Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Definitief ontwerp stedelijk gepresenteerd

2 februari 2006, 18:25
Het definitief ontwerp voor het nieuwe en gerenoveerde Stedelijk is vandaag gepresenteerd. In 2008 heropent het museum aan het Museumplein in een nieuw gebouw met een nieuwe visie: Het Nieuwe Stedelijk Museum.

Het plan
Met dit resultaat van een jarenlange discussie maakt het ‘Stedelijk’ zich nu gereed voor een spraakmakende toekomst. In het nieuwe gebouw kan het museum voor hedendaagse kunst weer gaan behoren tot de wereldtop en een icoon zijn voor Amsterdam en Nederland. Maar voor het zover is, moet er nog veel gebeuren. Het bestaande gebouw van de architect Weismann aan de Paulus Potterstraat ondergaat een renovatie en aan het Museumplein komt een nieuw gebouw met de ontvangsthal voor het publiek. Het Stedelijk wil gastvrij zijn, de bezoekers verwonderen, verleiden en enthousiasmeren onder het motto: Wie het museum verlaat, is niet meer dezelfde als die er binnenkwam. Het gebouw als zodanig voldoet aan de eisen van vandaag en de nabije toekomst, er is de helft meer ruimte als voorheen en zowel de bezoekers als de kunstwerken krijgen alle zorg die ze verdienen.

In 2004 is vol overtuiging gekozen voor het ontwerp van de hand van Benthem Crouwel Architecten. Dit bureau wist vorm te geven aan de wensen van het Stedelijk Museum in een plan dat het bestaande gebouw respecteert en een eenheid vormt met het nieuwe gebouw. De krachtige ingrepen, zoals de uitgesproken architectuur van de nieuwbouw en de verplaatsing van de hoofdentree naar het Museumplein, illustreren de nieuwe visie van het Stedelijk Museum: toekomstgerichte uitgangspunten waarbij het goede uit het verleden behouden blijft. De gemeente Amsterdam, de opdrachtgever van de nieuwbouw en renovatie, en het Stedelijk Museum wisten zich in hun keuze door velen gesteund. Het oordeel van de jury, die koos uit de vijf gepresenteerde plannen, luidde:

‘Het ontwerp laat zien dat door het radicaal anders aan te pakken een entreepartij aan de kant van het Museumplein wel degelijk mogelijk is. Het brutaal ogende plan biedt de beste stedenbouwkundige oplossing met als verrassend hoogtepunt een piazza voor de nieuwe hoofdingang. Het Stedelijk Museum van Benthem Crouwel is een zelfbewuste, uitnodigende verschijning die het publiek al van veraf nieuwsgierig zal maken. Het Weissman-gebouw is de geschiedenis, de nieuwbouw is de toekomst en samen vormen zij de vloeiende continuïteit van het Stedelijk Museum. Eenheid in tweevoud.’

Nu, een jaar later, verloopt de ontwikkeling van de plannen voorspoedig en wordt uitgegaan van de start van de bouw medio 2006.

De bouw
Vooruitlopend daarop is dit jaar begonnen met onderzoek naar de staat van het Weismanngebouw, door delen van later ingebouwde wanden en vloeren te verwijderen. Voor het eerst sinds de jaren zestig zijn de corridors aan weerszijden van de hoofdtrap in volle hoogte zichtbaar. Vanuit de omloop op de tweede verdieping bieden de ramen van het vroegere balkon weer een blik op de Paulus Potterstraat. Ook het voormalig restaurant en de bibliotheek zijn nu weer één ruimte.

De komende maanden komt in één van de hoekzalen een ‘proefkamer’, om testen uit te voeren met lichtsystemen, vloeren en wanden. Op deze wijze kan het museum exact bepalen hoe de gerestaureerde zalen in het Weismanngebouw eruit komen te zien. Zo zal er gezocht worden naar een nieuwe houten vloer die karakteristieke, maar krakende visgraatparket kan vervangen en is ook de gevelisolatie een belangrijk onderwerp.

In 2008 beschikt het Stedelijk Museum over:

• 8000 m² expositieruimte, de helft meer dan vroeger. • Een riante ontvangsthal met verschillende publieksfuncties: een informatiecentrum met bibliotheek, een nieuw restaurant met terras aan het plein en een boekwinkel. • Goed geoutilleerde voorzieningen voor de restauratie van kunstwerken, de logistieke afhandeling van kunstwerken en andere goederen. • Een nieuw kantoor dat voldoet aan hedendaagse eisen en een prettige plek is om te werken.

Wanneer
Het museum verwacht medio 2008 weer open te gaan. Eind november 2005 is het Definitief Ontwerp goedgekeurd en zijn de verschillende vergunningaanvragen waaronder de bouwaanvraag ingediend. Stadsdeel Oud-Zuid zal deze aanvragen behandelen. Nadat alle benodigde vergunningen zijn verstrekt en de aanbesteding is geweest, start de bouw medio 2006.

SMCS
In het SMCS (Stedelijk Museum Centraal Station) zet het Stedelijk Museum tot de opening in 2008 haar activiteiten voort. Op 16 mei 2004 opende deze tijdelijke vestiging in het voormalig postkantoor aan de Oosterdokskade. Hier kunnen tentoonstellingen worden bezocht en op de donderdagavond in SMCS 11 (elfde verdieping) worden bijzondere bijeenkomsten voor het publiek georganiseerd. Zie voor het programma www.stedelijk.nl.

De nieuwbouw en renovatie van het Stedelijk Museum wordt mogelijk gemaakt door:
• de Gemeente Amsterdam • het Ministerie van OC&W • het Ministerie van Binnenlandse Zaken • diverse externe fondsen

Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam (Projectmanagementbureau)
Bouwmanagement: DHV Bouw en Industrie Architect; Benthem Crouwel Architekten BV bna Adviseur installaties: Huisman en van Muyen BV Adviseur constructie: ARUP BV. Adviseur Bouwfysica: Cauberg Huygen Raadgevende Ingenieurs BV

Totale programma bruto vloeroppervlakte Stedelijk Museum
Stedelijk Museum (Weissmangeb. + nieuwbouw): 25.690 m²
Plein (nieuw voorplein bij het Stedelijk Museum): 2.550 m²

Budget
De totale investeringskosten voor de nieuwbouw en renovatie zijn geraamd op € 61.400.000 (prijspeil dec. 2003). Deze investeringskosten zijn conform het door de Gemeenteraad op 25 november 2004 vastgestelde budget.

Bron: Stedelijk Museum

Trefwoorden

museum

Andere nieuwsberichten

Tiny Houses in de sociale huur als toekomstbestendig ontwikkelmodel

Gisteren, 14:30

Bouw woongebouw van BULK architecten en General Architecture gestart

Gisteren, 10:40

Faculteit ITC van Universiteit Twente uitgeroepen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024

23 mei, 8:30

Kerk hervindt buurtfunctie als supermarkt

23 mei, 2:39

EU-partijen beloven zich in te zetten voor betere huisvesting

Gisteren, 09:40

De Jonge is nog niet tevreden over woningbouwbeleid Zuid-Holland

Gisteren, 09:00

Dashboard voor biodiversiteit kleurt vooralsnog oranje en rood

23 mei, 12:05

Buro Lubbers breidt directie uit

23 mei, 11:40

Francine Houben geëerd met NAF Ambassadors’ Award 2024 voor transformatie van Martin Luther King Jr. Memorial Library

22 mei, 9:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

21 mei, 10:43
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan