Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Tectonics Making Means op TU Eindhoven

21 februari 2007, 13:43
Op het congres Tectonics Making Means (10, 11 en 12 december 2007, TU Eindhoven) vormt tektoniek het onderwerp. Vanuit verschillende invalshoeken zal over het thema worden gesproken en gediscussieerd. De faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven nodigt iedereen uit om een abstract (samenvatting van een voorgenomen lezing) van circa 400 woorden in te sturen.

De tektoniek beschrijft het symfonische spel van materiaal, structuur en ruimtelijke beleving. De manier waarop een gebouw vervaardigd is heeft altijd een groot deel bepaald van haar uiterlijk, stemming en suggereert zelfs mogelijk gebruik. Haar rol in de hedendaagse gebouwde omgeving is echter aan verandering onderhevig.

Moderne bouwtechnische ontwikkelingen, veranderende culturele waarden, milieugerelateerde, economische en globale belangen stellen allemaal hun eigen eisen aan de vormgeving en het gebruik van gebouwen. Deze belangen dagen klassieke concepten van tektonische puurheid of eerlijkheid uit en hebben een onstabiele context van continue ontwikkeling tot gevolg. In deze context opereren architectuur en stedenbouw, fysische aspecten van de gebouwde omgeving, vastgoedbeheer en constructieve innovatie.

Doel
Het belangrijkste doel van dit congres is het verkennen van de relatie tussen de verschillende disciplines in de bouwwereld binnen de context van een evoluerende tektonische cultuur. Behalve het herwaarderen van de rol van het tektonische ontwerp binnen de altijd veranderende context van de technologie en de cultuur, wil dit congres ook de manier belichten waarop ontwerpers vanuit verschillende disciplines samenwerken binnen de bouwkunde, om uiteindelijk tot een tektonisch concept te komen.

Er wordt ingezet op het verbreden van het debat door specifiek inzendingen te vragen over samenwerking tussen ontwerpers, ingenieurs, stedenbouwkundigen, overheid en productontwikkelaars. Dergelijke samenwerkingsverbanden hebben een aantal van de meest succesvolle gebouwen tot gevolg gehad door een verlichte samenkomst van de visie van de ontwikkelaar, het talent van de ontwerpers, de technische kennis van de ingenieurs en het open staan van alle betrokkenen voor het experiment.

Het congres appelleert aan de relatie tussen het maken en ontwikkelen van gebouwen, dat wil zeggen, tussen tektoniek en imago. Daarnaast wordt het tektonische potentieel van architectonisch productontwikkeling en ontwerp op het gebied van comfort, duurzaamheid en aanpasbaarheid verkend.

Verder wordt geprobeerd om de veranderingen in interieur-, architectonische-, stedenbouwkundige- en landschapsontwerpen te monitoren, terwijl deze verschuiven van een objectgebonden oriëntatie naar een meer integrale benadering, door onderwerpen als de choreografie van de ruimte, morfologie, gedrag, proces, stemming en sfeer.

Tot slot onderzoekt het congres het tektonische potentieel van nieuwe ontwikkelingen in de techniek.

Congresthema’s
• Tektoniek, de poëzie van de technologie. • Virtuele tektoniek, digitale technologie. • Tektonische strategieën in ecologisch en duurzaam ontwerp. • Kinetische tektoniek, beweging en aanpasbaarheid. • Verluierde tektoniek en camouflage • Tektoniek, globalisatie en lokalisering. • Tektoniek als metafoor • Tektoniek en filosofie: ‘architektoniek’. • Tektoniek, imago en ‘branding’. • Tektoniek binnen de stedebouw.

Details
• Het congres duurt 3 dragen. • De termijnvoor het inzenden van abstracts sluitop 15 mei 2007. • Abstracts en de volledige papers worden ‘peer reviewed’. • Volledige papers, goedgekeurd door het wetenschappelijk comité, zullen na het congres gepubliceerd worden. • Om studenten volledig te betrekken bij het congres, zal er een internationale ontwerpwedstrijd georganiseerd worden in april. • Keynote-sprekers zullen verzocht worden mee te werken aan een studentenworkshop. • Een aantal studentenprojecten in het eerste semester van het volgende collegejaar zullen tektoniek als hoofdthema hebben.

Abstracts kunnen vanaf 1 maart worden ingezonden via www.tectonics2007.com. Daar is tevens meer informatie te vinden over het congres.

Bron: TU Eindhoven

Trefwoorden

context

Andere nieuwsberichten

Museum Het Schip organiseert conferentie en tentoonstelling over tuinsteden

Vandaag, 15:36

Stedenbouwkundig raamwerk voor De Nieuwe Kern vastgesteld

Vandaag, 13:24

Minitopia ontwikkelt nieuwe locatie in Valkenswaard

Vandaag, 09:50

Casa tamariu ligt als een monoliet in het Spaanse kustlandschap

Gisteren, 15:34

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

Vandaag, 14:49

CBS: minder natuur en bos in Nederland, meer plekken bebouwd

Vandaag, 10:43

Derde editie Stadsbouwprijs Amersfoort van start

Vandaag, 09:17

Installateurs zien geen stagnatie in de verkoop van warmtepompen

Gisteren, 15:22

Bouwbedrijf BAM verkoopt meer woningen dankzij particulieren

Gisteren, 12:02

Dura Prijs 2024 in het teken van luwte in de stad

Gisteren, 09:30
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan