Bedrijfsgebouw RWZI De Ronde Venen

9 januari 2003
Ontwerp van een bedrijfsgebouw voor twee gebruikers, Zuiveringsbeheer en Waterbeheer.

Het gebouw is het entreegebouw tot de rioolwaterzuivering. Een waterpartij is onderdeel van het ontwerp, deze symboliseert de functie van Waterbeheer. Het gebouw vormt hierdoor de schakel tussen de rioolwaterzuivering en een duurzaam watersysteem Het gebouw staat niet evenwijdig aan de Veenweg zoals de reguliere bedrijfsgebouwen maar staat eigenwijs uit het lid en juist in relatie tot de structuur van de zuivering en evenwijdig aan de markante bomenrij. Op deze wijze wordt ook de zuivering kenbaar gemaakt aan de passerende voorbijgangers.

Waternet uitstraling; een vloeiend spel van lijnen geeft een dynamische uitstraling in relatie tot (stromend) water. Een autonoom architectonisch object ontleent zijn betekenis in relatie tot water- en zuiveringsbeheer. Het gebouw wordt in samenhang met de nieuwe toegang tot de zuivering ontworpen. Het lijnenspel van de oever beschoeiing loopt vloeiend door in het gebouwontwerp. De keuze voor een houten gevelbekleding is dan een logische. Deze keuze vloeit voort uit de materialen welke waterbeheer gebruikt voor de oeverbescherming, namelijk houten damwand profielen. Het gebouw heeft tevens een uitnodigende uitstraling naar de weg toe. Dit wordt bereikt middels een twee verdieping hoge glazen entree serre. Het deels zichtbaar maken van de constructie en de externe techniek roept een affiniteit met techniek en milieu op. De vormentaal en materiaalkeuze geven het gebouw een moderne maar ook een duurzame uitstraling. Het deels toepassen van een dubbele gevel garandeert voor de gebruiker een prettig binnenklimaat zonder stank- en geluidsoverlast en houdt directe zonnen instraling op afstand.

In het kader van duurzaam bouwen is gekozen om een compact en vrij indeelbaar gebouw te maken en de hoofddraagconstructie van het gebouw te laten bestaan uit gelamineerde houten portalen. Deze portalen overkragen de gehele breedte van het gebouw zodat de plattegronden vrij indeelbaar zijn. Materialen In het ontwerp worden bijna alleen natuurlijke materialen toegepast. Zoals hout voor de konstruktie van gevels, vloeren en daken. Aan de portalen is het 'buitenspouwblad' opgehangen.De buitengevel bestaat uit de vooral in de waterbouw zo kenmerkende Robinia damwandprofielen. De gevels zijn daardoor onderhoudsvrij. In de buitengevel zijn kozijnen met ramen geplaatst. Deze buitengevel houdt de stank van de zuivering en het verkeerslawaai tegen. De 'binnenspouwbladen' zijn houten puien voorzien van dubbelglas of geïsoleerde panelen. De ontstane spouw levert energiebesparing op.

de glazen entreeserre, twee verdiepingen hoog waarlangs water stroomt symboliseert het karakter van het waterbedrijf. tochtsluis binnen in het gebouw. De entreeruimte is een vide ruimte waar op de begane grond achter een glazen wand de externe techniek waarneembaar is. Deze techniek behelst de energiewinning uit natuurlijke bronnen. De ontvangst balie bevindt zich boven in de vide, op de eerste verdieping. Op de eerste verdieping aangekomen bevindt men zich nog immer in de glazen serre waar het water in de zomer langs het glas loopt wat een aangename koelte teweeg brengt. Een podium aan de vide met drie flexplekken en een balie ruimte vullen de serre. Na het passeren van de balie komt men in een brede gang waar de wanden bestaan uit houten kantoorpuien, voorzien van gematteerde glasstroken. In houten nissen staan de printers en kopieer machines. Aan het eind van de gang stroomt het licht binnen via de glazen fitnessruimte. Deze is voorzien van een transparant schuifdak. Achter de patio bevindt zich de buiten spiltrap. De kantoorruimten hebben aan de buitengevel zijde een glazen schuifpui voorzien van dubbel glas met daarachter verschuifbare schermen bestaande uit gevlochten wilgentakken. De glaspui kan naar behoefte open en dicht worden gezet en geeft toegang tot een semi- buitenruimte; de spouw. In de spouw staan de gelamineerde kolommen die het gebouw dragen. In deze tussenruimte kan men naar wens planten plaatsen. Op de tweede verdieping bevinden zich voor elk van de twee gebruikersgroepen een vergader/excursie ruimte met zicht over de vijver en de zuivering. Deze ruimten zijn bij calamiteiten het zenuwcentrum van het gebouw en zijn daarom prominent in de westgevel ontworpen. Verder is er op deze verdieping de kantine met aansluitend het dakterras. Via de buitenspiltrap kan men naar behoeve weer naar beneden. Teruglopend over de nieuwe entreeweg zijn de werkplaats toegangen waarneembaar. De werkplaatsen en magazijnen zijn extra hoge ruimten. Via de grote werkplaats, maar ook via de reguliere entree zijn de was- en omkleedruimten te betreden.

Locatie

Trefwoorden

techniek duurzaam
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met BUROBEB

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan