Fotografenexpositie in Architectuurpaviljoen Bouwbeurs

30 januari 2007, 13:58
De Dutch Architectural Photographers (DAPh), een collectief van gespecialiseerde architectuurfotografen, vroeg negen architecten en een architectuurcriticus of zij een project wilden voordragen dat in hun visie kenmerkend is voor het ‘nieuwe bouwen’. DAPh fotografeerde deze projecten vervolgens en verpakte ze in een mooie foto-expositie, die tijdens de Internationale Bouwbeurs deel uitmaakt van het Architectenweb Architectuurpaviljoen. Op Architectenweb alvast een voorproefje van de tien projecten die zijn voorgedragen.

De Keuze van.....

Piet Kemp
Piet Kemp van Kemp en Kootwijk Architectenbureau heeft gekozen voor een woonhuis in Blaricum. Het gaat om een grotendeels nieuw pand, dat verrezen is op de oude fundamenten en dat, in de woorden van Piet Kemp, ‘geen littekens’ mag vertonen. Bijzonder is onder meer de constructie van de kap. Het is een variant van een rieten dak, uitgevoerd in zink. Zo smelt het gebouw samen met de omgeving, zonder aan eigenheid in te boeten.

Cees Dam
Cees Dam, van Dam en Partners Architecten heeft het Stadhuis van Almere voorgedragen. De eerste fase van dit project is voltooid in 1986. Het is een gebouw met twee gezichten. Aan de zijde van het Stadhuisplein is het vrij ongenaakbaar, met twee hoge gevels in een klassieke indeling. Aan de andere zijde is het gebouw heel open, met terugwijkende terrassen. In 2004 is het pand uitgebreid met 13.700 m² door boven op de oorspronkelijk twee verdiepingen tellende diagonaal een nieuwe kantoortoren van tien verdiepingen te bouwen, en aan de achterzijde een geheel nieuwe, transparante, boogvormige vleugel te maken waarin onder andere ook de trouwzaal is opgenomen.

René van Zuuk
Eveneens in Almere ligt ‘Blok 16’, naar ontwerp van René van Zuuk Architecten. Het is zowel in vorm als in functie een heel ander project dan het Stadhuis. Blok 16 wordt ook wel ‘The Wave’ genoemd en ligt niet toevallig aan het Weerwater. Het is een appartementencomplex dat bestaat uit een betonnen draagconstructie met hele opvallende zinken gevels die het gebouw zijn karakteristieke golfvormige uiterlijk geven.

Felix Claus
Felix Claus van Claus en Kaan Architecten heeft gekozen voor een Gereformeerde Kerk in Rijssenhout. Deze kerk is gebouwd ter vervanging van een oud kerkgebouw dat moest wijken voor de uitbreiding van Schiphol. Het is een volledig nieuw gebouw dat zowel modernistisch, als in zijn abstractie heel tijdloos is. De kerk voegt zich in de aangrenzende lintbebouwing, maar onderscheidt zich onmiskenbaar van de omliggende woon- en bedrijfsgebouwen door de verticaliteit van de toren.

Eerde Schippers
De keuze van Eerde Schippers van INBO is gevallen op het ook door hem ontworpen Museum Belvédère in Oranjewoud, Friesland. Het is een prachtig geslaagd voorbeeld van de integratie van architectuur en landschapsarchitectuur. Oranjewoud is een buitenplaats uit de 17e eeuw en de tuin heeft een klassiek landschapsontwerp. Onderdeel hiervan is de Wijde Wijk, een centrale waterpartij. Het museum lijkt dit bijna zwevend te overbruggen. De eenvoudige rechthoekige vorm sluit, volgens INBO, aan op het doelmatige en rationele karakter van het landschap. De jury van de BNA verkiezing was het met hen eens en koos het tot ‘Gebouw van het Jaar 2006’.

Frank Vijftigschild
Frank Vijftigschild van Maas Architecten heeft gekozen voor een woonhuis in Laren. Ook dit is een project dat de tradities in dit specifieke gebied respecteert. Op de plaats van een voormalige boerderij is een geheel nieuw woonhuis gebouwd. Hierbij is uitgegaan van het grondplan van de klassieke Gelderse T-boerderij.

Joost Glissenaar
Door Joost Glissenaar van BAR architects is een brugwachterhuis in Middelburg genomineerd. Het is een gebouw dat zijn opmerkelijke gesloten vormgeving onder meer ontleent aan het feit dat het slechts 6 keer per jaar gebruikt wordt. Door het uitgekiende ontwerp wordt een hinderlijk technocratisch object veranderd in een opmerkelijk herkenningspunt in het Kanaal van Walcheren. Met dit project heeft BAR de AM NAi Prijs 2006 in de wacht gesleept.

Een tweetal architecten heeft de moed gehad om over de eigen schutting heen te kijken en een project van een collega te nomineren.

Evelyne Merkx
Zo koos Evelyne Merkx voor de aanbouw van het Anne Frank Huis van Benthem Crouwel Architecten. Dit gebouw herbergt het museum en twintig éénpersoons wooneenheden en is gelegen naast het Anne Frank Huis zelf. Het is een modern gebouw dat op hele subtiele wijze magnifiek opgaat in de historische omgeving.

Jan Benthem
Jan Benthem van Benthem Crouwel Architecten koos op zijn beurt voor een project van Ben van Berkel van UN Studio: het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart. Het is een gebouw met een dubbele spiraalvorm waarin op zeer esthetische wijze de grenzen van de architectonische mogelijkheden worden opgezocht. Het is een gebouw dat, in de woorden van UN Studio: “..is celebrating a legendary car.”

Architectuurcriticus Hans Ibeling
Architectuurcriticus Hans Ibeling heeft tenslotte gekozen voor de geluidswal van ONL langs de A2. Deze futuristische constructie herbergt tevens de showroom van autobedrijf Hessing, dat ‘De Cockpit’ wordt genoemd. Het is een gebouw dat met zijn gestroomlijnde vorm refereert aan de eindeloze stroom van snel voorbijrazende auto’s waaraan het zijn bestaansrecht ontleent. ONL heeft zijn krachten gebundeld met Meijers Staalbouw BV. Dankzij deze synergie konden alle staalelementen direct vanaf het computerontwerp in productie genomen worden, waardoor een dergelijk complex ontwerp binnen budget gebouwd kon worden. In 2006 won het de Staalprijs in de categorie Utiliteitsbouw en de Nederlandse Designprijs in de categorie ‘Ontwerp voor de Openbare Ruimte’.

Trefwoorden

architectenweb

Andere nieuwsberichten

Gent krijgt grootschalig complex voor meer dan 500 studenten

4 uur geleden

Groningen als 'voorbeeldige stad' in expositie door De Zwarte Hond

4 uur geleden

What If Lab resulteert in ideeën over hergebruik windturbine-onderdelen

Vandaag, 13:21

Poppenhuizen voor kinderen met energiestofwisselingsziekte worden geveild

Vandaag, 10:46

Massaclaim van drie miljard tegen Staat om Schiphol in de maak

Vandaag, 14:10

Private huursector gegroeid, met name dankzij nieuwe woningen

Vandaag, 11:42

Schoenenkwartier Waalwijk organiseert architectuurrondleidingen

Vandaag, 09:32

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

26 april, 2:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

26 april, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

26 april, 9:00
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan