Lichtgewicht bouwmethode Steel Study House ||

22 oktober 2002
Steel Study House 2 is gebouwd in een nieuwe buitenwijk Zuiderburen in Leeuwarden. Deze wijk is letterlijk aan de rand van de stad gesitueerd. In deze wijk is een kleine zone voor vrije kavels aan het water gereserveerd. Al deze kavels hebben een prachtig uitzicht over het water – de Himpenser Wielen – en op het open agrarisch landschap. Dit vrije uitzicht, in contrast met de geslotenheid van de dicht opeengestapelde kavels in de woonwijk, heeft Archipelontwerpers de specifieke opzet en oriëntatie van deze woning doen bepalen. In plaats van een huis in het midden van de kavel met een tuin er omheen te ontwerpen is het oppervlak van de gehele kavel benut voor een ruimtelijke constructie waarvan het centrum leeg is gehouden. Om deze patio zijn zowel de binnen en de buiten ruimten van het woonprogramma gegroepeerd.Het eenvoudige orthogonale volume is op een eenvoudige grid structuur van 6 x 6 meter gebaseerd en is lineair gedifferentieerd in verschillende zones, in een alternerend ritme van buiten en binnen ruimten. De ruimtelijke constructies sluiten zich naar de stad en openen zich naar het vrije uitzicht op het water. De centrale ruimte is de lege middenzone: de patio. Dit huis met ruim bemeten verblijfsgebieden zonder grote afgesloten kamers. Heel bewust is ervoor gekozen om diverse plekken, lineair te schakelen aan een open route met lange zichtlijnen rondom de patio. Hierdoor is iedere ruimte onderdeel is van een groter ruimtelijk geheel en is lege centrum met het vrije zicht op het water vanuit ieder vertrek te ervaren. Anderzijds kan het huis door middel elektrisch bedienbare lamellen geheel afgesloten worden van het zicht op de wijk. Het huis is toegankelijk door een flauw oplopende “loopbrug” die geplaatst is tussen en het trottoir en de voordeur en over een dalende brede hellingbaan. Deze helling leidt de auto’s naar de parkeergarages in de kelder. Net als Steel Study House nr 1 in Zoetermeer was het ook bij dit ontwerp van belang op basis van lichtgewicht prefab componenten een huis met een zeer uitgesproken en persoonlijk karakter te realiseren. In antwoord op de prefab stalen gevel componenten zijn in het interieur elementen van vilt en wol van Claudy Jongstra opgehangen en zijn de plafonds in hout afgewerkt. De twee stalen etages zijn boven op een betonnen bak gemonteerd waarin een kelder onder de gehele woning inclusief de patio zit. Deze betonnen bak dient ook voor warmte accumulatie en het geheel is aangesloten op een warmtepomp voor de energie voorziening (zowel verwarming als koeling). 

video
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Archipelontwerpers

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van Archipelontwerpers

Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan