Gesprek met Odette Ex over de terugkeer naar kantoor (en onszelf)

30 september
Duurzaamheid gaat eigenlijk over hoe we in het leven staan, stelt Odette Ex, interieurarchitect en oprichter van Ex Interiors. En het doorbreken van de vaste patronen is niet eenvoudig, geeft ze toe. Om tot werkelijk circulaire (interieur)ontwerpen te komen, moeten we onze ego’s loslaten en een andere schoonheid omarmen: een schoonheid die niet gebaseerd is op het perfecte, maar op het onaffe; niet op de mode, maar op het tijdloze; niet op bekleding maar op echte materialen.

https://www.buzzsprout.com/297197/9282203

Als mens weer heel worden. Tijdens het gesprek herhaalt Odette Ex dat een paar keer. Alleen als je als mens innerlijk in balans bent, kun je werkelijk duurzaam leven (en ook ontwerpen), stelt ze. En het verplichte thuiswerken tijdens de coronacrisis heeft veel mensen meer in balans gebracht, denkt ze: meer autonomie in het werk, een betere werk-privé balans; ook werden we geraakt door de natuur dichtbij huis. Buiten de vele lastige en vervelende kanten van de coronacrisis heeft het zo ook positieve kanten gehad.

Nu de coronacrisis een nieuwe fase ingaat, willen we met z’n allen weer meer naar kantoor. We hebben die ontmoetingen en sociale cohesie als mens ook nodig, geeft Ex aan, maar het werken op kantoor zal wel blijvend een ander karakter krijgen, een proces dat natuurlijk al langer aan de gang is. Want werken zal steeds vaker een mix zijn van deels thuis werken en deels op kantoor werken. Op kantoor komt de nadruk daardoor nog meer te liggen op de ontmoeting, op het samen aan projecten werken – hoewel er ook ruimtes nodig zijn om te kunnen videobellen of om geconcentreerd te kunnen werken.

Wat betreft de materialisering van interieurs, of dat nu een kantoorinterieur is of iets heel anders, is het volgens Ex ondertussen mogelijk om deze 100% circulair te maken. Maar dat vraagt wel wat van de interieurarchitecten, de opdrachtgever en de gebruikers. We moeten om te beginnen onze ego's loslaten. En er moet een andere schoonheid omarmt worden, benadrukt ze: een schoonheid die niet gebaseerd is op het perfecte, maar op het onaffe; niet op de mode, maar op het tijdloze; niet op bekleding maar op echte materialen.

Het interieur van de Triodos Bank komt daar dichtbij in de buurt, vindt ze, en ze hoopt dat de kwetsbare materialen, zoals de juten wandbekleding die kan indeuken of de betonnen vloer die kan barsten, het interieur in de tijd een doorleefd karakter geeft, dat de tijd er zichtbaar in wordt, zoals dat bij ons mensen ook het geval is.

Hoewel Ex het cruciaal vindt dat (interieur)architecten exact weten met wat voor materialen ze werken, vindt ze niet dat circulair bouwen alleen met biobased materialen zou kunnen. Bijvoorbeeld aluminium en staal zijn, op de juiste wijze toegepast, namelijk heel goed herbruikbaar. In die context is het ontwerp dat Ex Interiors voor technologiebedrijf Nedap gemaakt heeft ook interessant. De wanden daar zijn afwisselend bekleed met glanzende, golvende en matte aluminium panelen. In combinatie met de vele planten in het interieur levert dat een soort kunstmatige natuurlijkheid op die Ex bijzonder passend vindt bij een dergelijk hoogtechnologisch bedrijf. Ook een high-tech interieur kan een bijzonder prettige werkomgeving bieden en zeer circulair zijn, benadrukt ze.

Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door AGC.

Beschikbaarheid

Beluister je de podcast via Apple Podcasts? Laat ons daar in de comments dan weten wat je ervan vindt: dat helpt ons om daar beter gevonden te worden!

Is de podcast via jouw favoriete app daarvoor nog niet te beluisteren? Laat ons dan via redactie@architectenweb.nl weten welke app je gebruikt, dan proberen we ‘m ook daarop beschikbaar te maken.

Sponsors

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door:
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan