur
Copyright: Digidaan
Exterieur
Copyright: Digidaan
Exterieur
Copyright: Digidaan
Exterieur
Copyright: Digidaan
Exterieur
Copyright: Digidaan
Voor de verbouwing
Copyright: Digidaan
Exterieur
Copyright: Digidaan
Exterieur
Copyright: Digidaan
Interieur
Copyright: Digidaan
Interieur
Copyright: Digidaan
Interieur
Copyright: Digidaan
Exterieur
Copyright: Digidaan
Exterieur
Copyright: Digidaan
Exterieur
Copyright: Digidaan
Exterieur
Copyright: Digidaan
Exterieur
Copyright: Digidaan
Voor de verbouwing
Copyright: Digidaan
Exterieur
Copyright: Digidaan
Exterieur
Copyright: Digidaan
Interieur
Copyright: Digidaan
Interieur
Copyright: Digidaan
Interieur
Copyright: Digidaan

ONTWERP/UITVOERING LOODSENCOMPLEX DE SMEDERIJ

25 juni 2009
Het voormalige loodsencomplex van de Smederij op het NDSM-terrein in Amsterdam is getransformeerd tot een werkomgeving voor meerdere bedrijven. GROUP A is verantwoordelijk voor het ontwerp van de herbestemming, alsook voor het nieuw toegevoegde hotel.

Het NDSM-terrein is het historische restant van de grootste scheepswerf van Amsterdam. Nu ontwikkelt zich hier, aan de noordkant van het IJ, een creatieve stad. De kern van de verzamelde voormalige werkplaatsen bestaat uit de Smederij, de Timmerwerkplaats, de hellingen en de kranen. Het rijksmonument de Smederij bestond uit vijf kleinere puntloodsen en een hoofdloods, het authentiekste onderdeel. Deze hal van 36 bij 45 meter is - net als de tegenovergelegen timmerwerkplaats - in 1909 gebouwd. Het complex is in opdracht van Mediawharf Monumenten bv getransformeerd tot een werkomgeving voor verschillende bedrijven.

De hoofdloods
Het meest authentieke deel van het complex is de voormalige hoofdloods van de Smederij. Deze hal van 36 bij 45 meter is net als de tegenovergelegen timmerwerkplaats in 1909 gebouwd.

Binnen in de hoofdloods is het industriële karakter bewaard gebleven door de monumentale staalconstructie te behouden. De kolommen en spanten zijn enkel gestraald en niet verder nabehandeld, wat een mooi contrast vormt met de strakke, witte,  nieuw toegevoegde elementen.  Een grote houten trap en een 14 meter hoog atrium vormen het hart van de hoofdloods. In dit atrium hangt de oude loopkraan. De vloeren zijn teruggebracht naar de oorspronkelijke hoogte en de gigantische ramen zijn verdiepingshoog, zodat daglicht vanuit de sheddaken tot op de begane grond valt. Op de begane grond bevinden zich een restaurant met terras aan de pleinzijde en ruimten voor kantoren. Op de eerste verdieping is een industriële buitentrap met uitzicht over de hellingen en het IJ, die gebruikt wordt als extra balkon voor Greenpeace Nederland, één van de huurders van de Smederij. Buiten is het metselwerk van de hoofdloods intact gelaten en schoongemaakt, zodat de ruwheid zichtbaar blijft. Waar metselwerk ontbrak is een vak dichtgezet met uit andere vakken verwijderde stenen. Glazen vakken zijn gemaakt waar dit voor de nieuwe functie nodig is.

Brooklyn Hotel
De hoteltoren is op de plaats gekomen van de laatste puntloods die tegen de hoofdloods stond. Door het dak zo’n 30 m op te tillen, is een slanke toren ontstaan. Dit zorgt voor een sterk baken op de NDSM werf. Helemaal bovenin het hotel heeft men een spectaculair uitzicht over Amsterdam. Uit stedenbouwkundig oogpunt vroeg dit project om een alzijdig ontwerp met een verhoogd element, waardoor stad en werf visueel beter verbonden worden.

Puntloodsen
De totale transformatie startte in 2009 met de herbouw van de vier puntloodsen. Opgeleverd in 2011 en nu verhuurd aan de hoofdkantoren van Red Bull en Fronteer Strategy. De loodsen verkeerden toentertijd in een dermate slechte staat dat besloten werd ze te slopen en opnieuw op te bouwen, waarbij de stalen dakspanten zijn hergebruikt. De originele vorm is teruggebouwd, met de herkenbare industriële contour. Door karakteristieke hoge schuifdeuren toe te voegen in de bekende blauwe kleur van de NDSM, sluit het goed aan bij de omgeving.

Door deze transformatie komt de Smederij weer tot leven en krijgt opnieuw een ziel. De combinatie van oud en nieuw en licht, ruimte en staal maakt de Smederij tot een nieuwe inspirerende plek voor Amsterdam om te werken en te verblijven. De flexibele opzet en de hoogtes van circa 4,5 meter maken de ruimtes geschikt voor verschillende bedrijfsconcepten. Een toonbeeld van industrieel erfgoed ingevuld met eigentijdse kantoorruimtes en een hotel.

Neem contact op met GROUP A

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Aanhef
v
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
OJMAR, S.A.
Performance in Lighting
Aluprof Nederland
Sempergreen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND
Intal BV
Cladding Point B.V.
Q-railing
Tata Steel IJmuiden BV
Häfele Nederland
Bolon - Brandt Design Flooring
SLV Nederland
Grijsen Park & Straatdesign
ROCKWOOL B.V.
Sedus Stoll B.V.
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
MOSO International BV
Triflex BV
TRILUX - Simplify Your Light
Sika Nederland B.V.
Baars & Bloemhoff
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Ruys Vloeren B.V.
Tektoniek
AGROB BUCHTAL GmbH
Desso BV
Caparol
Arpa Nederland BV
ASSA ABLOY Entrance Systems
Gerflor Benelux
Hi-Con | Bruil prefab
Forbo Flooring
Tarkett Nederland
Sto Isoned bv
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
ROCKPANEL Group
Optigroen Dak-en Gevelbegroeiing
Metaglas B.V.
Holonite B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
Faay Vianen B.V.
Verosol Nederland B.V.
Forster
Derako International B.V.
ODS Jansen
Boon Edam Nederland B.V.
Renson
Gispen
Van Besouw Tapijt
OWA Benelux BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
EeStairs | trappen en balustrades
Kingspan Unidek B.V.
AGC Glass Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Reynaers B.V.
Saint-Gobain Glass Nederland
VELUX Nederland B.V.
Trespa International BV
ROCKFON / ROCKWOOL B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan