Eindhoven Strijp 2012
Eindhoven Strijp 2012
Eindhoven Strijp 2012
Eindhoven Strijp 2012
Eindhoven Strijp 2012
Eindhoven Strijp 2012
CS38 Flat 3D detail
CF77 SL Flat bottom 3D meeting section detail
Eindhoven Strijp 2012
Eindhoven Strijp 2012
Eindhoven Strijp 2012
Eindhoven Strijp 2012
Eindhoven Strijp 2012
Eindhoven Strijp 2012
CS38 Flat 3D detail
CF77 SL Flat bottom 3D meeting section detail

Authentieke aanzien terug met slanke aluminium kozijnen

1 november 2013
Momenteel is men volop bezig met de herbestemming van twee gebouwen op Strijp-S, een voormalig fabrieksterrein van Philips Eindhoven. De gevels op de verdiepingen worden grotendeels gerestaureerd maar wel met enige eigentijdse aanpassingen. Zo worden de aluminium kozijnen uit de jaren ’80 met grote profielen en getint glas vervangen door moderne aluminium uitvoeringen. Daarbij het slanke aanzien terugbrengen was één van de belangrijkste voorwaarden. Reynaers kan met zijn specifieke profielsystemen hieraan voldoen, zo bleek ook uit eerdere, succesvolle toepassingen.

Strijp-S in het hart van Eindhoven is een gebied dat wordt getransformeerd van een afgesloten industriële enclave naar een nieuwe wijk. Toen Philips daar een aantal jaren gelden vertrok, kwam het complex vrij als te bebouwen gebied. Het stedenbouwkundig adviesbureau West 8 heeft allereerst een masterplan ontwikkeld voor het gebied. De zogenaamd ‘hoge rug’ van vier meerlaagse voormalige Philipsfabrieken vormt de ruggengraat van het nieuwe stadsdeel. De herstructurering en restauratie van twee van de rijksmonumenten, gebouw Gerard (SAN) en gebouw Anton (SBP), is op dit moment volop in uitvoering. De combinatie van wonen, werken en recreëren in een hoge dichtheid met elkaar moeten van de wijk ook een bruisende maken.

Gebouw Gerard
“Gebouw SAN, zoals de oorspronkelijke aanduiding luidt, is in 1928 ontworpen als een apparatenfabriek”, begint architect Bettina Sättele haar uitleg. “Vanaf begin jaren 80 is het omgevormd tot een kantoorgebouw voor Philips. Nadat besloten was het gebouw een herbestemming te geven heeft Jo Coenen & Co Architecten Maastricht op verzoek van woningstichting Trudo een ontwerp gemaakt voor de transformatie van het gebouw met woonlofts op de verdiepingen, kantoren op de eerste verdieping in de zones die niet geschikt zijn voor wonen en commerciële ruimten op de begane grond. Ik was toen projectarchitect en doe nu via Coenen Sättele Architecten de esthetische begeleiding van het project. Uitgangspunt voor de integratie van nieuwe functies in SAN/Gerard en voor het ontwerp is het stedenbouwkundig plan en de hierin geformuleerde vertrekpunten voor de omgang met de monumenten.”

Bij de transformatie van het gebouw zijn de hoofddraagstructuur en alle karakteristieke elementen uit het ontwerp van 1928 behouden of teruggebracht. Zo zijn alle zwaar gedimensioneerde aluminium kozijnen uit de jaren ’80 vervangen door hedendaagse slanke aluminium gevelelementen. Wel zijn in de noordgevel de stalen kozijnen, die een hoge monumentale waarde hebben, behouden. Alle ingrepen zijn bewust subtiel en in nauw overleg met de RCE (Rijksdienst voor het cultureel erfgoed) genomen.

“Door de introductie van lucht en licht is het gebouw geschikt gemaakt voor de nieuwe, hedendaagse functies”, gaat Sättele verder. “Dat is ondermeer gebeurd door aan de noordzijde van de nieuwe ontsluitingszone over de volledige hoogte tussen niveau twee en zes vides aan te brengen. Deze vides laten het daglicht via grote, glazen openingen in het dak tot diep in het gebouw dringen. Door de oriëntatie op het noorden heeft het daglicht aan deze zijde voornamelijk een koele lichtkleur. Patio’s en vides over twee verdiepingen aan de zuidgevel, tussen niveau twee en vijf, brengen warm zonlicht tot diep in het gebouw. Deze voorzieningen zijn ook als buitenruimten te situeren, waarbij de patio zelf als zodanig fungeert. Naast het binnenbrengen van licht en lucht in het gebouw doen de vides en patio’s (als buitenruimte) ook dienst als zichtrelaties om zo levendigheid en interactie tussen de verschillende bewoners, gebruikers en functies te bevorderen.”

Een van aspecten waar men bij het nieuwe ontwerp voor gesteld werd, was het oorspronkelijke gevelbeeld met slanke kozijnaanzichten zo goed mogelijk in stand te houden. Sättele: “In architectonisch esthetische zin hebben we gezocht naar een subtiele detaillering, die aansluit bij de achtergrond van het oorspronkelijke ontwerp en tegelijk de mogelijkheid biedt hedendaagse architectonische ingrepen zichtbaar te maken. Dat is in eerste instantie aangepakt door een intensieve analyse te maken van het monument en van oude tekeningen en gegevens die over het gebouw en zijn functie ter beschikking stonden. En vervolgens door een nauwe samenwerking met opdrachtgever, adviseurs en aannemer, de rijksdienst voor cultureel erfgoed en de verantwoordelijke van de gemeente Eindhoven en de uitkomst terug te koppelen naar de toekomstige gebruikers.”

“Er is uiteindelijk voor profielen van Reynaers gekozen op basis van goede ervaringen met De Lichttoren in Eindhoven, ook een voormalig gebouw van Philips en een rijksmonument. De transformatie hiervan was de referentie, hier zijn de profielen eerder toegepast. De CS 38 en CF 77 profielseries zijn juist voor de toepassing in monumenten ontwikkeld, gebaseerd op de historische stalen profielen, die een zeer slanke profilering kenden.”

Gebouw Anton
Ook gebouw Anton, oorspronkelijk aangeduid als SBP, stamt uit eind jaren twintig van de vorige eeuw en was een apparatenfabriek. Dit gebouw met zeven verdiepingen wordt naar een ontwerp van diederendirrix architecten herbestemd met 130 appartementen; op de begane grond komen winkels, horeca en eenheden met publieke functies. Het wordt evenmin gestript tot op het casco, maar er vinden wel meer ingrijpende aanpassingen plaats. “Op de begane grond komt een onderdoorgang, waarin onder andere de nieuwe entrees tot het gebouw liggen”, legt Joost Roefs van het architectenbureau uit. “Binnen in het gebouw zijn ellipsvormige vides bedacht met diagonaal lopende trappen, die de verschillende niveaus met elkaar verbinden. Daardoor wordt een informele sfeer geschapen, waarin bewoners, werknemers en bezoekers elkaar op bijzondere plekken kunnen ontmoeten.”

“Voor wat betreft de gevelelementen is het niet zo dat alle bestaande kozijnen vervangen zijn”, gaat hij verder. “In de noordgevel blijven op de begane grond en de bovenste bouwlaag na alle originele stalen kozijnen zitten. Deze kozijnen worden hersteld en opnieuw behandeld. Er komt wel isolerende beglazing in en nieuwe, grotere draaiende delen gemaakt van ‘herwonnen’ stalen profielen. Het probleem met de koudebruggen is niet op te lossen, vandaar dat er onder de puien radiatoren geplaatst worden. Op de begane grond en de zevende verdieping zijn wel nieuwe aluminium kozijnen geplaatst van het slanke CS 38 profiel van Reynaers. Deze keuze komt voort uit de goede ervaringen die woningstichting Trudo heeft opgedaan met deze profielserie bij de restauratie van De Lichttoren. Op sommige plaatsen is de betonnen borstwering weggezaagd om deuren in het kozijn te kunnen opnemen.”

In de zuidgevel zijn alle stalen kozijnen eruit gehaald en vervangen door slanke, thermisch onderbroken aluminium profielen. Binnen de nieuwe gevelelementen zijn de vastglas delen aan de zijkanten gecombineerd met vouwpuien in het middendeel. Ook voor deze te openen onderdelen is gebruik gemaakt van slanke Reynaers profielen, namelijk de CF 77 serie.

Roefs: “In het midden van beide kopgevels was gebouw Anton met een luchtbrug per verdieping verbonden met gebouw Gerard aan de ene zijde en het veemgebouw aan de andere zijde. De brug naar het veemgebouw is gesloopt, maar die naar Gerard is als ornament gehandhaafd. Ter plaatse van de bruggen zijn de oude stalen kozijnen verwijderd en vervangen door een verticale vliesgevelconstructie met grote glasplaten. In de kopgevels bevinden zich verder nog een aantal kleine raampjes en wat grotere. De kleine stalen raampjes zijn blijven zitten en opgeknapt; de grotere zijn vervangen door slanke aluminium kozijnen, opnieuw van de CS 38 serie.”

In totaal zijn er ongeveer 190 nieuwe aluminium kozijnen geplaatst in diverse samenstellingen en afmetingen. De kozijnindeling met roeden en stijlen is in de meeste gevallen gelijk gehouden aan de indeling zoals die bij De Witte Dame is toegepast. Op de begane grond zijn overwegend vliesgevelconstructie geplaatst om de winkels en horeca een zo groot mogelijke transparantie te geven.

Nog enkele maanden
Voor zowel gebouw Anton als gebouw Gerard hebben de architecten in 2009 een ontwerp gemaakt. Ook de start van de uitvoering in juni/juli 2011 ligt vrijwel gelijktijdig. De eerste lofts van gebouw Gerard op de bovenste verdieping moeten voor het eind van het jaar opgeleverd worden en in de weken/maanden daaropvolgend de andere verdiepingen. De oplevering van de eerste lofts van gebouw Anton op de bovenste verdieping vindt begin volgend jaar plaats. De verwachting is dat in mei 2013 het volledige gebouw opgeleverd wordt. Voor gebouw Gerard zal dat wellicht een maandje eerder zijn.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Reynaers B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan