Medische Faculteit

8 september 2008
Het UMC Terrein Groningen: Tussen een neoklassiek monument en jaren ’60 hoogbouw, pal naast een introvert ontwerp van UNStudio, spant zich het gebouw voor bewegingswetenschappen. Enerzijds reikend naar het nieuw te vormen universiteitsplein, anderzijds de stad begroetend met open vizier.

Het UMC Groningen ligt op de rand van de oude grachtengordel. Daarmee zijn de uitbreidingsmogelijkheden beperkt tot een efficiënter gebruik van het huidige oppervlak. Verder heeft alle nieuwbouw heel direct te maken met het al bestaande en met het aanzicht van de binnenstad.

Orthopedie en bewegingswetenschappen vroegen een beeldbepalend onderkomen voor hun practica en medewerkerskamers, een enorme collegezaal (450 studenten), en niet te vergeten plaats voor 1300 fietsen. Dit alles binnen de grenzen van een aan drie zijden ingeklemde kavel.

De fietsen verdwenen geheel, de collegezaal ging gedeeltelijk ondergronds. Twee aangrenzende panden werden in het ontwerp geïntegreerd als zijwand. En daartussen ontwikkelen zich in een vloeiende beweging de drie verdiepingen voor onderwijs en onderzoek. Een skelet omhuld door een gouden huid, in vorm gehouden door een met scheepvaarttechnieken ontwikkelde staalconstructie.

Een gouden huid Als kern verreist het betonskelet. Een doelgerichte zelfdragende constructie van vloeren en zuilen. Hieraan verbinden zich de stalen spieren. Daarover spant de glanzende gouden huid die zich rond het gebouw beweegt.

De golvende omhulling wendt en keert zich. Begint als entreewand, buigt zich tot overkappend plafond, wordt weer wand, keert zich tot dak en buigt zich weer tot wand. Een opvallend open gezicht tonend naar de stad.

Door een glazen draaideur betreden we een groot donkergrijs betegeld atrium waar de zijwanden deels gevormd worden door de buitenwanden van de bestaande bebouwing. Rechtdoor een kunstzinnige betonwand als hoogste punt van een immense, verzonken collegezaal (450 plaatsen).

Vanuit het atrium voert een stalen, donker betegelde trap met glazen leuning naar de drie etages, die aan alle instituutsruimten van orthopedie onderdak bieden. Op de bovenste verdieping snijdt een glazen dak de huid open. Brengt licht tot in het hart van het atrium en vormt een patio.

De in beweging gestolde aluminiumhuid van het gebouw vereiste een bijzondere draagconstructie. Dergelijke buigingen in meerdere richtingen komen vaker voor in de vliegtuig- en scheepsbouw. RAU ging dan ook te rade bij een scheepsbouwer. Deze bijzondere constructie kon echter lichter worden uitgevoerd dan voor schepen noodzakelijk. Een deel van de schil is ook van binnen goed te zien, waar buiten- en binnenwanden samenvallen in het gevouwen metaal.

De buitenwand van de collegezaal werd in nauwe samenwerking, en vanaf het prille begin van het bouwproces, met Baukje Trenning uitgevoerd als kunstwerk. Chromosoomtechnologie gevisualiseerd in reliëfs. De collegezaal daalt af naar een enorme witte projectiewand. Vloer en stoelen lopen in elkaar over en zijn allemaal rood gespoten. Een afwerking overgenomen uit de auto-industrie en een herhaling van het thema van de ‘huid’behandeling.

Projectteam:
Dhr. T. Rau
Projectmanagement:
Rug VGI, Groningen
Adviseur installatie:
ABT-I, Velp
Adviseur constructie:
ABT-I, Velp
Adviseur akoestiek/bouwfysica:
Dgmr, Drachten
Aannemer bouwkundig:
Heijmans, Assen
Aannemer w/e:
Unica, Groningen
Betonkunstwerk:
Atelier Baukje Trenning , A’dam
Bouwkosten:
€ 8.527.000,-
Realisatie:
2008

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met RAU architects

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van RAU architects

Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan