Courtine aan de snelweg; fort Altena

3 februari 2009
Een courtine voor de snelweg
ontwerp voor de kruising van de Nieuwe Hollandse waterlinie en de A27

In opdracht van de Nieuwe Brabantse Kunst Stichting hebben we, gelijktijdig met negen andere kunstenaars, vormgevers en (landschaps)architecten, een plan gemaakt voor fort Altena. De vraag was om het fort voor de weggebruiker van de A 27 zichtbaar te maken. Daarnaast was de wisselwerking tussen fort en snelweg belangrijk.

'Naarmate de tijd verstrijkt wordt het verleden mooier dan het in werkelijkheid was.'

Romantiek viert hoogtij op de forten van de Hollandse Waterlinie. Forten krijgen een nieuwe bestemming als natuur-, recreatie- of woongebied. Op Fort Altena staat de recreatie centraal. Door de nieuwe functie en inrichting vergeten we bijna dat ze gebouwd zijn voor de verdediging van het land in tijden van oorlog. Op het fort zijn in verschillende perioden manschappen gelegerd geweest.

De A27 is in feite een uitgegroeide Napoleontische weg. In de periode van de Hollandse waterlinie was het een doorgang door de linie, nu is het een belangrijke verbinding tussen verschillende delen van Nederland.

Wellicht kijken we later ook met een romantische blik naar de A27; een mooie weg die garantstaat voor de individuele vrijheid van de automobilist. Het is echter ook een weg waarover verschillende troepen marcheerden.

In ons plan kiezen we niet voor het een of het ander. We versterken de romantiek, maar maken ook het oorspronkelijke oorlogsdoel van het fort en de weg zichtbaar. Een nieuwe courtine aan de snelweg zorg voor zichtbaarheid vanaf de A27. De schaal en maat is in verhouding tot de snelweg. De courtine rond het fort af maar maakt ook zichtbaar dat de weg de punt van het fort afsnijdt. Op het fort ontstaat rust, waardoor weer optimaal kan worden genoten van de idylle die op het fort heerst. De gracht die van oudsher het fort omsloot wordt in verhouding gebracht tot de snelweg. Het inundatieveld krijgt een functie in de regionale waterhuishouding en legt de relatie met fort Bakkerskil.

In de courtine zijn sleuven gemaakt. De sleuven geven zicht op de A27, de inundatievlakte en fort Bakkerskil. De sleuven kunnen worden afgesloten met glas waarop fragmenten van oorlogshandelingen en voorbijtrekkende troepen zichtbaar zijn. Voorbijrazend verkeer en de fragmenten mengen het heden en verleden.

Eind mei 2008 werden de 10 projecten gepresenteerd aan de hand van een film, gemaakt door Theo van de Aker. Daarnaast heeft het Nieuwe Brabantse Kunst Stichting een boek uitgebracht waarin de ontwerpen worden beschreven. Het boek bevat ook een aantal beschouwende artikelen van onder andere Ed Taverne. Het boek en de video kunnen worden besteld bij de NBKS Breda .

Neem contact op met Parklaan Landschapsarchitecten BV

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Aanhef
v
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
AGROB BUCHTAL GmbH
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
SLV Nederland
Caparol
Tarkett Nederland
TRILUX - Simplify Your Light
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Sedus Stoll B.V.
Q-railing
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
Forster
Performance in Lighting
Sempergreen
Cladding Point B.V.
EeStairs | trappen en balustrades
Arpa Nederland BV
Aluprof Nederland
Intal BV
Forbo Flooring
AGC Glass Nederland B.V.
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex BV
OJMAR, S.A.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Ruys Vloeren B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Häfele Nederland
ROCKFON / ROCKWOOL B.V.
Baars & Bloemhoff
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
ROCKPANEL Group
Renson
Metaglas B.V.
Hi-Con | Bruil prefab
MOSO International BV
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Van Besouw Tapijt
Grijsen Park & Straatdesign
Sika Nederland B.V.
ASSA ABLOY Entrance Systems
Kingspan Unidek B.V.
Saint-Gobain Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Optigroen Dak-en Gevelbegroeiing
Derako International B.V.
Desso BV
Tektoniek
Bolon - Brandt Design Flooring
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Gerflor Benelux
OWA Benelux BV
Tata Steel IJmuiden BV
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan