Gebouwen zijn gewilde autoverkopers

28 oktober 2005, 13:13
Autofabrikanten zijn dol op gebouwen. Ze spiegelen hun modellen aan de uitstraling van een mooi staaltje architectuur, of ze schakelen een gerenommeerde architect in om een nieuwe fabriek neer te zetten. Het enthousiasme komt van twee kanten, want ook de automerken inspireren de architect.

Rem Koolhaas hield een aardig zakcentje over aan een commercial van Volkswagen. De Duitse autoproducent vergeleek zijn nieuwe luxe model Phaeton met het door de OMA-architect ontworpen Seattle Public Library. Door dit luxe model te fotograferen met het gebouw op de achtergrond, insinueerden de marketingmedewerkers van VW een overeenkomst tussen de auto en het bouwwerk. Beiden zijn een ‘elegante afwijking’ van wat men gewend is: de bibliotheek heeft een heel andere vorm dan de gebouwen er omheen, terwijl de Phaeton breekt met het beeld van goedkope arbeidersauto’s. Fraaie architectuur heeft door de jaren heen bij meer merken een prominente rol in hun reclame gespeeld. Saab introduceert zijn nieuwe modellen graag rijdend over de mooiste bruggen in Europa – bijvoorbeeld de Filips II-brug in Barcelona van architect Santiago Calatrava. Ook musea als het schitterende Guggenheim in Bilbao of het multifunctionele complex Stad van kunst en wetenschap in Valencia. Autofabrikanten willen hun merk associëren met de klasse van architectuur, al dan niet in combinatie met andere kunstuitingen. Merken gaan tegenwoordig nog verder in de manier waarop ze architectuur gebruiken als profileringsmiddel. Zo is de VW Phaeton ontworpen in een soort showfabriek in Dresden. Het gebouw van architect Günther Henn moet ambacht en vakmanschap uitdragen. Mensen die in het omliggende park rondlopen, zien door een glazen wand hoe ‘hun’ auto in elkaar wordt gezet. Bovendien kunnen ze een hapje eten in het bijbehorende restaurant en gratis een kijkje nemen in de daarvoor opengestelde faciliteiten. Henn is ook verantwoordelijk voor een zeer innovatief museum van Audi, dat onderdeel is van Volkswagen. Het gebouw is ingesteld op de beweging van de zon, waardoor het licht optimaal blijft binnenkomen. Verder is hij het brein achter het ontwerp van Autostadt in Wolfsburg, dat naast de Volkswagen-fabriek is gelegen. Hier is eveneens het accent gelegd op de ‘beleving’ van het merk bij de consument. Het is een totaalconcept, waarbij degene die een auto aanschaft zich tijdens het wachten kan vermaken in restaurants, tentoonstellingsruimten en een themapark waarin hij van alles kan zien van andere VW-gerelateerde automerken.

BMW hield het niet bij één huisarchitect. Voor de realisatie van het dit jaar geopende kantoor bij de fabriek in Leipzig greep het Duitse bedrijf Zaha Hadid bij de kraag. Het gerenommeerde Weense bureau Coop Himmelb(l)au is gevraagd om BMW World in München te ontwerpen. In deze torenstructuur zijn een museum, showroom en winkelcentrum gehuisvest. De computerschetsen oogden alsof het gebouw is opgebouwd uit de bestanddelen van een cel. Het uiteindelijke resultaat is een bouwwerk met vier cilindervormige torens. Volgend jaar wordt het geopend. Hadid liet zich in haar creatie voor het administratiegebouw in Leipzig inspireren door de ‘dramatische architectonische traditie’ van BMW. ,,Het idee van stroming en beweging is onontkoombaar”, zei ze daarover. De imposante ingang van het gebouw is zo ontworpen, dat het de parkeerplaats visueel ‘naar binnen trekt’. Ze wilde het kantoor- en fabriekspersoneel symbolisch laten integreren door een deel van de lopende band in de kantoorruimtes (!) te plaatsen. Aan de voorkant van het gebouw is een showroom ingericht.

Het Duitse architectenbureau Gerkan Merkel heeft Porsche in 2001 verblijd met een complex buiten Leipzig met een markante toren. Door zijn hyperbolische vorm is hij een van de herkenningspunten in de omgeving geworden. Het staat midden in een gebied waar de modellen van het merk uitgeprobeerd kunnen worden. Binnen worden de auto’s tentoongesteld en kan de bezoeker het restaurant bezoeken. Ferrari heeft ook een extravagant hoofdkantoor voor haar Maranello-lijn laten ontwerpen in Modena, Italië. Door Renzo Piano is het in een windtunnelconstructie gebouwd. Nissan liet haar buitenplaats bij de ontwerpstudio in Farmington Hills, een voorstad van Detroit, omgeven door een golvende muur. Het bestaat uit hoekige elementen en een doorzichtige wand, zodat er licht binnen kan komen door de muur. Niemand kan echter aan de buitenkant naar binnen kijken. De ruimte, The Egg genaamd, is een plaats waar nieuwe ontwerpen aan het daglicht worden gebracht voor nadere studie. Ook is het de bedoeling dat hier modellen openbaar worden gemaakt aan het publiek. ,,Op deze plek wordt de auto voor het eerst geopenbaard aan het licht”, zei architect Jennifer Luce. ,,Hier wordt het ontwerp geboren.”


Bron: bron : new york times

Andere nieuwsberichten

Tien Nederlandse bureaus vallen in de prijzen bij Archello Awards

Gisteren, 17:01

AM gaat Ritmeesterlocatie in Veenendaal herontwikkelen

Gisteren, 16:19

Conjunctuurmeting BNA: werkvoorraad blijft ruim onder niveau 2022

Gisteren, 13:54

Woongebouw De Rijp wint BLAStprijs 2023

Gisteren, 11:20

Programma over rolmodellen in de architectuur in Pakhuis de Zwijger

Gisteren, 12:23

Chinees Evergrande krijgt onverwacht extra tijd voor reddingsplan

Gisteren, 10:17

Zeeland wil meer grip op uitbreidingsplannen recreatiesector

1 december, 2:46

Portaal en AM slaan handen ineen voor krachtige wijken in regio Utrecht

1 december, 10:53

Corbulotunnel bij Leiden gaat na veel tegenslag op 5 juli open

1 december, 9:26

Nijmegen hoeft plannen voor westelijke entree station niet aan te passen

30 november, 10:40
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan