Copyright: Ben te Raa, John Lewis Marshall, Roos Aldershoff
Copyright: Ben te Raa, John Lewis Marshall, Roos Aldershoff
Copyright: Ben te Raa, John Lewis Marshall, Roos Aldershoff
Copyright: Ben te Raa, John Lewis Marshall, Roos Aldershoff
Copyright: Ben te Raa, John Lewis Marshall, Roos Aldershoff
Copyright: Ben te Raa, John Lewis Marshall, Roos Aldershoff
Copyright: Ben te Raa, John Lewis Marshall, Roos Aldershoff
Copyright: Ben te Raa, John Lewis Marshall, Roos Aldershoff
Copyright: Ben te Raa, John Lewis Marshall, Roos Aldershoff
Copyright: Ben te Raa, John Lewis Marshall, Roos Aldershoff
Copyright: Ben te Raa, John Lewis Marshall, Roos Aldershoff
Copyright: Ben te Raa, John Lewis Marshall, Roos Aldershoff
Copyright: Ben te Raa, John Lewis Marshall, Roos Aldershoff
Copyright: Ben te Raa, John Lewis Marshall, Roos Aldershoff

Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders

13 mei 2009
Het natuurbelevingcentrum ‘De Oostvaarders’ ligt aan de rand van een uniek natuurgebied in Europa: De Oostvaardersplassen in Almere. Het gebouw wordt gerealiseerd op het ontmoetingspunt van landschappen met een verschillend karakter: land, water, bos en rietvelden. Om een breed publiek aan te spreken biedt het centrum plaats aan een informatiecentrum, een restaurant, een leslokaal, een panoramaruimte en een representatieve vergaderzaal: het visitekaartje van het gebied.

Concept
‘De Oostvaarders’ toont zich in twee gedaanten. Vanaf de parkeerplaats heeft het gebouw een uitnodigende kant. Het vormt een verticaal baken dat oprijst uit het vlakke land. Vanaf de Oostvaardersplassen toont het gebouw zich daarentegen horizontaal en sluit aan op de uitgestrektheid van de dijk en de plassen. Op de eerste verdieping is een panoramaruimte gemaakt met een groot horizontaal venster om te kunnen genieten van het geweldige uitzicht over de oostvaardersplassen. De entree bevindt zich onder aan de dijk. Vandaar uit klimt de bezoeker via trappen omhoog om uiteindelijk boven de dijk uit te stijgen in het kraaiennest. Deze beweging wordt versterkt door een zichtlijn die dwars door het gebouw loopt, van de entree tot in het kraaiennest.

Snel en duurzaam
Om de natuur zo min mogelijk te verstoren moest er snel gebouwd worden. Om die reden is het gebouw uitgevoerd in prefab massief-houten wanden en vloeren. De prefab wanden van LenoTec zijn duurzaam geproduceerd in Finland. Ze hebben voldoende dikte en stevigheid om dragend te kunnen zijn en maken een overstek boven het water, van ruim 8 meter, mogelijk. Hout is bovendien een licht materiaal met een hoog isolerend vermogen. De natuurlijke uitstraling van dit materiaal blijft in het interieur overal zichtbaar, als in een houten boshut.

Gevel
De gevel is opgebouwd uit prefab elementen van in patroon getimmerde vurenhouten delen met verschillende texturen. De perforaties in de gevel zijn heel divers: horizontaal of verticaal, klein of groot. Door het uitzicht steeds anders in te kaderen leert de bezoeker de omgeving te observeren.

Foto's: Ben te Raa, John Lewis Marshall, Roos Aldershoff

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met van Veen architecten bv

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van van Veen architecten bv

van Veen architecten bv
van Veen architecten bv
van Veen architecten bv
van Veen architecten bv
van Veen architecten bv
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan