NAi Maastricht een feit

13 oktober 2005, 14:32
Vanochtend is het convenant getekend door Aaron Betsky, directeur van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) uit Rotterdam en Huub Smeets, directievoorzitter van het Maastrichtse woningfonds Vesteda. Vesteda is hoofdsponsor van het NAi Maastricht en biedt in de Wiebengahal op Céramique het NAi 'om niet' ca 1.400 m2 expositieruimte. Het NAi krijgt hiermee een volwaardige dependance. Het NAi zal jaarlijks drie tentoonstellingen per jaar samenstellen, die als doel hebben het publiek in aanraking te brengen met de lokale, regionale, nationale en internationale aspecten van architectuur en vormgeving. Daarnaast vormt een programma van lezingen, debatten, symposia en educatieve activiteiten een integraal onderdeel van het NAi programma.

De Wiebengahal wordt momenteel verbouwd naar ontwerp van architect H.J. Henket; het NAi zal uiterlijk begin september 2006 de deuren openen. De exposititieruimte wordt verdeeld over de begane grond (ca. 600 m2) en de bovenste verdieping (ca 800 m2), direct onder het betonschaaldak (een van de eerste betonschaaldaken n Nederland uit 1912). Op deze bovenste verdieping is een semi-permanente tentoonstelling geprogrammeerd over architectuur in de context van Nederland, Euregio en Maastricht. Op de begane grond, die met name aan de Avenue-zijde het karakter van een 'Schaufenster' krijgt, komt als eerste een wisseltentoonstelling die aandacht besteedt aan de nieuwe avant-garde in de Europese architectuur met een drie- of viertal jonge en veelbelovende Europese architecten. Vroeg in 2007 krijgt de samenwerking met het Vitra Design Museum uit Weil am Rhein gestalte, met een tentoonstelling over vooraanstaande ontwerpers uit de 20e eeuw, zoals Jean Prouvé. Het streven is om ieder jaar een tentoonstelling te wijden aan een euregionaal onderwerp, een van buiten aan te trekken internationale tentoonstelling en een reguliere tentoonstelling van het NAi te presenteren. Provincie Limburg, gemeente Maastricht en Vesteda sponsoren jaarlijks één tentoonstelling. Speciale aandacht wordt besteed aan educatie voor kinderen, jongenen en beginners in de architectuur. Bij de lezingen en debatten wordt samengewerkt met regionale partners als universiteiten en academies. Ook wordt er samenwerking gezocht met het naastgelegen Bonnefantenmuseum. Met de komst van het NAi naar Maastricht krijgt de stad er een internationaal brandpunt bij voor de nieuwe architectuur in Europa.

Verder biedt de Wiebengahal op de tweede verdieping plaats aan de huidige gebruiker Stichting Restauratieatelier Limburg (SRAL) die hier atelierruimten, kantoren, een laboratorium, een fotostudio en een kleine collegezaal krijgen. Op de begane grond is de Vesteda woongalerie Maastricht voorzien, op de eerste verdieping komt het back office en call center van Vesteda. In april jl. was in de Wiebengahal al de voorlooptentoonstelling 'Hybrid Landscapes' (over de Nederlandse bijdrage aan de negende architectuurbiënnale in Venetië in 2004) te zien. De verbouwing van de Wiebengahal wordt mogelijk gemaakt met steun van de Provincie Limburg, gemeente Maastricht, Ministerie van OCW en Vesteda.

Quotes Aaron Betsky, directeur NAi:

'Wij vinden het geweldig dat wij als landelijk architectuurinstituut hiermee de kans krijgen om onze taak om mensen en architectuur bij elkaar te brengen ook in het hartje van de Euregio goed te kunnen uitvoeren. Wij gaan met Vesteda, de gemeente, en de provincie samenwerken om een mooie reeks tentoonstellingen en publieksactiviteiten in Maastricht neer te zetten. Volgend jaar kunnen bezoekers aan de Wiebengahal begrijpen hoe hun vormgegeven omgeving totstandgekomen is, waar die uit bestaat, en hoe die ook anders gemaakt kan worden'.

Huub Smeets, directievoorzitter Vesteda:

'Voor Vesteda is de permanente aandacht voor architectuur in ruime zin van groot belang. Wij werken op dit moment met architecten uit zeven landen. De verbinding met het NAi geeft een extra accent aan die verbondenheid en geeft goede mogelijkheden tot doorvertaling naar bijvoorbeeld onze huurders en gemeenten waar wij mee samenwerken. Voor Maastricht en Céramique is deze culturele invulling van de Wiebengahal mijns inziens van grote betekenis'.

Bron: NAi

Trefwoorden

tentoonstelling nai

Andere nieuwsberichten

Nominaties Gouden Piramide 2024 bekend

Vandaag, 15:46

Een appartementengebouw met acht verschillende woningen

Vandaag, 14:50

'Gat' naast Hulstkampgebouw op Noordereiland opgevuld met woningbouw

Vandaag, 13:57

HOH Architecten maakt tentoonstelling in Shibaura House Tokio

Vandaag, 11:35

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

4 uur geleden

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

Vandaag, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

Vandaag, 09:14

Gelderland steekt 17 miljoen in verbeteren leefbaarheid dorpen

Gisteren, 15:27

TU Delft heeft spijt van actie tegen journalistiek platform

Gisteren, 09:21

Renovatiekosten Binnenhof lopen op naar circa 2 miljard

16 april, 4:48
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan