De Vleugelnoten. Morgenstond

6 januari 2009
Stedenbouwkundige inpassing Het ontwerp past in de stedenbouwkundige opzet uit de jaren 50 van Dudok; een helder rechthoekig stratenpatroon met open bouwblok verkaveling rondom gemeenschappelijke groen gebieden. Het ontwerp is doelbewust afgestemd op de bestaande situatie. De oude rooilijnen worden zoveel mogelijk gevolgd en de herkenbaarheid van het bouwvolume prevaleert boven de individuele woning. Ook de aansluiting van de privé tuinen aan het aangrenzend maaiveld is zeer zorgvuldig gedaan.

Het plangebied bestaat uit 4 blokken, hiermee worden 2 straten en 1 middenhof gevormd. Aan de randen grenzen de woningen aan openbare, collectieve groen gebieden. In het middenhof bleken 3 zeer indrukwekkende ‘vleugelnoten’ te staan. Deze bomen hebben een kroon en dito wortelzone van ca 20m. (Van obstakel in het begin van het project, zijn deze bomen uiteindelijk de drager geworden.)
Deze bomen hebben een belangrijke plek gekregen in het ontwerp. Om deze bomen ruimte te geven en voldoende licht in het middengebied te krijgen, is een ondiep, breed woningtype ontwikkeld. Bovendien is het blok met de bezonde achtergevel door de rooilijn heen de straat ingeschoven, om voldoende licht in de woning en achtertuin te realiseren.

Omdat de kwaliteit van deze bomen zo groot is, was het belangrijk dat dit ook te ervaren is door de buurt. Het middenhof is daarom aan weerszijden afgesloten met een transparant hek, waardoor het mogelijk is om de begrenzing van de privé tuinen zo minimaal mogelijk uit te voeren. De tuin loopt van gevel tot gevel en de buurt heeft ruim zicht op het zo ontstane ‘park’
De inrichting van deze collectieve tuin en het aangrenzend gebied is ontworpen door Eker & Schaap landschapsarchitecten. (De manier waarop in dit project is omgegaan met deze bomen heeft veel waardering gekregen. Dit project is opgenomen in de selectie van de bomenstichting.)

Architectuur Binnen dit ontwerp is de herkenbaarheid van het bouwvolume belangrijker dan de herkenbaarheid van de individuele woning. Dat wil niet zeggen dat de bewoner zijn stempel niet op zijn eigen huis mag drukken, maar dat het kader zo robuust moet zijn om dit aan te kunnen. Het project bestaat uit 4 blokken met 2 basistypen. De woningen aan de randen hebben een beukmaat van 5.4x11.5m, de woningen rond het middenhof hebben een beukmaat van 6.6x9.5m De basis bestaat uit gemêleerde, geel/beige bakstenen. Hier zijn accenten aan toegevoegd met zwarte, glanzende stenen, waardoor de individuele woning toch herkenbaar is.

Door het toepassen van een aantal ontwerpinstrumenten/ingrediënten/elementen, die afhankelijk zijn van functie en oriëntatie, ontstaat een veelzijdig beeld. De verschillende elementen zijn;

relatie met de straat Er zijn alleen voortuinen toegepast bij de bezonde voorgevel. Deze tuinen hebben gemetselde tuinmuren die ter plaatse van de gevel hoger is, zodat deze tuin ook echt gebruikt kan worden. De stevige begrenzing geeft ruimte aan de bewoners om de tuin zelf in te richten, zonder het beeld te verbrokkelen. Bij blok 1 en 3 grenst het trottoir echter direct aan de gevel.

puien De voorgevel van het smalle type is opgebouwd uit gestaffelde kozijnen. Dit geeft een uitnodigend gebaar naar de entree toe, maar heeft tevens een sluierwerking naar de achterliggende woonfunctie. Bij het brede type zijn uitstekende betonnen kaders toegepast, daar waar de gevel (vrijwel) direct grenst aan openbaar of collectief terrein. Enerzijds wordt hierdoor vanuit de woning het zicht naar buiten omkaderd, anderzijds houdt het passanten, fysiek, op enige afstand.

dakopbouwen Omdat blok 2 voornamelijk zon aan de voorgevel heeft, is hier standaard een kleine dakopbouw met dakterras ontworpen. Als kopersoptie zijn verschillende maten dakopbouwen voor alle blokken aangeboden. Doordat er reeds een aantal dakopbouwen gerealiseerd zijn, wordt een interessant beeld bereikt. De dakopbouwen kunnen ook na oplevering gebouwd worden.

negges / kleurgebruik De diepe negges zijn voorzien van aluminium dagkanten in verschillende tinten oranje. De kleur van de negge correspondeert met de kleur van de entree. Dit zorgt voor een rijk contrast met metselwerk. Plattegronden Zeer veel aandacht is besteed aan de plattegronden. Getracht is, om binnen de beperking van het oppervlak, de woning enigszins flexibel te maken. Deze flexibiliteit is te vinden in het gebruik van de entree / berging en de gesloten / open keuken.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Van Herk De Kleijn Schroeder & De Jong architecten bv

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan