Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Hagemeister
Copyright: Hagemeister
Copyright: Hagemeister
Copyright: Hagemeister
Copyright: Hagemeister
Copyright: Hagemeister
Copyright: Hagemeister
Copyright: Hagemeister
Copyright: Hagemeister
Copyright: Hagemeister

Pilot met groene waterstof bij streven naar klimaatneutrale baksteen

30 mei, 12:51
Met het onderzoeksproject ‘H2-Baksteen’ bewijst Hagemeister dat het kan: klimaatneutraal bakstenen produceren met groene waterstof. Een vier wekende durende pilot op het eigen bedrijfsterrein gaf de onderneming inzicht in de kansen van waterstof als alternatief voor aardgas. In 2030 kan de klimaatneutrale productie van gevelstenen realiteit zijn, meent Hagemeister.

Vier weken lang stond op het terrein van het bedrijf in Nottuln één vraag centraal: kunnen bakstenen in de toekomst klimaatneutraal geproduceerd worden? Ja, luidde op dag 28 het antwoord: met groene waterstof als vervangende brandstof voor aardgas is dat mogelijk. Christian Hagemeister, managing director van Hagemeister Klinkerwerk GmbH & Co. KG: “Wij streven al heel lang naar duurzaamheid, in de productie en in onze producten. Wij willen onze ecologische footprint blijvend verkleinen. Groene waterstof – ‘renewable hydrogen’ uit duurzaam opgewekte elektriciteit – kan daarbij een rol vervullen, zo blijkt.”

Standaard gehaald
Hagemeister voerde de pilot uit in het kader van onderzoeksproject ‘H2-Baksteen’, een initiatief van het Instituut voor Baksteenonderzoek Essen (IZF). Het IZF zet zich in voor de energietransitie in de industrie. Het onderzoeksproject werd financieel ondersteund door de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Hagemeister investeerde 100.000 euro uit eigen middelen om een testopstelling voor het gebruik van groene waterstof te bouwen. Daarbij kon de baksteenproducent zijn bestaande productiesysteem relatief snel afstemmen op het gebruik van waterstof; slechts enkele onderdelen van de technische infrastructuur moesten worden aangepast.

Tijdens de pilot bleken de technische en de visuele kwaliteit van met waterstof gebakken gevelstenen uitstekend en bleef de energiehuishouding van het productiesysteem – de droger en de oven – overeind. Hagemeister: “Natuurlijk willen wij tijdens de energietransitie doorgaan met de vertrouwde kleurontwerpen en hoge kwaliteitsstandaard die we hier hanteren. Gedurende de pilot week het bakproces en daarmee de kleur van de baksteen niet af van die gestelde standaard. Op basis daarvan kunnen we stellen dat groene waterstof in onze fabriek aardgas in principe één op één kan vervangen.”

Externe factoren
In principe, want externe factoren zitten een snelle omschakeling op waterstof momenteel in de weg, stelt de managing director: “Groene waterstof is nog steeds erg schaars en veel te duur.” Bovendien is aanlevering van waterstof over de weg voor Hagemeister geen optie: “Als de vier ovens in ons bedrijf alle operationeel zijn, vereist dat een veel te hoge frequentie van aanrijdende vrachtwagens met ‘renewable hydrogen’.”

Een eigen productiefaciliteit voor groene waterstof bouwen is geen optie, vertelt Hagemeister: “We lieten externe experts berekenen of dat haalbaar is. Maar onze behoefte aan componenten als gedestilleerd water en groene stroom is te groot om lokaal in de vereiste hoeveelheden te kunnen inkopen of op te wekken.” Ook het idee om als alternatief biogas te gebruiken haalde de eindstreep niet: hier ontbreekt volgens deskundigen eveneens de capaciteit.

Bij de overstap op groene waterstof zet Hagemeister zijn kaarten op de plannen voor een langeafstands-netwerk voor de aanvoer van groene waterstof. Echter, dat kan helaas nog wel even duren, aldus Hagemeister: “Die langeafstands-pijpleiding is pas in 2029 gereed. Daarbij komt dat de netwerkbeheerder daarna nog eens drie kilometer leiding moet aanleggen naar ons lokale overdrachtspunt.” Onduidelijk is wie de kosten voor die uitloopleiding moet dragen. Hagemeister voert hierover gesprekken met de gemeente Nottuln, de Kamer van Koophandel IHK Nord Westfalen en andere bedrijven die geïnteresseerd zijn in levering van groene waterstof.

Subsidie noodzakelijk
Christian Hagemeister benadrukt dat deze energietransitie niet zonder subsidieprogramma’s kan: “Als ik op dit moment voor groene waterstof tien keer zoveel moet betalen als voor aardgas, is het gewoon niet rendabel.” Volgens Hagemeister heeft de politiek de plicht om voor energie-intensieve middelgrote industrieën als de baksteenproducent uit Nottuln de randvoorwaarden voor de energietransitie te verbeteren: “De leveringszekerheid moet over de hele linie gegarandeerd zijn en niet alleen op de locaties van grote bedrijven. Daarnaast moet er duidelijkheid en planningszekerheid komen - met regelgeving die specifiek geldt voor waterstof en zijn toepassingen. Als aan die eisen is voldaan, kunnen wij van start met de serieproductie van klimaatneutrale straat- en gevelstenen.”

Andere nieuwsberichten

Amsterdamse wijk Holendrecht ondergaat grote vernieuwing

58 minuten geleden

Doepel Strijkers ontwerpt restaurant en cocktailbar in top Zalmhaventoren

3 uur geleden

Vier nieuwe Milestone-woningen gebouwd in Eindhoven

Vandaag, 11:39

Group A presenteert concept voor Paris Proof Stadsblok

Vandaag, 10:00

Woonbond wil dat Keijzer zich inzet voor lagere huren en meer sociale woningen

2 uur geleden

Recyclingindustrie raakt Nederlands hergebruikt plastic niet kwijt

Vandaag, 12:20

Amsterdam wil verduurzamen erfgoed makkelijker maken

Vandaag, 10:44

Haas en konijn in Utrecht straks beschermd bij slopen en bouwen

Gisteren, 10:19

Zuid-Hollandse coalitie na ruzie met De Jonge: eind goed, al goed

Gisteren, 09:34

Arcadis: Amsterdam en Rotterdam bovenaan lijst duurzaamste steden

12 juni, 12:17
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan