Orthodontistenpraktijk ‘Al Dente’

8 oktober 2002
De praktijk voor de orthodontist - ofwel esthetisch tandarts - is gelegen in de periferie van Zwolle Zuid. Op de grens van een recent gerealiseerd bedrijventerrein en een woonwijk vormt het gebouw een overgang tussen beide stedenbouwkundige structuren.

Omdat de praktijk dagelijks wordt bezocht door circa tachtig patiënten, is nadrukkelijk aandacht besteed aan de bereik-baarheid van het gebouw vanuit verschillende richtingen met dito vervoersmiddelen - de woonwijk voor de voetgangers, de wijkontsluiting voor de fietsers en de periferie voor de automobilisten. In de centrale hof voor de entree komen de verschillende patiëntenstromen samen, van waaruit het gebouw kan worden betreden.

De omgeving nodigt niet direct uit tot uitzicht en het programma geeft aanleiding tot verhulling. Vanuit deze achtergrond is een concept ontwikkeld dat het mogelijk maakt het uitzicht op het exterieur te dirigeren en de blik naar binnen te beperken. Hiervoor zijn binnen een alles omhullende ‘stenen jas’ zowel binnen- als buitenruimten gerealiseerd. Op deze wijze wordt uitzicht op een binnentuin en onbeperkte daglichttoetreding gerealiseerd, terwijl de gewenste privacy in de praktijk in de tweede lijn - door de geperforeerde stenen schermen - wordt gewaarborgd.

In de ontwikkeling van de plattegrond hebben zowel de logistiek van de orthodontist als de routing en het verblijf van de patiënt een belangrijke rol gespeeld. Vanuit de functie van de orthodontist, die als een ware simultaanschaker zijn patiënten met een grote mate van efficiëntie wenst te behandelen, is een plattegrond ontwikkeld die als een tweede huid om zijn eigen handelingen past. In een chambre-en-suite uitvoering van dentale behandel- en technische ruimten is de actieradius van de orthodontist zo compact en functioneel mogelijk vormgegeven.

In tegenstelling hiermee zijn voor de patiënt juist de sequenties van verstilling - het wachten & het liggen - vorm gegeven. Een thema dat culmineert in de behandelruimte, waar de blik van de patiënt in horizontale positie wordt gevangen om hem via een zeven meter hoge ‘lantaarn’ een onbelemmerd uitzicht - met open mond - op de Hollandse lucht te bieden.

De gevels van het gebouw zijn vrijwel geheel samengesteld uit grote, blauwzwart gesmoorde engelse straatklinkers, klamp in klezorenverband gemetseld. Om het horizontale karakter te benadrukken zijn de lintvoegen in een donkere mortel verdiept doorgestreken, terwijl de stootvoegen stuik zijn uitgevoerd. De sparingen in de geperforeerde wanddelen zijn 1 steen (300 x 120 mm.) groot. De buitenkozijnen en de gevelbekleding ter plaatse van de entree en in de patio’s zijn gemaakt van gelamineerd en gevingerlast Robinia, dat transparant is geolied. Door het hout te lamineren is het mogelijk om grote en diepe kozijnprofielen te maken. In het interieur is het materiaal- en kleurenpalet bewust beperkt tot lichtgrijs stucwerk en naturelkleurig esdoorn boven een ossenbloedkleurige gietvloer.

Naast het gebouw is ook het vaste meubilair ontworpen. De dentale meubels zijn samengesteld uit naturel betonnen behandelbladen, rvs frames en transluscent glazen sokkels. De kwetsbaarheid van deze materialisatie sluit aan op de precieze en gedetailleerde werkzaamheden van de dentale specialist.

Trefwoorden

plattegrond praktijk
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met JSA | jeroen schipper architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van JSA | jeroen schipper architecten

JSA | jeroen schipper architecten
JSA | jeroen schipper architecten
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan