Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Iwan Baan
Copyright: Iwan Baan
Copyright: Iwan Baan
Copyright: Iwan Baan
Copyright: Iwan Baan
Copyright: Iwan Baan
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Iwan Baan
Copyright: Iwan Baan
Copyright: Iwan Baan
Copyright: Iwan Baan
Copyright: Iwan Baan
Copyright: Iwan Baan

De Kunstwerf

29 mei 2023
De Kunstwerf is het onderkomen van vier verschillende dans- en theatergezelschappen, gelegen in een voormalig industriegebied, net buiten het historische centrum van Groningen. Het gebouw bevat een verzameling van repetitieruimtes, kleedkamers en kantoren voor elk gezelschap. De nieuwbouw vormt samen met de omliggende monumenten een serie aan elkaar geschakelde binnentuinen. Deze hortus conclusus is met poorten en arcades verbonden aan het stedelijke weefsel van Groningen, de plek waar theater en stad elkaar ontmoeten.

Functionele kwaliteit, gebruikswaarde
Ieder gezelschap wilde een eigen entree, ontvangstruimte, oefenruimte, kleedkamers en kantoor. In het programma ontbrak de ruimte voor ontmoeting tussen de gezelschappen onderling en met de inwoners van de stad. Er was geen hoofdzaal waar de acteur zichtbaar kan worden voor zijn publiek. Er was geen ‘ontmoetingspunt’. Zichtbaar zijn in de publieke ruimte is voor een danser of acteur van wezenlijk belang. In het plan voor de Kunstwerf staat niet de theaterzaal, maar de publieke sfeer centraal. Door het ontbreken van een hoofdpodium hebben we het gebouw gefragmenteerd en de ruimte aan de “achterkant” van het gebouw is zo groot als mogelijk gemaakt. Deze Hortus Conclusus wordt op verschillende manieren met de openbare ruimte verbonden, en wordt daardoor het ontmoetingspunt. Ieder gezelschap wilde een eigen entree aan de straat en logistiek toegankelijke zalen voor de decorstukken. Door het strategisch plaatsen van een goederen lift en een hijs balk met balkon hebben we de zalen kunnen stapelen.

Architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit, belevingswaarde
Het gebouw komt voort uit de fascinatie voor de historische gelaagdheid van de plek en is nauwkeurig stedenbouwkundig ingepast. In ruimtelijke verschijning en de architectonische detaillering reageert het gebouw op de directe context. Het neemt een bepaalde positie in, maar gaat ook een dialoog aan met de stedenbouwkundige en architectonische directe context, waardoor het wordt opgenomen in de historische omgeving. In de oorspronkelijke uitvraag werd gevraagd om een U-vormig gebouw dat een aantal monumentale arbeiderswoningen inklemde, met een besloten hof. De monumentale Villa B die aanwezig is op het perceel, zou hierdoor tegen de nieuwbouw aan komen te staan. Villa B is een prachtig monument, dat een beter positie in het plan verdient. Door het fragmenteren van het gebouw krijgt Villa B een centrale positie, En worden de woningen onderdeel van het plan. Door de binnentuin open te breken voegt de kunstwerf ook een stukje hoogwaardige kwaliteit toe aan de publieke ruimte van de Groningse binnenstad.

Bijdrage aan duurzame ontwikkeling, toekomstwaarde
Het gebouw is aardbeving bestendig uitgevoerd. Het gebouw is aangesloten op WKO punt (warmte-koude- opslag) van Warmte stad. En heeft geen gas aansluiting. Op alle dakvlakken, ook op het dak van het bestaande monument Villa B, zijn zonnepanelen geplaatst. De gevel van het gebouw is extreem luchtdicht uitgevoerd. Dit voorkomt om lucht infiltratie en warmteverlies. Het gebouw heeft daarmee een hoge qv10 waarde behaald. Het gebouw heeft een Climotion ventilatiesysteem. Dit ventilatiesysteem zorgt voor een geringe luchtstromen waardoor een aangenaam klimaat ontstaat voor de gebruikers. Het ventilatiesysteem laat een grote flexibiliteit toe in verband met het wisselende gebruik van de verschillende ruimtes. Tevens hebben we een warmte terug win systeem toegepast waardoor er weinig warmte verloren gaat.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Studio Donna van Milligen Bielke

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan