Paschalisschool Den Haag wint HONOR AWARD

7 oktober 2005, 10:25
De Paschalisschool te Den Haag wint een HONOR AWARD 2005 (hoogste onderscheiding) toegekend door DesignShare The International Forum for Innovative Schools.

Ontwerp: Atelier PRO (projectarchitect Leon Thier mmv René Souverijn en Johan Blokland), Den Haag 2001-2004.

Internationaal Forum voor Innovatieve Scholen
DesignShare is in 1998 in het leven geroepen door de in Minneapolis, USA gevestigde architect Randall Fielding. Het omvat een website met online berichtgeving en een grote database op het gebied van onderwijs, scholenbouw en –inrichting over de hele wereld. Zie op het internet www.designshare.com. Deze website ontving reeds zeven onderscheidingen voor zijn vormgeving en inhoud. Maandelijks bezoeken wereldwijd 25.000 pedagogen, leraren, architecten en planners deze website. In juni 2005 is door DesignShare in Barcelona een driedaags internationaal congres georganiseerd over actuele ontwikkelingen in onderwijsmethoden en scholenbouw. DesignShare kent jaarlijks vijf Honor Awards (hoogste onderscheidingen) toe aan schoolprojecten die in de praktijk het meest uitblinken door eigentijdse, innovatieve oplossingen. Een twaalfkoppige internationale jury wees in opdracht van DesignShare de winnaars aan. Dit jaar is de Haagse Paschalisschool, ontworpen door Atelier PRO, uitgeroepen tot een van de winnaars.

Geschiedenis van de Paschalisschool
De Paschalisschool ligt aan de Bisschopstraat midden in de wijk Benoordenhout, die zich uitstrekt tussen de Wassenaarseweg en het Haagse Bos. Het stedenbouwkundige ontwerp van de wijk werd op hoofdlijnen vastgelegd in het uitbreidingsplan (1903) van de directeur van Gemeentewerken I.A. Lindo en uitgewerkt in het uitbreidingsplan van H.P. Berlage (1908). Vanwege de hoge architectonische kwaliteit van de bebouwing, die in de eerste decennia van de twintigste eeuw werd opgetrokken in de karakteristieke Nieuwe Haagse School Stijl, geniet deze wijk de status van Beschermd Stadsgezicht. De in 2004 voltooide Paschalisschool is in de plaats gekomen van een afgebroken ‘semi-permanent’ schoolgebouw uit 1923. Dat diende aanvankelijk enige jaren voor de opvang van middelbare scholieren zolang het naastgelegen Maerlant Lyceum nog in aanbouw was. Aan het eind van dat decennium werd het in gebruik genomen als Katholieke Lagere School voor Meisjes en een Lagere School voor Jongens met gescheiden ingangen en speelplaatsen. Toen tegen het eind van de vorige eeuw bleek dat een noodzakelijke uitbreiding en renovatie van het scholencomplex aanzienlijk duurder zou uitvallen dan sloop en nieuwbouw, kreeg Atelier PRO in 2001 de opdracht een nieuw ontwerp te maken, met als belangrijkste eis dat de oude beeldbepalende kastanjeboom moest blijven.

De nieuwe Paschalisschool
De ligging pal tussen de achtertuinen van de woonhuizen aan de Neuhuyskade en Duchattelstraat vroeg om een zorgvuldige inpassing ter voorkoming van geluidoverlast. De oplossing werd gevonden in een langgerekte speelplaats rondom de boom met aan weerszijden een vleugel van de school van twee verdiepingen. Beide vleugels zijn verbonden door een opgetilde glazen loopbrug. Terwijl het schoolgebouw naar de omringende woonbebouwing nauwelijks ramen heeft en gesloten bakstenen gevels toont die gedeeltelijk zijn bekleed met verticale dakpannen, zijn de gevels aan de kant van het plein juist zo transparant mogelijk gehouden. Alle klassen, de gymnastiekzaal en de centrale aula kijken uit op de speelplaats. Een vrolijk gekleurde zonwering houdt het directe zonlicht buiten. Het midden van de vleugels is aan beide zijden geaccentueerd door een lichte verhoging van het dak en door een teruggelegde gevelwand waarin zich de ingangen bevinden. Door deze geleding van de bouwmassa is er op een vanzelfsprekende wijze een indeling mogelijk in een onderbouw, middenbouw, bovenbouw en een kinderopvang aan een patio voor de kleinsten en een apart speelplaatje voor de peuters. Architectonisch ingenieus uitgewerkt is de ruimtelijke constellatie van de ruime en hoge entreehal/centrale aula, waaromheen een omloop ligt die een overzichtelijke verbinding geeft met de loopbrug naar de overkant, de gangen naar de middenbouw en onderbouw en de bibliotheek. De gangen zelf ontvangen licht door gekleurde daklichten en door de glazen binnenwanden van de klassen. Door extra trappen en vides zijn ze ruimtelijk met elkaar verbonden. Op deze manier is een gedifferentieerd en toch helder gebouw tot stand gebracht waarin zich 400 kinderen en hun begeleiders en onderwijzers thuis kunnen voelen.

Het oordeel van de jury
De DesignShare-jury prees de school vanwege de manier waarop de gangen kunnen worden gebruikt als uitloop van de klassen, maar ook op zich zelf. Waardering was er vooral voor de mogelijkheid binnen- en buitenactiviteiten in elkaars verlengde te kunnen uitvoeren. De schaal, het kleurgebruik en vormgeving zorgen voor rust, sereniteit en blijheid. De school is transparant en toch intiem, eenvoudig maar wel rijk, groot en tegelijk klein, flexibel in gebruik binnen een vormvast kader. Bij het realiseren van de school is met succes vastgehouden aan de opvoedkundige visie dat kinderen zich moeten kunnen ontwikkelen in een open sfeer en vol vertrouwen, aldus de jury. Eerder ontving Atelier PRO een Honor Award voor de Vensterschool te Groningen en Citation Awards voor het Euro College in Maastricht en voor de Haagse Hogeschool.

foto's:
Peter de Ruig

Trefwoorden

forum

Andere nieuwsberichten

Betaalbare stadswoningen op oude ‘Harley-locatie’ in Breda

Gisteren, 11:18

Rijksvastgoedbedrijf start aanbesteding voor bouw boekenmagazijn Koninklijke Bibliotheek

Gisteren, 10:40

Rob Moritz treedt terug als directeur 19 het atelier

20 februari, 3:55

Eerste editie van Tilburg Architectuurprijs gelanceerd

20 februari, 2:39

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

1 uur geleden

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

Gisteren, 13:27

Onderzoekers waarschuwen voor groot woningtekort in Duitsland

Gisteren, 11:43

'Huizen aanpassen aan klimaatverandering maakt wonen veel duurder'

Gisteren, 09:29

Toezichthouder wil meer oog voor veiligheid bij energietransitie

20 februari, 3:20

Rijk houdt informatiesessies over bouw nieuwe kerncentrales

20 februari, 9:39
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan