Geokoepels

16 december 2002
Geokoepels – de ruimte in nieuwe daglicht

In mei 2002 won het Geokoepelproject de nationale OSCUR prijs voor de meest veelbelovende visie op het toekomstig ruimtegebruik in Nederland. Een team van 25 jonge professionals, afkomstig uit bedrijfsleven en overheidsorganisaties heeft bijna een jaar aan deze visie gewerkt.

Hierna schetsen we een beknopt beeld van deze visie.

WAT IS EEN GEOKOEPEL?
Geokoepels zijn grote, gewelfvormige, haast 'kathedraalachtige', ruimten die worden uitgegraven in de grondlagen beneden 50 m NAP, als oplossing voor het bovengronds ruimtetekort over circa 25. jaar. Het concept van de GeoKoepel is gebaseerd op het principe van "gewelfwerking", een principe dat de Romeinen al gebruikten om grote bruggen te bouwen. Doordat de koepel op een grotere diepte wordt aangelegd, is de grondspanningen zodanig dat het grote ronde dak zichzelf zonder zware ondersteuning in stand kan houden. Instortingsgevaar wordt hierdoor vermeden.

EIGENSCHAPPEN • de ruimte is vrij van pijlers
• dag en nacht een constante temperatuur, het hele jaar door
• eenvoudige uitwisseling warmte
• energie door warmtewisselaars in de omliggende grondlagen
• sterk isolerende werking van temperatuur en geluid

MOGELIJKE FUNCTIES • opslag, bijvoorbeeld voor het langparkeren van auto's, als trillingsvrije ruimte voor computers; archivering van cultureel erfgoed • industrie, waaronder energie-opslag • agrobusiness, teelt van land- en tuinbouwproducten • uitgaans- en amusementscentra

SOCIALE FUNCTIE De eerste meer sociale functies van de GeoKoepel zullen voor de jonge generaties zijn. Uitgaans- en amusementscentra zullen vanwege overlast en het 24-uurs karakter als eerste meer sociale gebruikers een GeoKoepel induiken. Snel daarna ontstaan zwembaden, sporthallen, expositieruimten, mega-bioscopen, theaters en andere toepassingen in grote open ruimten waarbij daglicht niet direct essentieel is. Het gemiddelde verblijf in een GeoKoepel zal twee tot drie uur zijn.

PSYCHOGISCHE WEERSTAND Het is vooral de ruimtelijke werking van de grote koepel die de angst en weerstand van de mensen wegneemt om langere tijd ondergronds te blijven. Dit in tegenstelling tot de muizenholachtige structuren van bijvoorbeeld metrostations.

NETWERK Inmiddels zijn de verschillende GeoKoepels met elkaar verbonden, waardoor een netwerk ontstaat dat met de jaren steeds verder uitbreidt, onafhankelijk van het bovengronds ruimtegebruik.

ONTWIKKELING De ontwikkeling van het geokoepel-concept vormt een uitdaging van formaat, waarin Nederland een voortrekkersrol kan vervullen. Met name kennisgebieden als milieu en veiligheid, grondwaterhuishouding, grondmechanica, ondergronds bouwen en intensief ruimtegebruik zijn in Nederland sterk ontwikkeld. Anderzijds zal de samenwerking met andere geïndustrialiseerde landen sterk stimulerend werken. In Japan is de GeoKoepel al sinds de tachtiger jaren onderwerp van studie. Inmiddels is daar een experimentele koepel gebouwd voor researchdoeleinden.

Zo moet er kennis worden ontwikkeld op zeer uiteenlopende gebieden. Denk aan de sociaal-psychologische aspecten, de veiligheid, de diepere grondlagen, het hydrologisch en ecologische systeem op diepte, de bouwwijze, de toegang en aansluiting op ondiepe of bovengrondse constructies en last but not least de financieel-economische en bestuurlijk-juridische aspecten. Kortom een sterk multidisciplinair vraagstuk waarvoor bestaande (kennis)netwerken maar ten dele afdoende zijn.

Over 25 jaar zal men in staat moeten zijn om vanuit alle aspecten verantwoord te kunnen afwegen of een bepaalde maatschappelijke functie in een GeoKoepel wordt ondergebracht. De GeoKoepel levert daarmee dan een bijdrage aan de oplossing van het nijpend ruimtetekort. Nu zal men echter al moeten beginnen met het ontwikkelen van het GeoKoepel-concept, met het in kaart brengen van de onderzoeksvragen en de kennisleemten waarmee gewerkt moet worden. Een uitdaging voor de komende generatie en dus een taak voor de jonge professionals om dit ter hand te nemen.

De volgende organisaties participeren in het Geokoepelproject, door professionals aan te leveren:

- 2B Insite - dienst Ruimtelijke Ordening Amsterdam - Geodelft - Heijmans Beton- en Waterbouw - Imtech Projects - Ingenieursbureau Amsterdam - Men in color - Milieudienst Amstedam - NITG TNO - VROM - OXUS Universal Studio

Opdrachtgever voor de prijsvraag Morgen de Ruimte: CURNET, Gouda De looptijd van de prijsvraag: mei 2001 – mei 2002

Meer informatie is te verkrijgen bij projectleider Frans Taselaar, t 020 6501 942 of e-mail : ftaselaar@iba.nl

Klik hier voor de site geokoepels

Trefwoorden

ondergronds koepel
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Ingenieursbureau Amsterdam

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Ingenieursbureau Amsterdam

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan