Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Toekomst stad centraal tijdens Biënnale Rotterdam

26 januari 2007, 11:42
Wat is de toekomst van onze steden en welke rol kunnen architecten en stedenbouwkundigen daarin spelen? De toekomst van de stad wordt bepaald door verschillende krachten; politiek en economie, maar bijvoorbeeld ook migratie en toerisme. Deze krachten staan centraal tijdens de derde Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR).

De derde IABR gaat op 24 mei 2007 van start en heeft de titel POWER – Producing the Contemporary City gekregen. In de Kunsthal Rotterdam gunnen twee grote tentoonstellingen, ‘Visionary Power’ en ‘de Nieuwe Nederlandse Stad´ de bezoekers een blik op de toekomst. Curator van de biënnale is dit keer het in Rotterdam gevestigde Berlage Instituut, het internationaal gerenommeerde postdoctorale onderwijsinstituut voor architecten en stedenbouwkundigen.

Dit jaar vormt een keerpunt in de geschiedenis. Nooit eerder woonde meer dan de helft van de mensen in de stad en naar verwachting is dat vóór 2050 zelfs tweederde van de wereldbevolking. Over de gehele wereld spelen politieke en economische krachten en machten een rol in de razendsnelle groei van de steden. Maar als gevolg van de snelle globalisering zijn het ook vaak nog minder controleerbare krachten, zoals migratiestromen en toerisme die de ontwikkeling en leefbaarheid van een stad bepalen.

De derde IABR produceert en presenteert een aantal specifieke projecten op mondiaal, nationaal en regionaal niveau om zo een bijdrage te leveren aan het vraagstuk van de toekomst van onze steden.

Mondiaal: Visionary Power
Visionary Power is een internationale zoektocht naar nieuwe visies op de toekomst van de stad. Hiervoor hebben theoretici en architecten eerst de krachten die van invloed zijn op de ontwikkeling van steden in kaart gebracht. Zij concluderen dat representatie, commercie, migratie, toerisme en angst een belangrijke rol spelen. Vervolgens heeft de IABR na een wereldwijde selectieprocedure, vijftien jonge internationale architectenbureaus uitgenodigd één van deze vijf krachten te kiezen en verder uit te werken.

Dit doen zij door middel van een realistisch project in de eigen omgeving, waarbij een strategie wordt ontwikkeld om in positieve zin met de betreffende kracht om te gaan, of de negatieve effecten ervan zoveel mogelijk te verminderen. Visionary Power presenteert projecten die ontwikkeld zijn voor onder andere Rome, Sao Paulo, Pusan, Ceuta, Almaty-Astana en Johannesburg.

Nationaal: de Nieuwe Nederlandse Stad
In Nederland wonen al tientallen jaren meer mensen in de stad dan op het platteland. Krachten die wereldwijd de ontwikkeling van steden beïnvloeden, zijn ook in Nederland voelbaar en daarmee hebben de mondialisering en de bestuurlijke reacties daarop grote invloed op de internationale concurrentiepositie van onze steden. Om onze huidige positie te kunnen behouden, is een schaalvergroting in het denken over onze steden nodig.

De Nieuwe Nederlandse Stad onderzoekt de toekomst van grote stedelijke netwerken in Nederland: Wat betekenen ze voor de bewoners? Wie heeft de regie over deze gebieden? En wat betekent deze schaalvergroting voor architectuur en stedenbouw? Ook wordt de Nederlandse situatie vergeleken met andere stedelijke regio’s zoals het Ruhrgebied of Greater London.

Regionaal: Internationale Masterclass op Rotterdam Zuid
Welke rol speelt architectuur in de representatie van ideeën en idealen? Hoe kan de ambitie die een stad heeft met betrekking tot bijvoorbeeld cultuur en maatschappij tot uiting komen in de indeling van een wijk of de vormgeving van een gebouw? Voorafgaand aan de biënnale organiseren de IABR en het Berlage Instituut, in samenwerking met Columbia University in New York en de TU Delft een internationale masterclass. Architectuurstudenten van over de gehele wereld maken ontwerpen voor een netwerk van culturele en gemeenschapscentra op Rotterdam Zuid. De resultaten van deze masterclass worden tijdens de biënnale gepresenteerd en zullen worden tentoongesteld op Zuid.

Power Lounge
De Power Lounge in de Kunsthal Rotterdam is tijdens de openingsweken het hart van de biënnale; dé centrale ontmoetingsplek. Daarnaast is de Power Lounge een plaats van debat en discussie en biedt de Lounge een platform voor publieke en private partijen die zich betrokken voelen bij de thematiek van deze derde biënnale; de toekomst van onze steden.

De Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam
De IABR is een tweejaarlijks evenement dat kennis en ervaring in de ontwerpende disciplines (architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur) van over de hele wereld in Rotterdam samenbrengt en presenteert aan een groot publiek. Het verbindt architecten, stedenbouwers, theoretici, studenten, ontwikkelaars, beleidsmakers en politici uit binnen- en buitenland.

De IABR onderscheidt zich van andere biënnales omdat de Rotterdamse biënnale niet alleen tentoonstelt, maar ook onderzoekt en daarbij vooral samenwerkt met een jonge generatie architecten.

Bron: IABR

Trefwoorden

lounge kunsthal berlage

Andere nieuwsberichten

Rotterdam Architectuurprijs 2024 naar Grondstoffenstation Afrikaanderplein en Metrostation Strand

Gisteren, 20:00

Eerste Tilburg Architectuurprijs voor transformatie kloostercomplex Oude Dijk

Gisteren, 18:58

Amsterdamse wijk Holendrecht ondergaat grote vernieuwing

Gisteren, 16:35

Doepel Strijkers ontwerpt restaurant en cocktailbar in top Zalmhaventoren

Gisteren, 14:14

Woonbond wil dat Keijzer zich inzet voor lagere huren en meer sociale woningen

Gisteren, 15:21

Recyclingindustrie raakt Nederlands hergebruikt plastic niet kwijt

Gisteren, 12:20

Amsterdam wil verduurzamen erfgoed makkelijker maken

Gisteren, 10:44

Haas en konijn in Utrecht straks beschermd bij slopen en bouwen

13 juni, 10:19

Zuid-Hollandse coalitie na ruzie met De Jonge: eind goed, al goed

13 juni, 9:34

Arcadis: Amsterdam en Rotterdam bovenaan lijst duurzaamste steden

12 juni, 12:17
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan