Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Harderwijk gunt ontwikkeling Waterfront aan consortium Johan Matser/TBI Bouw/Boskalis

6 juli 2006, 9:23
Het gemeentebestuur van Harderwijk heeft het voornemen de ontwikkeling van het toonaangevende deel van het Waterfront te gunnen aan het consortium Johan Matser / TBI Bouw / Boskalis. Dat heeft het gemeentebestuur woensdag 5 juli 2006 bekend gemaakt. Het college beoordeelde de inschrijving van deze combinatie als beste van de zes inzendingen. Alle biedingen waren van hoog niveau. Met deze planfase zijn enkele honderden miljoenen euro’s gemoeid.

De definitieve gunning volgt nadat de gemeente de financiële kaders met Rijk, provincie en eventuele andere subsidiegevers voldoende heeft geborgd. De gemeente denkt hiervoor nog enkele maanden nodig te hebben. In die tussentijd worden met het consortium afspraken gemaakt over de wijze waarop de samenwerking gestalte krijgt en over een aantal evenementen die de start van het proces zullen inluiden. Ook de wijze van communicatie met de burgers en bedrijven in de komende jaren moet worden afgestemd. Er wordt naar gestreefd de overeenkomst met het consortium in de maand november te kunnen voorleggen aan de gemeenteraad.

Met de realisering van dit deel van het Waterfront ondergaat de kustlijn van Harderwijk een ingrijpende verandering. De vroegere Hanze-, vissers- en Zuiderzeestad richt haar gezicht weer naar het water. De Randmeren zijn zowel toeristisch-recreatief als voor de talrijke watergebonden bedrijven van grote betekenis. Juist aan dit ‘blauw’ ontleent Harderwijk, naast haar Veluwse ‘groen’ en cultureel-historische ‘goud’, haar kleur, glans en aantrekkingskracht.

Het te gunnen project omvat onder meer de totale metamorfose plus een aanzienlijke verlenging van de Boulevard, inclusief de aanleg van een nieuwe binnenhaven en een strandeiland, de bouw van drie parkeergarages (1.800 auto’s) en 700 woningen aan en in het water, verplaatsing van de jachthaven (450 ligplaatsen), ruimte voor leisure en een watersportboulevard.

De gunning vormt het sluitstuk van de Europese aanbesteding voor dit plangebied. In eerste instantie hadden veertien consortia ingeschreven. Vorig jaar november selecteerde het gemeentebestuur zes consortia, aan wie gevraagd is een uitgewerkte bieding te doen. Johan Matser/TBI Bouw/Boskalis onderscheidt zich naar het oordeel van burgemeester en wethouders zowel wat betreft de financiële bieding als de geboden kwaliteit.

Metamorfose
De start van de metamorfose rond de Boulevard, het Dolfinarium, de jachthaven en de nieuwe wooneilanden wordt verwacht in 2008. Al eerder worden de veranderingen zichtbaar rond de Lorentzhaven aan het Veluwemeer, waar in 2007 ruim 24 hectare vervangend bedrijventerrein wordt opgespoten. Ook de inrichting, samen met Natuurmonumenten, van het honderd hectare grote natuurgebied De Mheenlanden gaat al eerder van start. In een latere fase (2014) volgt de ontwikkeling van nog eens bijna duizend woningen aan het water, alsmede een groot overloopparkeerterrein.

Het Masterplan Waterfront Harderwijk is ontworpen door het bekende Amsterdamse bureau Soeters Van Eldonk Ponec Architecten. Na acht jaar van intensieve en interactieve voorbereiding ging de Harderwijkse gemeenteraad vorig jaar juni unaniem met de ontwikkeling van het Waterfront akkoord.

Harderwijk ondervindt bij de ontwikkeling van het plan grote steun van de provincie en Rijk, zowel financieel als met kennis en procedures.

De Waterfrontplannen werden oorspronkelijk ontwikkeld om de stroom auto’s van de 3 miljoen bezoekers per jaar buiten de Binnenstad te houden. De gemeente heeft het proces aangegrepen voor de verplaatsing van het verouderde industrieterrein Haven en de herontwikkeling van dit gebied tot een aantrekkelijke woonomgeving aan het water. Daarmee wordt Harderwijk weer echt een stad aan het water.

Bron: johan matser

Trefwoorden

hectare

Andere nieuwsberichten

Zes teams geselecteerd met ontwerpvoorstel voor nieuw MuHKA

Vandaag, 14:40

Haarlems Prins Beatrixplein en omgeving gaan op de schop

Vandaag, 11:34

Winnend ontwerp van VenhoevenCS en Wind Design + Build voor zwembad in Apeldoorn Noord

Gisteren, 15:49

Zeven bureaus geselecteerd voor deelname Next Step Program 2024

Gisteren, 14:42

Aantrekkende verkoop nieuwbouwwoningen geeft Heijmans vertrouwen

Vandaag, 14:31

Vastgoedadviseur: verduurzamen kantoorgebouwen kost miljarden

Vandaag, 12:19

Zuid-Holland komt De Jonge tegemoet in conflict om woningbouw

Gisteren, 13:57

ABN AMRO: aantal nieuwe ouderenwoningen ver achter kabinetsdoel

Gisteren, 09:54

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

3 mei, 2:49

CBS: minder natuur en bos in Nederland, meer plekken bebouwd

3 mei, 10:43
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan