Copyright: Christian Richters
Copyright: Christian Richters
Copyright: Christian Richters
Copyright: Christian Richters
Copyright: Christian Richters
Copyright: Christian Richters
Copyright: Christian Richters
Copyright: Christian Richters
Copyright: Christian Richters
Copyright: Christian Richters
Copyright: Christian Richters
Copyright: Christian Richters

Villa

18 september 2008
In een bocht van een door oude bomen omzoomde weg ligt een open plek in het bos. Aan de rand van deze plek ligt een twee verdiepingen tellend woonhuis met houten gevels en grote glazen puien. Het met glimmende, metalen golfplaten bedekte schuine dak met grote overstekken steekt scherp af tegen de donkere schaduwen van de bomen. De bedrieglijk eenvoudig ogende woning, het grote grasveld en het zonnige terras roepen het ontspannen beeld van een camping op.

De opdrachtgever is een echtpaar met twee kinderen, waarvan zowel de man als de vrouw een kantoor aan huis hebben. De mannelijke helft van het echtpaar heeft een bouwkundig adviesbureau, zodat een huis ontwerpen én bouwen geen onbekend terrein was. Voorzien van een grof programma van eisen, een globaal budget, referentiefoto’s en een lijstje van voorkeursarchitecten werd het avontuur begonnen dat ‘bouwen’ heet. Na een zoektocht viel de keus op DP6 architectuurstudio.

Bij de acceptatie van de opdracht woonden de opdrachtgevers nog midden op de locatie, in een woonhuis waarvan de bouwkundige staat dusdanig slecht was, dat behoud en uitbreiden geen optie was. Voor de nieuwe woning aan de rand van de kavel namen de architecten de bekende typologie van ‘de schuur’ als uitgangspunt. Fragmenten van de referentiefoto’s van de opdrachtgever werden als inspiratie voor de verdere uitstraling van de woning gebruikt.

Geïnspireerd door de geest van de plek en in nauwe samenspraak met de opdrachtgever ontwierp DP6 met deze beelden een lichtvoetige en transparante woning. Door de grote, verdiepinghoge glazen puien en de grote schuifdeuren lijken de omringende bomen de feitelijke begrenzing van de binnenruimte te bepalen. Tezamen met het ritme van de smalle hardhouten Louro Preto-delen en de talrijke golven in het dak krijgt de villa een verfijnd uiterlijk.

Centraal in de woning ligt een vide, die vanaf de begane grond via de eerste verdieping zicht biedt op de onderzijde van het schuine dakvlak. Grenzend aan deze vide is op beide verdiepingen de functionele kern opgenomen. Hierin zijn de toiletten, de badkamer en bergruimten ondergebracht.

Op de begane grond liggen aan de voorzijde van de woning de beide werkkamers en aan de achterzijde is de woonkamer gesitueerd. Op de verdieping liggen de slaapkamers, met aan de voorzijde de beide kinderslaapkamers en aan de tuinkant de slaapkamer van de ouders met een eigen badkamer.

Met de voorkeur van de opdrachtgever voor een eenvoudige materialisering is in samenspraak met DP6 een verfijnde detaillering ontstaan die de aandacht juist afleidt van het detail, om zo de grote lijnen van het ontwerp te onderstrepen.

Deze afwezigheid van materiaal vinden we in de gevel terug in grote en kleine elementen. Zo springt de afwezigheid van de dakgoot onmiddellijk in het oog. Op zich een praktische ingreep, maar met een groot effect. Het beeldmerk van de villa, het opvallend glimmende dakvlak, blijft volkomen soeverein.

Subtieler is de minimale materiaalinzet ook terug te vinden in de detaillering van de buitenkozijnen. De profielen van de vurenhouten kozijnen zijn niet zichtbaar, doordat ze exact de breedte hebben van het vurenhouten portaal waartegen ze gemonteerd zijn. In het interieur vallen de kozijnen samen met de kolom en aan de buitenzijde worden ze afgedekt met Louro Preto houten deklijsten.

De opdrachtgever heeft tijdens de uitvoering de hoofdaanneming voor zijn rekening genomen. Alle onderaannemers werden door hem gecontracteerd en hij coördineerde en controleerde de bouwwerkzaamheden. Een betere kwaliteitscontrole tijdens de bouw, deskundig én betrokken, lijkt bij een ontwerp met bijzondere detailleringen onmogelijk.

Projectdata:
Opdrachtgever:
Fam. Schipper-De Leeuw
Ontwerp:
DP6 Architectuurstudio [meer]
Architect:
Robert Alewijnse, Chris de Weijer, Richelle de Jong & Raquel Oliveira
Adviseur constructie:
Peters & Van Leeuwen, Gouda
Adviseur bouwfysica:
Epos EP advies, Delft
Jaar van realisatie:
2007
Fotograaf:
Christian Richters
Tekst:
Jos Lafeber

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met DP6 architectuurstudio bv

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van DP6 architectuurstudio bv

DP6 architectuurstudio bv
DP6 architectuurstudio bv
DP6 architectuurstudio bv
DP6 architectuurstudio bv
DP6 architectuurstudio bv
DP6 architectuurstudio bv
DP6 architectuurstudio bv
DP6 architectuurstudio bv
DP6 architectuurstudio bv
DP6 architectuurstudio bv
DP6 architectuurstudio bv
DP6 architectuurstudio bv
DP6 architectuurstudio bv
DP6 architectuurstudio bv
DP6 architectuurstudio bv
DP6 architectuurstudio bv
DP6 architectuurstudio bv
DP6 architectuurstudio bv
DP6 architectuurstudio bv
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan