Courtine aan de snelweg; fort Altena

3 februari 2009
Een courtine voor de snelweg
ontwerp voor de kruising van de Nieuwe Hollandse waterlinie en de A27

In opdracht van de Nieuwe Brabantse Kunst Stichting hebben we, gelijktijdig met negen andere kunstenaars, vormgevers en (landschaps)architecten, een plan gemaakt voor fort Altena. De vraag was om het fort voor de weggebruiker van de A 27 zichtbaar te maken. Daarnaast was de wisselwerking tussen fort en snelweg belangrijk.

'Naarmate de tijd verstrijkt wordt het verleden mooier dan het in werkelijkheid was.'

Romantiek viert hoogtij op de forten van de Hollandse Waterlinie. Forten krijgen een nieuwe bestemming als natuur-, recreatie- of woongebied. Op Fort Altena staat de recreatie centraal. Door de nieuwe functie en inrichting vergeten we bijna dat ze gebouwd zijn voor de verdediging van het land in tijden van oorlog. Op het fort zijn in verschillende perioden manschappen gelegerd geweest.

De A27 is in feite een uitgegroeide Napoleontische weg. In de periode van de Hollandse waterlinie was het een doorgang door de linie, nu is het een belangrijke verbinding tussen verschillende delen van Nederland.

Wellicht kijken we later ook met een romantische blik naar de A27; een mooie weg die garantstaat voor de individuele vrijheid van de automobilist. Het is echter ook een weg waarover verschillende troepen marcheerden.

In ons plan kiezen we niet voor het een of het ander. We versterken de romantiek, maar maken ook het oorspronkelijke oorlogsdoel van het fort en de weg zichtbaar. Een nieuwe courtine aan de snelweg zorg voor zichtbaarheid vanaf de A27. De schaal en maat is in verhouding tot de snelweg. De courtine rond het fort af maar maakt ook zichtbaar dat de weg de punt van het fort afsnijdt. Op het fort ontstaat rust, waardoor weer optimaal kan worden genoten van de idylle die op het fort heerst. De gracht die van oudsher het fort omsloot wordt in verhouding gebracht tot de snelweg. Het inundatieveld krijgt een functie in de regionale waterhuishouding en legt de relatie met fort Bakkerskil.

In de courtine zijn sleuven gemaakt. De sleuven geven zicht op de A27, de inundatievlakte en fort Bakkerskil. De sleuven kunnen worden afgesloten met glas waarop fragmenten van oorlogshandelingen en voorbijtrekkende troepen zichtbaar zijn. Voorbijrazend verkeer en de fragmenten mengen het heden en verleden.

Eind mei 2008 werden de 10 projecten gepresenteerd aan de hand van een film, gemaakt door Theo van de Aker. Daarnaast heeft het Nieuwe Brabantse Kunst Stichting een boek uitgebracht waarin de ontwerpen worden beschreven. Het boek bevat ook een aantal beschouwende artikelen van onder andere Ed Taverne. Het boek en de video kunnen worden besteld bij de NBKS Breda .
OJMAR, S.A.
AluK Aluminium b.v.
Performance in Lighting Nederland
Nelissen Steenfabrieken
Aluprof Nederland
Sempergreen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND
Intal BV
Cladding Point B.V.
Q-railing
Tata Steel IJmuiden BV
Häfele Nederland
SLV Nederland
Grijsen Park & Straatdesign
ROCKWOOL B.V.
Sedus Stoll B.V.
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
MOSO International BV
Triflex BV
TRILUX - Simplify Your Light
Sika Nederland B.V.
Baars & Bloemhoff
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Ruys Vloeren B.V.
Tektoniek
MBI BV
AGROB BUCHTAL GmbH
Desso BV
Caparol
Arpa Nederland BV
ASSA ABLOY Entrance Systems
Gerflor Benelux
Bruil
Forbo Flooring
Tarkett Nederland
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
ROCKPANEL Group
Optigroen Dak-en Gevelbegroeiing
Metaglas B.V.
Holonite B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
Faay Vianen B.V.
ESPERO B.V.
Verosol Nederland B.V.
Derako International B.V.
ODS Jansen
Boon Edam Nederland B.V.
Renson
Gispen
Van Besouw Tapijt
OWA Benelux BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
EeStairs | trappen en balustrades
Kingspan Unidek B.V.
AGC Glass Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
VBI
Reynaers B.V.
Saint-Gobain Glass Nederland
VELUX Nederland B.V.
Trespa International BV
ROCKFON / ROCKWOOL B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan